Katten met oormijt: symptomen en behandeling

Renée | donderdag 5 mei | Kat

oormijt kat

Oormijt, officieel 'otodectes cynotis', is een veelvoorkomende en relatief ongevaarlijke externe parasiet infectie. Oormijt kan gevaarlijk worden op het moment dat de kat een allergische/overgevoelige reactie heeft. Het gevolg: ernstige irritatie van het oor. In dit blog vertellen we je meer over oormijt bij katten.

Oormijt bij je kat

Katten met oormijt krabben vaak overdreven aan hun oren en schudden vaak heftig met hun hoofd. Hierbij kunnen ze zelfs hun eigen vacht uit de huid trekken en hun huid openkrabben. Sommige katten schudden hun hoofd zo heftig (en langdurig) dat ze bloeduitstortingen krijgen in hun oren. Andere katten blijven zo lang aan hun oren krabben dat ze het oorkanaal of de oortrommel beschadigen. Oormijt komt vooral voor bij jonge katten en kittens, hoewel je kat het op elke leeftijd kan op lopen. Oormijt staat erom bekend erg besmettelijk te zijn en wordt vaak doorgegeven van moeder aan kitten en van het ene dier op het ander.

Wat zijn de symptomen van oormijt?

Je kunt katten met oormijt herkennen aan de volgende symptomen:

  • Jeuk aan de oren, het hoofd en de nek.
  • Overmatige jeuk op andere plekken van het lichaam.
  • Excessief krabben aan de oren en rondom het hoofd.
  • Regelmatig schudden van het hoofd.
  • Dikke, roodbruine of zwarte korsten in het oor.
  • Bobbels in het oorkanaal.
  • Krassen op de achterkant van de oren.
  • Korsten op de nek, de romp en de staart.

De diagnose van oormijt

Je zult bij je dierenarts moeten aangeven wat het verleden is van de gezondheid van je kat, wanneer en hoe de symptomen zijn ontstaan en of je kat regelmatig buitenkomt en in aanraking komt met andere katten of dieren. De dierenarts zal een volledig fysiek onderzoek uitvoeren, vaak gecombineerd met de standaard testen, zoals een bloedtest en een analyse van de urine, om andere ziektes uit te sluiten. Als oormijt niet direct te herkennen is, volgt een dermatologisch onderzoek waarbij een klein stukje van de huid geschraapt wordt. Uiteraard zal de dierenarts uitgebreid in de oren van je kat kijken om oormijt te kunnen herkennen.

Reageert je kat overgevoelig op de oormijt? Dan wordt het lastig voor je huisarts om in de oren te kijken. In dergelijke gevallen wordt de kat vaak direct behandeld en kijkt de dierenarts hoe de medicatie aanslaat.

Katten met oormijt behandelen

Oormijt is te behandelen met medicijnen die speciaal ontwikkeld zijn om de oormijt uit te roeien, namelijk Otimectin. Aangezien oormijt erg besmettelijk is, moeten alle dieren in het huishouden behandeld worden en moet de omgeving grondig worden schoongemaakt. Oormijt overleeft niet lang wanneer het zich niet op het lichaam van een dier bevindt, dus als de kat behandeld wordt en het huis goed schoongemaakt, zal de oormijt snel genoeg uitgeroeid zijn.

Voordat je de medicijnen aanbrengt in de oren van je kat, moet je de oren eerst grondig schoonmaken. Nadat de oren zijn schoongemaakt dien je de medicijnen toe. Gemiddeld genomen dienen de oren 7 tot 10 dagen behandeld te worden om de oormijt uit te roeien. Gebruik tegelijkertijd een anti-vlooienmiddel om de vlooien van oormijt te elimineren. Veel katten hebben tijdens het slapen hun staart dichtbij hun hoofd. Vergeet daarom niet de staart goed schoon te maken.

Voor een beter herstel na de behandeling gebruik je Puur Auris.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs