Omgaan met honden in de puberteit

Renée | vrijdag 4 november | Hond

honden-puberteit

Je hond breekt het hele huis af. Ineens verandert hij van een blije hond in een verlegen, humeurige hond. Sommige honden komen na hun zesde levensmaand terecht in de hondenpuberteit, waar hormonen de overhand nemen. In deze blog vertellen we je meer over puberteit bij honden en hoe je je hond hier zo goed mogelijk bij kan helpen.

Ontdek het assortiment kauwspeelgoed voor je hond bij Plein.

Hoe herken je puberteit bij honden?

Net als mensen reageren ook honden anders op de puberteit. Sommige honden hebben het makkelijker dan andere honden, maar alle 'honden in de puberteit' kunnen onvoorspelbaar, zelfs onkarakteristiek gedrag vertonen. Dit gedrag kan een heel jaar duren. Het gedrag lijkt meer af te hangen van elke specifieke hond dan van het hondenras. Puberteit bij je hond kan je hieraan herkennen:

Territorium afbakenen

De overstap naar de puberteit zal vooral te herkennen zijn bij een reu. Hij begint zijn poot op te tillen om territorium af te bakenen en hij zal andere honden, mensen en zelfs meubels 'berijden'. Het is niet ongewoon om een plasje urine tegen te komen, achtergelaten door een voorheen zindelijke hond. Teven gebruiken urine om reuen aan te trekken, reuen gebruiken urine om territorium af te bakenen. Tijdens de puberteit kan dit gedrag ontstaan, zelfs als je teef of reu is gesteriliseerd. Sterilisatie, zelfs voordat de hond 6 maanden oud is, zal niet voorkomen dat de hond in de puberteit terecht komt.

Kauwen

De behoefte om te kauwen is ook een grote drijfveer om bepaald gedrag te vertonen, en is vaak het eerste bewijs dat je hond in de puberteit terecht komt en zijn gebit zich ontwikkelt in zijn blijvende gebit. De kans is aanwezig dat je in deze tijd thuis komt en iets in huis flink is toegetakeld, zoals je bed, je bank, je tafel, speelgoed of iets vergelijkbaars waar goed op gekauwd kan worden.

Nadat de eerste tanden van het blijvende gebit tevoorschijn komen, hebben ze een goede workout nodig om sterke en accurate plaatsing te kunnen garanderen. Al dat kauwen helpt je hond bij het recht in het kaakbot zetten van zijn tanden. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond voldoende mogelijkheden heeft om te kauwen, zoals op botten, hondenspeelgoed, etc.

Puppyvacht laat los

Ook laat je hond in deze puberteit zijn puppyvacht los en krijgt hij de vacht die bij zijn ras hoort. Je zult hem in deze tijd dus ook vaak en goed moeten borstelen.

Hoe omgaan met honden in de puberteit?

Honden in de puberteit hebben veel beweging nodig in de vorm van rennen, spelen, wandelen en de omgang met andere honden. Ze hebben in deze periode van hun leven namelijk een bijzonder hoog energielevel. Je kunt een hond straffen voor zijn gedrag, maar feitelijk gezien reageert je hond slechts op veranderde hormonen. Straffen is dus niet helemaal eerlijk. Liever leid je je hond af, en beweging/spelen is dus een goede afleiding. Op deze manier leer je je hond wat hij wél mag doen, in plaats van continu aan te geven wat hij níet mag doen.

Wees consequent

Bereid jezelf voor op het omgaan met verschillende humeuren gedurende deze hondenpuberteit. Als je hond regelmatig vanuit verlegenheid reageert en zeer onderdanig wordt, geef hem dan wat extra aandacht en liefde en beloon hem als hij daar positief op reageert. Als je hond agressief, angstig of zenuwachtig reageert, geef hem dan geen aandacht. Aandacht stimuleert namelijk het gedrag dat hij vertoont, wat hem vertelt dat je dit goedkeurt. Probeer je hond af te leiden en als hij weer rustig wordt, beloon je hem hiervoor.

Wees zijn steun en toeverlaat

Net als bij mensen kunnen honden in de puberteit je soms radeloos maken en je het gevoel geven dat hij niets meer weet van wat je hem geleerd hebt, maar geef de hoop niet op. Feitelijk gezien is training juist precies wat hij nodig heeft. Het liefst zelfs training met andere honden, omdat dit zijn zelfcontrole en zelfverzekerdheid zal stimuleren. En, in de periode die voor hem verwarrend en moeilijk kan zijn, krijgt hij de kans om veel tijd door te brengen met zijn favoriete metgezel: met jou.

Ontdek het assortiment kauwspeelgoed voor je hond bij Plein.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.