Veel mensen hebben wel eens last van jeuk op het hoofd. De ernst en mate kunnen enorm variëren. Er zijn verschillende oorzaken en over het algemeen is het onschuldig, maar er zijn ook oorzaken waarvoor je een bezoekje aan de huisarts moet brengen. In dit artikel vertellen we je alles over de oorzaken en het behandelen van een jeukende hoofdhuid.
Een jeukende hoofdhuid kan veroorzaakt worden door een aantal dingen, namelijk:
De oorzaak roos is vrij makkelijk te herkennen. Roos zorgt voor de bekende witte vlokjes in het haar, nek en op je schouders. Ook krijg je bij roos vaak een wat vettere hoofdhuid. Het ontstaan van roos is niet helemaal duidelijk, maar het kan te maken hebben met te veel wassen met te veel zeep of juist te weinig hygiëne. Roos kan mogelijk verergeren door stress, hormonen, lage weerstand of weersveranderingen. Gelukkig is de oplossing simpel. In de meeste gevallen helpt het om een anti-roosshampoo te gebruiken. Niet alle shampoos helpen bij iedereen. Waarschijnlijk moet je er een paar uitproberen voordat je de juiste te pakken hebt die voor jou werkt.
Bij hardnekkige roos kun je Selsun Medicinale Shampoo tegen roos gebruiken. Dit is een kuur shampoo en moet je zoals beschreven in de bijsluiter gebruiken.
Hoofdluis is geen huidziekte, maar het jeukt zeker. Het lijkt alsof luizen een voorkeur hebben voor kinderen, maar volwassene kunnen ook besmet raken. Mocht je last hebben van een jeukende hoofdhuid, wees er dan in elk geval zeker van dat het niet door luizen komt. Bij luizen zie je kleine witgrijze puntjes, maar in dit geval zijn dit geen huidschilfers, maar neten: de eitjes van luizen. De neten plakken vast aan de haarwortel. Gebruik voor het controleren of je luizen hebt een luizenkam en kam je haar uit boven een wit blad. Hierop kun je dan duidelijk de luizen zien liggen.
Als je last hebt van rode plekken op je schedel met zilverachtige, witte schilfers, kan het ook om psoriasis gaan. Bij psoriasis is de laag schilfers vrij droog en dik. Mensen met psoriasis op hun hoofdhuid, hebben dit vaak ook in milde vorm op de rest van hun lichaam. Let vooral op de haargrens, handen, ellebogen, knieën en/of voeten. Bij psoriasis kunnen speciale shampoos uitkomst bieden. In ernstige gevallen kan de dokter speciale crèmes of medicijnen voorschrijven.
Schimmelinfecties van de huid komen meestal bij kinderen voor, maar het kan ook bij volwassenen opduiken. Bij hoofdschimmel vormen vaak ronde, schilferende rode of grijze plakken op de huid. Deze cirkels breiden zich langzaam uit, het haar wordt breekbaar en er kunnen kale plekken ontstaan. Huidschimmels zijn te allen tijde aanwezig op de huid, maar ze veroorzaken pas een infectie als ze in de huid en haarzakjes dringen. Normaliter vormt de huid een barrière, maar als er teveel shampoo of zeep gebruikt wordt, verdwijnen de beschermende vetzuren. De kans op schimmelinfectie wordt vergroot wanneer je een verminderde weerstand hebt, wat ouder bent of bijvoorbeeld diabetes hebt. Soms gaat hoofdschimmel uit zichzelf weg, maar het is wel verstandig om een dokter te raadplegen. Deze kan een schimmeldodend middel voorschrijven. Weet ook dat schimmelinfecties besmettelijk zijn, dus pas op met het uitwisselen van handdoeken, beddengoed, kammen, etc.
Als roos niet wit is, maar meer geel en vettig en je huid is geïrriteerd en rood, dan kan het zijn dat je seborroïsch eczeem heeft. Dit is een infectie die vooral voorkomt op huid waar veel talg zit, zoals je hoofdhuid en het gezicht. Er zijn verschillende oorzaken voor, zoals schimmels, een verstoorde hormoonhuishouding en zelfs neurologische problemen. Gelukkig is de behandeling eenvoudig. Als de klachten mild zijn kun je een gewone antiroosshampoo gebruiken. In ernstige gevallen is het nodig om een speciale shampoo, lotion of gel te gebruiken die gisten en schimmels aanpakt. Je kunt beginnen met Selsun Medicinale Shampoo. Bij veel jeuk kan het nodig zijn om een ontstekingsremmende crème of lotion te gebruiken. Hiervoor moet je wel naar je huisarts want dan heb je een product op recept nodig.
Als je hoofdhuid gezond is worden er in de diepere lagen van de huid continu nieuwe huidcellen aangemaakt en in de buitenste lagen worden de oude cellen afgebroken. Deze verschillende lagen zorgen ervoor dat de (hoofd) huid niet droog wordt. Bij een droge hoofdhuid is dit systeem verstoord. Hierdoor verlies je vocht en ontstaat een droge hoofdhuid.
Een droge hoofdhuid kun je herkennen aan de volgende symptomen:
Om te voorkomen dat je last krijgt van een droge hoofdhuid is het belangrijk dat je je haar alleen wast als het nodig is en niet te warm water gebruikt. Overigens leidt overmatig gebruik van droogshampoo, net als gewone shampoo, tot een droge hoofdhuid. Gebruik voor het haren wassen een shampoo zonder zeep (PH neutraal) en zo min mogelijk andere toevoegingen. Ook conditioners kunnen je hoofdhuid uitdrogen. Als je last hebt van een droge hoofdhuid gebruik dan de conditioner alleen in de puntjes van je haar en vermijd contact met de hoofdhuid.
Op plein vind je een ruime keuze in shampoo's die net iets meer doen dan alleen je haren wassen.