Pollenallergie bij je hond of kat

Ilse | dinsdag 26 februari | Hond

hond en kat

"Het lijkt wel of mijn hond of kat hooikoorts heeft, maar kan dat wel?" Ja, dat kan. Pollenallergie (hooikoorts), is een bekende atopie bij honden en katten. Atopie is een allergische reactie op stoffen (allergenen) die door het dier worden ingeademd of waar de huid mee in contact komt. Dit kunnen bepaalde mijtsoorten zijn, of zelfs huidschilfers van andere dieren, maar vaak is stuifmeel de boosdoener.

Hoe herken je een pollenallergie bij je hond of kat?

Zodra het eerste stuifmeel door de lucht vliegt krijgt het dier last van klachten. Jeuk, roodheid, vachtproblemen en ontstekingen zijn de meest voorkomende symptomen. Sommige dieren krijgen jeukende pootjes na het lopen door gras en gaan op hun poten kluiven. Andere dieren krijgen korstjes op hun kop of geïrriteerde ogen. Ook op de luchtwegen kan stuifmeel een ‘astmatische’ reactie veroorzaken, net als bij de mens. Wanneer je allergische klachten bij je dier waarneemt die jaarlijks terugkeren en (vaak) vrij plotseling - met name in het voorjaar en de zomer - de kop opsteken, is een pollenallergie niet uitgesloten.

Pollenallergie behandelen

Anti-allergie medicijnen zoals cortico’s of tabletten zijn geen goede methode om een pollenallergie te behandelen. Vaak onderdrukken deze medicijnen de symptomen wel maar nemen de oorzaak niet weg. Je kan je hond of kat ook ongevoelig maken voor bepaalde stoffen. Dit heet desensibiliseren. Door het geven van  bepaalde druppels kan je het immuunsysteem van je huisdier tolerant maken voor de allergenen waar hij allergisch voor is.

Onze aanrader: Puur Pollen. Puur Pollen is een verdunning van extracten van grassen en stuifmeel van onder andere acacia, berk, beuk, bijvoet, doddegras, eik, Engels raaigras, es, ganzenvoet, gerst, guldenroede, haver, hazelaar, hop, iep, linde, maïs, madeliefje, olijfboom, paardenbloem, populier, rogge, tarwe, vlier, wilg, zachte haver en zwenkgras.

Bij een gevoeligheid voor mijten, vlooien of staphylococcen, gebruik een product met extracten van Aloë vera, Drie kleurig viooltje (Viola tricolor), Heermoes (Equisetum arvense) en een verdund extract van Moerasrozemarijn (Ledum palustre).

Aanvullend bij de immunotherapie is een drainage kuur om de organen te prikkelen hun afvalstoffen sneller af te voeren. Een goede Omega 3 olie met hoog EPA/DHA vermindert ontstekingsreacties en het gebruik van probiotica zorgt voor een beter functioneren van de darmen en daarmee de weerstand in het geheel.

Groetjes Ilse, specialist Huisdierplein

Over de schrijver

Ilse
Ilse

Mijn naam is Ilse en van jongs af aan houd ik mij bezig met dieren. Samen met mijn vijf honden ben ik vaak te vinden in het bos en op de hondenclub. Ik heb dierverzorging management gestudeerd en ik ben sinds 2015 met veel plezier werkzaam als Huisdierspecialist bij Plein. Heb je vragen of direct advies nodig? Stuur een mail naar klantenservice@plein.nl en ik help je graag verder!