Overstappen op ander hondenvoer

Renée | donderdag 26 juni | Hond

overstappen-op-ander-hondenvoer

Het is voor honden erg fijn om een vast eetpatroon te hebben, met hetzelfde hondenvoer. Omdat honden moeten wennen aan voer wordt het afgeraden om vaak van voer te wisselen. Soms is het echter wel nodig om over te stappen op ander voer. Bijvoorbeeld omdat je hond niet goed reageert op het voer, het voer te duur wordt of omdat je over wilt stappen van hondenbrokken op vers voer. Overstappen op ander hondenvoer is niet zo gemakkelijk, maar het is wel mogelijk.

Bekijk hier het ruime assortiment aan hondenvoer bij Plein.

De hond laten wennen

Als je hond overstapt op ander voer kan de ontlasting, de huid en de adem anders gaan ruiken. Op dat moment is het lichaam bezig met ontgiften. Dit houdt in dat de gifstoffen worden gescheiden om daarna het lichaam te verlaten. Een plotselinge verandering van voer kan de darmen van je hond overstuur maken. De darmflora van een hond past zich namelijk aan, aan de voeding die hij krijgt. Als de hond nieuwe voeding krijgt betekent dat, dat er nieuwe bacteriën door de darmen komen, waar de hond niet aan gewend is. Omdat de darmen de nieuwe brok nog niet als voer herkennen, wordt het gelijk weer afgevoerd, wat leidt tot diarree.

Overstappen op ander hondenvoer

Het is belangrijk om geleidelijk over te gaan op ander voer. Voor de overstap op ander voer wordt aangeraden om een gewenningstijd van zes dagen aan te houden. Wanneer je overstapt van een krokante brok naar een andere krokante (geëxtrudeerde) brok kun je het voer geleidelijk mengen. Dit kan niet wanneer je overstapt van of naar een geperste brok omdat deze een ander verteringsproces heeft.

Stappenplan overstappen op ander hondenvoer

Voor de overstap op ander voer kun je gebruik maken van onderstaand stappenplan:

  • Stap 1: Op maandag en dinsdag krijgt de hond nog 75% van zijn oude voer en 25% nieuw hondenvoer. Laat de hond hier twee dagen aan wennen, om daarna verder te gaan met het afbouwen van het oude hondenvoer.
  • Stap 2: Op woensdag en donderdag krijgt de hond 50% van zijn oude voer en 50% nieuw hondenvoer. Ook hier is het belangrijk dat je hond hier twee dagen aan kan wennen. Let ondertussen ook op de ontlasting van de hond.
  • Stap 3: Op vrijdag en zaterdag geef je de hond 75% nieuw hondenvoer en 25% van het oude voer. De hond is nu bijna klaar om geheel over te gaan op 't nieuwe voer. Kijk deze combinatie ook twee dagen aan om door te gaan op de laatste stap. Let ook op de vacht van de hond, gaat deze meer glanzen?
  • Stap 4: Op zondag is het tijd voor de laatste stap. 100% nieuw hondenvoer. Op dit moment is je hond gewend aan de nieuwe voeding.

Zoals bij de meeste veranderingen is het raadzaam om je hond goed in de gaten te houden. Als je na een paar dagen merkt dat je hond niet goed op het nieuwe voer reageert. Bijvoorbeeld doordat je hond diarree krijgt, zenuwachtig wordt, veel meer/veel minder energie krijgt, is het slim om het weer af te bouwen naar het oude voer. Mits je hond het goed deed op het oude voer natuurlijk. Dan is het nieuwe voer blijkbaar niet geschikt voor jouw hond. Als je hond diarree krijgt van het nieuwe voer kun je proberen het voer over meerdere porties per dag te verdelen. Op deze manier heeft het voer meer tijd om verteerd te worden.

Overstappen naar een geperste brok

Bij het overstappen naar een geperste brok zorg je er eerst voor dat het oude voer helemaal op is, dan geef je 25% van het nieuwe voer op dag 1 zonder extra snackjes etc. Een kluif mag wel. Dag 2 geef je 50%, dag 3 75% en op dag 4 hanteer je de aanbevolen hoeveelheid voer op de verpakking.

Frequentie van wisselen van voer

Elke keer dat je van hondenvoeding wisselt, moet je hond hieraan wennen. Dit wennen is niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Sommige honden kunnen zenuwachtig worden van veranderingen. Als je weet dat jouw hond daar last van heeft is het raadzaam om zo min mogelijk van voer te veranderen. Bovendien is het zo dat honden steeds kieskeuriger worden, wanneer je vaak van voer wisselt. Het zou zonde zijn als je hond straks weinig verschillende soorten voer wil eten, dan ben je beperkt tot de voeding waar je hond de voorkeur aangeeft.

Conclusie: overstappen op ander voer kan altijd. Houd alleen je hond goed in de gaten en wissel niet te vaak.

Bekijk hier het ruime assortiment aan hondenvoer bij Plein.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.