Je hond alleen thuis laten

Renée | vrijdag 16 mei | Hond

hond-alleen-thuis-laten

Iedere hondeneigenaar zal het bekend voorkomen: je moet je hond alleen thuis laten. Hoe bouw je dat op en hoe zorg je ervoor dat je hond niet continu blijft blaffen of het huis sloopt? De belangrijkste punten hierin zijn opbouw, trainen en gewenning.

Hoe train ik mijn hond om alleen te zijn?

De voornaamste reden dat veel honden niet alleen thuis kunnen blijven is het feit dat er geen aandacht is besteed aan de opbouw daarvan. Honden moeten vaak van het ene op het andere moment langere tijd alleen thuis blijven, doordat ze dit niet gewend zijn zal dit vaak uitlopen op een blaffende hond of hond die het hele huis overhoop haalt. Dit is op te lossen door een blafband aan te schaffen of door de hond dan in een bench te doen, maar je kunt het ook trainen. Op deze manier kun je er vooraf voor zorgen dat dit soort problemen voorkomen worden, in plaats van dat je het achteraf moet oplossen.

Opbouwen en trainen

Je hond alleen thuis kunnen laten is geen kwestie van een uur trainen en klaar. Hier gaat echt veel tijd en werk in zitten. Zelfstandigheid is de eerste stap. Dit gaat niet alleen om het alleen thuis blijven, maar om de hele band tussen baas en hond. Als je hond continu in huis achter je aanloopt, is de hond niet zelfstandig en zal het voor de hond direct al moeilijker zijn om alleen te zijn. De hond is dan niet gewend dat de baas niet in de buurt is. Begin hier dus mee. Laat je hond bijvoorbeeld beneden als je boven de was gaat doen, enzovoort.

Vervolgens is het een kwestie van oefenen. Kies het juiste moment, dus niet wanneer de hond heel veel energie heeft, maar bijvoorbeeld wanneer de hond moe is na een lange wandeling. Begin met langere tijden naar boven te gaan en voorkom dat je hond begint te ijsberen/blaffen. Wanneer je hond al begint met ijsberen of blaffen wanneer je uit het zicht bent, ben je namelijk vaak al te laat. IJsberen en blaffen zijn een teken van angst en op het moment dat je hond jouw afwezigheid associeert met angst is het heel moeilijk om dat weer recht te trekken.

Kleine stapjes zijn dus belangrijk om de gewenning op te laten treden. Vijf minuten op dag 1, tien minuten op dag 2, vijftien minuten op dag 3, enzovoort. Blijf je toch te lang weg en je hoort dat je hond gaat blaffen, ga dan niet terug en wacht totdat hij stopt. Als je teruggaat ziet de hond dit als beloning/succes en zal de hond dus sneller gaan blaffen als je weggaat.

'Zo terug' tegenover langere tijd weggaan

Een fijne tip is je hond een 'zo terug'-teken aanleren. Op deze manier kan de hond zelf leren dat hij voor langere tijd alleen moet blijven of niet. Een 'zo terug'-teken kan bijvoorbeeld de uitspraak 'tot straks' zijn. Zo associeert de hond die uitspraak met het feit dat je niet al te lang weg bent.

Een andere tip is bij weggaan niet te uitgebreid afscheid te nemen. Hierdoor wordt het contrast tussen het moment dat je er nog bent (veel liefde, aandacht en drukte) en het moment dat je weg bent (stilte, rust) te groot. Mocht het niet lukken of je bent hier juist gekomen doordat je hond niet alleen thuis kan blijven en je komt hiermee niet verder, neem dan eens contact op met een hondengedragstherapeut. 

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs