De verschillende methodes voor ontharen

Plein | maandag 31 maart | Verzorging

ontharen-de-methodes

Veel vrouwen hebben op bepaalde plekken liever geen haar, zoals benen, oksels, bovenlip en bikinilijn. Tegenwoordig zijn er een heleboel manieren om je van die haren te ontdoen. Hoe lang de haren wegblijven, is afhankelijk van de haargroei en de methode waar je voor kiest. Om te kiezen welke methode het beste bij jou past hebben we de methodes op een rijtje gezet.

Bekijk hier ons assortiment aan ontharingsproducten bij Plein.

Scheren

Een gemakkelijke en snelle manier. De meeste vrouwen scheren hun benen, oksels en bikinilijn tijdens het douchen. De haren blijven een paar dagen weg.

Voordeel: Kost weinig tijd, gemakkelijk en pijnloos.

Nadeel: Je haalt alleen het gedeelte van het haartje weg wat voor het oog zichtbaar is waardoor het risico op stoppeltjes en bultjes hoger wordt.

Hoe scheer je de been- en oksel haren weg?

Er zijn verschillende methodes om te scheren. Je kunt kiezen voor elektrisch scheren met een ladyshave of met een scheermesje. Het voordeel van een ladyshave is dat je geen water nodig hebt en dus overal kunt ontharen. Als je mesjes gebruikt, heb je altijd water nodig. Tegenwoordig heb je scheermesjes met zeep die gelijk klaar zijn voor gebruik, je hebt dan niet apart een scheergel of s-chuim nodig. Als je een mesje gebruikt die geen zeep bevat, dan moet je eerst je huid insmeren met een scheerschuim of -gel. Daarna glij je gemakkelijker met het scheermesje over de huid. Dit herhaal je totdat alle haartjes weg zijn.

Ontharingscrèmes

Een andere gemakkelijke, snelle en pijnloze manier is het gebruik van ontharingscrème. De crème bevat een stof dat de haar bij het haarzakje afbreekt. De haren blijven een paar dagen tot een week weg.

Voordeel: Deze methode kun je gemakkelijk in je doucheritueel inpassen. Er is minder sprake van stoppels en ingegroeide haren.

Nadeel: Ontharingscrèmes zijn ongeschikt voor het gezicht. De stof die de haartjes afbreken kunnen een overgevoeligheidsreactie geven, daarom moet je als je de crème voor de eerste keer gebruikt deze altijd even testen. Dit kun je doen door een beetje crème aan de binnenkant van je elleboogholte aan te brengen.

Hoe gebruik je een ontharingscrème?

Je smeert de crème op de huid en laat deze intrekken. Op de verpakking staat hoelang de crème maximaal mag blijven zitten. Na het verstrijken van de inwerktijd spoel je de crème en de haartjes met water af. Voor de bikinilijn bestaat een speciale variant en voor het gezicht is deze methode ongeschikt.

Harsen of waxen

Met harsen of waxen verwijder je de hele haar inclusief het haarzakje. Je hebt kant-en-klare strips of je kunt zelf wax/hars smelten. Deze methode is wat pijnlijk omdat je haartjes met de wortel in zijn geheel uit de huid trekt.  De haartjes blijven wel  afhankelijk van je haargroei 1 tot 3 weken weg.

Voordeel: Naarmate je vaker waxt of harst komen er minder haartjes terug.

Nadeel: Pijnlijk en je kan niet even snel ontharen. Deze methode vraagt wat voorbereiding.

Hoe werkt harsen of waxen?

Het gemakkelijkste zijn de kant en klare strips. Je maakt ze tussen je handen of met een föhn warm voor een beter effect, trekt de strips uit elkaar en legt de strip op de huid die je wilt ontharen.  Je wacht 5 seconden en trekt dan de strip tegen de haargroeirichting in met 1 beweging van de huid. De restjes die op je huid achter blijven haal je weg met bijgeleverde doekjes met olie. De ontharingsstrips zijn er voor benen, gezicht,  bikinilijn en oksels.

Epileren

Bij het epileren worden de haartjes met haarzakje per haar verwijdert. Dit is pijnlijker dan bij het waxen of harsen omdat het ontharen langer duurt. Je kunt elektrisch epileren met een epilator. Weet je al welke methode het beste bij jou past?

Bekijk hier ons assortiment aan ontharingsproducten bij Plein.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.