Mooier haar met haarvitamines

Elisha | dinsdag 26 juli | Verzorging

mooier haar met haarvitamines

Wist je dat een slechte haarconditie of haaruitval vaak het resultaat is van een tekort aan essentiële vitamines en mineralen? Het slikken van speciale vitamines voor je haar kan dan een uitkomst zijn. Ook al vervangen supplementen nooit een gezond en gevarieerd dieet, het draagt wel een steentje bij om de tekorten aan te vullen. Haarvitamines bevatten specifieke vitamines en mineralen waarvan bewezen is dat ze haargroei bevorderen. Nieuwsgierig naar welke vitamines dit zijn? En of haarvitamines écht werken? Je leest het in deze blog!

Meer vitamine en mineralen ontdekken? Ontdek het volledige assortiment bij Plein.

Wat zijn haarvitamines?

Er zijn allerlei externe factoren die bijdragen aan het creëren van gezond en glanzend haar. Denk aan de manier van haar wassen, je föhn wat vaker te laten liggen en het gebruiken van fijne haarproducten.

Haarvitamines helpen juist om je haar van binnenuit te verzorgen. Ze zitten boordevol voedingsstoffen om de natuurlijke productie van melanine te stimuleren, haargroei te bevorderen en je haar sterker te maken. Maar bijv. ook de conditie van je hoofdhuid te verbeteren.

Ontdek het volledige assortiment vitamine en mineralen bij Plein.

Werken haarvitamines echt?

Jazeker! Net als elk ander proces in je lichaam hebben je haarfollikels voeding nodig om haar te laten groeien. Heb je een tekort aan vitamines voor haar en nagels, dan heeft dat effect op je haargroei. Als je niet genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt, zal je lichaam vooral de essentiële functies van je lichaam gaan voeden. Haargroei ziet je lichaam niet als essentieel. En door missende voedingsstoffen zal je haar langzamer groeien en tevens zwakker zijn. Hoewel haar vitaminen geen gezond, gevarieerd en evenwichtig dieet kunnen vervangen, zijn ze samengesteld met vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen waarvan bekend is dat ze haargroei helpen bevorderen. Uiteraard is de werking van haarvitamines wel afhankelijk van het merk vitamines, hoe vaak je ze inneemt en of je ze consequent inneemt ;)

mooier haar met haarvitamines

Welke vitamines zijn goed voor voller, sterker en sneller groeiend haar?

Er is wetenschappelijk bewijs voor vitamines welke een gezonde huid en gezond haar bevorderen. Hieronder zetten we de belangrijkste vitamines op een rij:

Zink

Je haar is gemaakt van eiwitten en zink is belangrijk voor de productie daarvan én voor de celdeling. Beiden onmisbaar voor een gezonde haargroei! Zink komt voor in oesters, vlees, peulvruchten en zonnebloempitten.

Biotine

Biotine (vitamine B8) is één van de belangrijkste vitamines tegen haaruitval. Het draagt bij aan de productie van keratine, wat belangrijk is voor gezond haar. Biotine vind je vooral in noten, eieren en melk.

Foliumzuur

Foliumzuur (vitamine B11) is belangrijk voor celontwikkeling en weefselgroei. En daardoor belangrijk voor een goede haargroei. Daarnaast bevordert foliumzuur de bloedcirculatie, waardoor voedingsstoffen ook weer beter de hoofdhuid bereiken. Foliumzuur zit vooral in groene bladgroenten, kool, broccoli, citrusvruchten en lever.

Niacine

Niacine (vitamine B3) helpt de hoofdhuid te voeden en bevordert een gezonde haargroei. Bij een tekort aan niacine kan je haar droog, futloos of breekbaar voelen.

Vitamine B

Eigenlijk zijn alle vitamines B van grote waarde voor gezond haar, omdat ze een grote rol spelen in het gezond houden van ons lichaam. Ze zijn van invloed op zenuwen, spieren, huid, haar, nagels en onze energie. Signalen van een vitamine B tekort zijn een vermoeid gevoel, haarverlies en veel blauwe plekken.

Vitamine A

Vitamine A is onmisbaar in de groei van nieuwe cellen. Gezien de celdeling van haarfollikels erg snel gaat, geeft vitamine A belangrijke voeding. Maar let op… zowel een tekort, als een overdosis aan vitamine A kunnen beiden leiden tot haarverlies! Daarnaast stimuleert vitamine A de talgproductie, wat het haar beschermd tegen uitdroging. Vitamine A vind je o.a. in wortel, spinazie, broccoli en verschillende koolsoorten.

Vitamine C

Vitamine C is belangrijk voor behoud en opbouw van collageen in de huid en rondom de haarfollikel. Collageen is een essentieel bestanddeel van de haarstructuur. Sinaasappels, broccoli, aardbeien, kiwi's en rode paprika's zitten vol vitamine C!

Vitamine E

Net als vitamine C is vitamine E van belang om de haarfollikels te beschermen tegen vrije radicalen. Daarnaast stimuleert vitamine E de bloedtoevoer, waardoor haarfollikels de juiste voeding krijgen om optimaal te kunnen groeien. Vitamine E vind je vooral in eieren, bladgroenten en asperges.

Hoe lang duurt het voordat je resultaat ziet?

Net als bij elk supplement, heb je niet van de ene op de andere dag voller, glanzend en volumineus haar. Als je de haarvitamines consequent inneemt, dan kun je tussen drie en zes maanden resultaat verwachten. Koppel het innemen van je vitamines aan een dagelijkse routine. Neem ze in vlak na het tandenpoetsen, of leg ze op je nachtkastje. Het vergt even wat discipline en geduld dus ;)

Werken haarvitamines bij haaruitval?

Haaruitval kan veroorzaakt worden door gebrek aan bepaalde vitamines en mineralen. Het slikken van haarvitamines gaat zeker helpen in de strijd tegen haaruitval. Heb je last van haaruitval, dan kan je een biotine tekort hebben. Deze vitamine zorgt namelijk voor de groei en het herstel van je haar. Biotine is alleen effectief als je deze vitamine inneemt en wordt daarom vaak toegevoegd aan supplementen voor huid, haar en nagels.

Wat zijn de beste haarvitamines?

Onze favoriete vitamines voor je haar zijn:

orthica haarvitamines

Orthica Hair, Skin & Nail Kare: Deze vitamine en mineralen formule is speciaal voor het haar. Bevat naast biotine en zink, ook koper, wat een rol speelt bij een normale pigmentatie van het haar.

lucovitaal haarvitamines

Lucovitaal Haar Vitamine Gummies: Deze haarvitamines bevatten onder andere  Biotine (vitamine B8) en Zink, welke beiden bijdragen aan een goede conditie van het haar, een normale haargroei en het behoud van glanzend haar.

dagravit haarvitamines

Dagravit Haar & Huid Vitaminen Vegan Gummies: Bevatten biotine en zink, belangrijk voor een gezonde huid en glanzend haar. Deze gummies zijn geschikt voor veganisten.

Wat zorgt nog meer voor sterker en gezonder haar?

Uiteraard begint een snellere haargroei bij de juiste voeding. Zorg voor een gevarieerd en gezond dieet, zodat je de juiste vitamines en mineralen binnen krijgt! Daarnaast is het belangrijk om je haar goed te verzorgen. Dit begint bij de keuze van je haarverzorgingsproducten, passend bij jouw haar en huid.

Een andere tip: spoel je haar na met koud water aan het einde van je douchebeurt! Koud water zorgt voor verzegeling van de buitenste laag van je haar, wat kapot haar, hitte schade en vochtverlies helpt voorkomen.

Breng tot slot regelmatig een bezoekje aan de kapper. Het klinkt wat tegenstrijdig, maar een knipbeurt stimuleert de haargroei. Dit komt doordat je de gespleten haarpunten verwijderd voordat ze de kans krijgen om de haarschacht op te reizen (wat kan leiden tot het breken van de haarschacht).

Meer vitamine en mineralen ontdekken? Ontdek het volledige assortiment bij Plein.

Fotografie door Aswhien Juruwan. 

Over de schrijver

Elisha
Elisha

Hi! Mijn naam is Elisha Laisina. De online wereld is echt mijn passie. Daar valt zoveel te doen en te ontdekken! Ik maak WordPress Websites en ben Content Marketeer, en vanuit Xplore Online blog ik regelmatig voor Plein. Hoe gaaf is dat? Veel leesplezier. En heb je een vraag? Zoek me gerust op!