Oudere honden en de juiste verzorging

Ilse | zondag 15 juli | Hond

verzorging oudere hond

Ouderdom komt met gebreken, ook bij honden. Een oudere hond heeft vaak extra verzorging en ondersteuning nodig. Qua voeding, maar ook bepaalde vitaminen, mineralen en vetzuren die jouw huisdier in deze fase van zijn leven extra nodig heeft. In dit blog vertellen we je alles over de juiste verzorging van een oudere hond.

Bekijk het complete assortiment speciale voeding voor de oudere hond

Verzorging oudere hond

Wordt jouw trouwe viervoeter een jaartje ouder? Dan zal hij waarschijnlijk een stuk minder vitaal en energiek zijn dan vroeger. Daarnaast kan hij ook problemen krijgen met zijn gezondheid. Gelukkig zijn er genoeg tips en hulpmiddelen die jouw hond een mooie en gezonde oude dag geven.

Extra vitaminen, mineralen en vetzuren

Wist je dat je oudere hond dagelijks behoefte heeft aan extra vitaminen, mineralen en vetzuren? PUUR Vita-min en een kwalitatief goede Omega-3 visolie zorgen voor net dat beetje extra.

Blijf bewegen met je hond

Een goeie conditie is belangrijk om gezond en vitaal te blijven. Ga daarom meerdere keren per dag met je hond wandelen. Het gaat misschien niet meer zo vlot als vroeger, maar het is belangrijk dat je hond in beweging blijft. Houd echter wel rekening met de belasting van de gewrichten. Wild spelen, een harde ondergrond, snelle tops en traplopen zijn niet (meer) geschikt voor senioren. puur glucosamineLoopt je oudere hond iets minder soepel? PUUR Glucosamine extra bevat complete bouwstoffen die goed zijn voor de gewrichten. PUUR Muscle Mass zorgt voor meer spiermassa, ook bij oudere honden. Het ondersteunt de spieren voor en na zware inspanning. PUUR Muscle Mass werkt ontspannend en zorgt voor een soepel bewegen.

Seniorvoeding

De meeste oudere honden hebben veel baat bij speciale voeding voor de oudere hond. Seniorvoeding verschilt op de volgende punten van de normale voeding:

  • Minder calorieën: Vanaf zes jaar neemt de kans op overgewicht toe. Het is daarom belangrijk om vanaf deze leeftijd het gewicht van je hond in de gaten te houden. Seniorvoeding bevat een lager vetgehalte en daarom minder calorieën dan normale voeding. Essentieel om overgewicht op latere leeftijd te voorkomen.
  • Meer vezels: Sommige oudere honden krijgen last van obstipatie. In seniorvoeding zitten meer vezels waardoor de darmen beter zullen werken.
  • Minder fosfor en zout: Bij vrijwel alle honden ontstaat op een gegeven moment schade aan het nierweefsel. Om het gezonde nierweefsel vitaal te houden en te ontlasten, is het belangrijk om voor voeding te kiezen met minder fosfor en zout. Deze zoutarme voeding is bovendien beter voor het hart.
  • Zachtere voeding: Heeft je hond moeite met eten? Veel oudere honden hebben last van gebitsproblemen. Seniorvoeding is vaak wat zachter waardoor het eten makkelijker wordt.

Twijfel je of jouw hond seniorvoeding nodig heeft? Raadpleeg dan je dierenarts. De ene hond is namelijk 'sneller' oud dan de ander.

Bezoek de dierenarts twee keer per jaar

Aangezien oudere honden een hoger risico hebben op medische problemen is het goed om je hond twee keer per jaar door de dierenarts na te laten kijken. Honden verouderen sneller dan mensen, dus elke zes maanden een bezoek aan de dierenarts is in verhouding helemaal niet vaak. Een bezoek aan de dierenarts met een oudere hond betekent vaak een standaard onderzoek, net als bij jongere honden. Eventueel wordt dit onderzoek uitgebreid met bloedonderzoek, gebitscontrole en ander onderzoek naar symptomen van problemen die voornamelijk bij oudere honden voorkomen.

Zwakker immuumsysteem

Wanneer honden ouder worden, wordt hun immuunsysteem zwakker. De kans op gezondheidsproblemen veroorzaakt door teken, vlooien, wormen, etc. wordt groter. Vaak enten is echter belastend voor het immuunsysteem van de oude hond. Met de Vaccicheck kan je dierenarts onderzoeken of je hond nog voldoende beschermd is en of inenten nodig is.

Mentale gezondheid

puur glucosamineNiet alleen het lichaam van je hond wordt ouder, ook zijn geest. Extra steun bij deze veroudering kan bijvoorbeeld in de vorm van Cholodin tabletten. Deze tabletten bevatten Choline, B-vitaminen en Zink (de juiste stoffen voor hersenen en zenuwstelsel) en zorgen voor een alerte en heldere oude hond.

Dementie en pseudodementie

Daarnaast is er een kans dat je hond last krijgt van dementie of pseudodementie. Het laatste lijkt op dementie, maar de symptomen zijn net iets anders. Klachten die kunnen ontstaan bij pseudodementie zijn:

  • Verminderende lichamelijke activiteit
  • Neerslachtigheid
  • Verminderde sociale interactie
  • Veel slapen
  • Verlies in interesse in de omgeving
  • Angst

Bij echte dementie is er, in tegenstelling tot bij pseudodementie, wel sprake van een probleem in de hersenen. In het eerste stadium lijken de klachten heel veel op deze van pseudodementie. In een later stadium kunnen de klachten verergeren. Veranderingen in de persoonlijkheid, staren, een verandering in het slaappatroon en neurologische afwijkingen zijn enkele van de symptomen. Vermoed je dementie of pseudodementie? Neem dan contact op met je dierenarts.

Zorg dat je huis ingesteld is op een oudere hond

Op het moment dat je hond ouder wordt, moet je rekening houden met aanpassingen in de routine. Het is bijvoorbeeld voor oudere honden meestal lastig om trappen te beklimmen, waardoor je hond niet langer boven, maar beneden moet eten/drinken/slapen. Ook zul je moeten kijken of je je hond vaker binnen moet houden, omdat oudere honden gevoeliger zijn voor temperatuurwisselingen. Als je hond problemen krijgt met zijn zicht of gehoor kun je met de dierenarts bespreken of je aanpassingen kunt doen om het leven van je hond makkelijker te maken.

Geniet van elke dag

Niemand wil nadenken over het verliezen van hun hond, maar als je de zorg draagt voor een oudere hond weet je dat je minder dagen hebt om van zijn gezelschap te genieten. Probeer daarom te genieten van elke dag, van elk moment. Knuffel je hond. Ga samen wandelen. Speel met je hond. Waardeer elk moment dat je hond kan geven.

Bekijk het complete assortiment speciale voeding voor de oudere hond.

Over de schrijver

Ilse
Ilse

Mijn naam is Ilse en van jongs af aan houd ik mij bezig met dieren. Samen met mijn vijf honden ben ik vaak te vinden in het bos en op de hondenclub. Ik heb dierverzorging management gestudeerd en ik ben sinds 2015 met veel plezier werkzaam als Huisdierspecialist bij Plein. Heb je vragen of direct advies nodig? Stuur een mail naar klantenservice@plein.nl en ik help je graag verder!