MDR1 is een erfelijke aandoening voor bepaalde geneesmiddelen die voorkomt bij een aantal hondenrassen wat kan zorgen voor neurologische problemen.
MDR1 (tegenwoordig wordt dit het ABCB1-gen genoemd) is een erfelijke aandoening die voorkomt bij een aantal hondenrassen. Het 'Multidrug Resistance-1 gen' zorgt voor de aanmaak van een bepaald eiwit (P-glycoproteïne), dat het overschot aan geneesmiddelen terug pompt naar de bloedbaan. Bij een hond met een afwijkend MDR1 gen werkt deze pompfunctie niet zoals bij een gezonde hond. Risico geneesmiddelen kunnen bij deze honden de hersenen bereiken wat voor neurologische problemen zorgt. Goed om te weten is dat honden met een afwijkend MDR1 gen gewoon normaal functionerende honden zijn. Zolang zij niet in aanraking komen met de risico geneesmiddelen zal er niets gebeuren.
Risico medicijnen zijn onder andere bepaalde pijnstillers, verdovingsmiddelen, hartmedicatie, medicijnen tegen vuurwerkangst en ook middelen tegen vlooien en wormen. Een complete lijst met risico medicijnen vind je hier. Mocht een hond met een afwijkend MDR1 gen in aanraking komen met een risico medicijn dan is dit te herkennen aan de volgende symptomen:
Ook bepaalde ontwormingsmiddelen en anti-vlooienmiddelen vallen onder de risico medicijnen. Anti-vlooienmiddelen die je veilig kunt gebruiken zijn onder meer:
Ontwormingsmiddelen die je veilig kunt gebruiken zijn onder meer:
De rassen en kruisingen van deze rassen die gevoelig zijn voor het defecte MDR1 gen zijn:
Door middel van een simpele DNA bloedtest kan aangetoond worden of jouw hond een MDR1 afwijking heeft. Deze test kan je bij elke dierenarts laten doen. Na het afnemen van het bloed wordt dit opgestuurd naar een extern laboratorium die de test uitvoert. Meestal is de uitslag na 10 werkdagen bekend. Wanneer je dit als eigenaar wilt, kan je een officieel certificaat krijgen met daarop de uitslag.
Er kunnen 3 uitslagen uit de rest komen:
Mijn advies is om wanneer je één van de risico rassen hebt of een kruising van deze rassen een DNA test te laten doen. Of er bij het gebruik van de risico medicijnen, ontwormingsmiddelen, anti-vlooienmiddelen etc. er altijd van uit te gaan dat jouw hond een drager is. Natuurlijke alternatieven voor het voorkomen van vlooien of wormen kunnen uiteraard wel. Komt jouw hond veel in aanraking met paardenmest? Laat jouw hond dan zeker testen. De ontwormingsmiddelen die onder meer bij paarden gebruikt worden, vallen onder de risico medicijnen. Op deze manier loop je het minste risico dat jouw hond onnodig ziek wordt.