Tips om rosacea te behandelen

Elisha | maandag 20 september | Verzorging

creme voor rosacea

“Wat een mooie, gezonde blos heb jij!” Een leuk compliment als je net terug komt van een rondje hardlopen, of als je in de winter vanuit de kou binnenkomt in een warm huis. Maar niet iedereen is blij met “rode wangen”. Als jij dag in, dag uit rode wangen hebt, die niet alleen pijnlijk zijn, maar je ook belemmeren in sociale contacten, dan heeft het een grote impact op je leven. Heb jij ook blijvende roodheid van wangen of neus? Dan zou je best wel eens rosacea kunnen hebben. Het is geen ernstige aandoening, maar wel pijnlijk en cosmetisch storend. Gelukkig kun je de klachten sterk verminderen door de juiste aanpak en het gebruik van de juiste producten.

Ontdek het assortiment met producten die ondersteunen bij rosacea bij Plein.

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische huidaandoening in het gezicht en komt meestal voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Het is vooral herkenbaar aan de vuurrode wangen en neus. Niet te verwarren met couperose. Hoewel couperose er erg op lijkt, krijg je bij deze huidaandoening niet de kenmerkende puistjes en bultjes van rosacea. Bij rosacea is er echt sprake van een chronische ontstekingsreactie in de huid van het gezicht.

Bij rosacea is de barrièrefunctie van de bovenste laag van de huid aangetast, waardoor de huid gevoeliger is voor invloeden van buitenaf en er sneller ontstekingsreacties ontstaan. Invloeden van buitenaf kunnen zorgen voor de zogenaamde ‘flare-ups’, het oplichten van de roodheid. Per persoon verschilt het wat zorgt voor deze huidreactie. Bij de ene persoon kan het alcohol zijn die zorgt voor de verwijding van de bloedvaatjes, maar ook stress kan een trigger zijn. Roken heeft ook grote invloed op rosacea, dit kun je dus beter vermijden als je last hebt van deze huidaandoening.

Mensen met rosacea ervaren sneller gevoelens van onzekerheid en schaamte, omdat de huidaandoening erg zichtbaar is. De emotionele aspecten van deze huidaandoening moeten daarom niet onderschat worden.

Heb ik rosacea?

Rosacea is vooral te herkennen aan het meest opvallende symptoom: gelijkmatig verdeelde roodheid over het gezicht en neus, waarbij uitgezette bloedvaatjes zichtbaar zijn.

Mensen met rosacea ervaren zeer regelmatig flare-ups, aanvallen van ‘blozen’ waarbij de roodheid in het gezicht verergert en ook puistjes en bultjes zichtbaar zijn. Soms zelfs grote ontstekingen in de huid. In tegenstelling tot acne zie je bij rosacea geen mee-eters.

Kenmerkend is daarnaast een stekende en branderige huid. Je huid is erg droog en doet pijn. Deze pijn kan erger worden bij warmte of aanraken.

Mensen met rosacea hebben ook vaak last van oogklachten, zoals een ontsteking van de oogleden of een oogontsteking, en kunnen sneller verdikkingen in de huid krijgen. Een voorbeeld van dit laatste is rhinophyma, een onregelmatige verdikking van de neus. Dit komt meestal voor bij mannen en wordt vaak in verband gebracht met alcohol gebruik, maar dit staat er geheel los van.

rosacea behandeling

Wat kan ik doen tegen rosacea?

Bij de behandeling van rosacea is het belangrijk om in gedachten te houden dat het een chronische huidaandoening is en dus niet overgaat. Wel kun je de symptomen onder controle houden door de juiste huidverzorging en het vermijden van triggers.

Je kunt aankloppen bij de huisarts en/of huidtherapeut voor een behandeling. Met specifieke crèmes en gels met antibiotica kun je de huid lokaal behandelen. Ook kan er gekozen worden voor orale antibiotica. Antibiotica werkt ontstekingsremmend, wat gunstig is voor de rosacea. Om de storende roodheid tegen te gaan, kan je laser- en/of lichttherapie ondergaan.

Maar je kunt zelf ook veel ondernemen om je huid rustiger te houden. Zo is het belangrijk om “jouw triggers” te vermijden. Ga dus ontdekken wanneer jouw huid rustig is en wanneer deze juist een ontstekingsreactie vertoond. Hormonale veranderingen, een wisseling van temperatuur, gebruik van bepaalde cosmetica of het nuttigen van specifiek voedsel kunnen allemaal triggers zijn.

Daarnaast is een goede huidverzorging van groot belang om de klachten te verminderen.

Tips voor huidverzorging bij rosacea:

  • Rosacea verergert door blootstelling aan UV-licht,  smeer je dus altijd goed in met een hoge beschermingsfactor voordat je de zon in gaat.
  • Gebruik geen zeep om je gezicht te wassen, dit is te agressief voor de huid. Maak je gezicht alleen schoon met lauwwarm water. Dep daarna je gezicht voorzichtig droog met een handdoek.
  • Gebruik alleen milde gezichtsproducten, vermijd producten met parfum en alcohol.
  • Gebruik iedere dag een crème die niet vet is, maar wel de vochtbalans in de huid op peil houdt.
  • Indien gewenst kun je de roodheid in het gezicht camoufleren, groen getinte crèmes of foundation kunnen het gezicht minder rood maken.

Crèmes om te gebruiken bij Rosacea

eucerin anti-redness creme

Anti roodheid crème van Eucerin

De anti-redness lijn van Eucerin is speciaal ontwikkeld voor de hypergevoelige rode huid zoals bij rosacea. De crème kalmeert, werkt ontstekingsremmend en camoufleert roodheid.

biodermal sensitive balance fluide

Sensitive Balance Fluide van Biodermal

Deze milde en kalmerende fluïdecrème van Biodermal ondersteunt de huid om de natuurlijke balans te herstellen en de huidbarrière te versterken. Het hydrateert intensief en versterkt de huid. Door de milde ingrediënten kalmeert het de huid en gaat roodheid tegen.

weleda verzachtende creme

Verzachtende gezichtscrème met amandel van Weleda

Deze lichte crème van Weleda is parfumvrij en geschikt als zowel dag- als nachtcrème. Het herstelt de natuurlijke balans van de huid en is zeer geschikt als zachte verzorging voor de gevoelige, droge huid.

Ontdek het assortiment met producten die ondersteunen bij rosacea bij Plein.

Fotografie door Ashwien Jurawan.

Over de schrijver

Elisha
Elisha

Hi! Mijn naam is Elisha Laisina. De online wereld is echt mijn passie. Daar valt zoveel te doen en te ontdekken! Ik maak WordPress Websites en ben Content Marketeer, en vanuit Xplore Online blog ik regelmatig voor Plein. Hoe gaaf is dat? Veel leesplezier. En heb je een vraag? Zoek me gerust op!