Symptomen zwangerschap: ben ik zwanger?

Marjolein | donderdag 10 april | Gezondheid

symptomen-zwangerschap

Er zijn diverse symptomen die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent. De symptomen verschillen van vrouw tot vrouw. Bij een zwangerschap kun je één of meer van deze symptomen ervaren. Het is onwaarschijnlijk dat je deze allemaal tegelijk krijgt. Als je geen enkel symptoom krijgt, hoef je je ook geen zorgen te maken. Het is namelijk zeer goed mogelijk om zwanger te zijn zonder dat je één van deze symptomen hebt.

Bekijk hier het brede aanbod zwangerschapstesten bij Plein.

Symptomen zwangerschap

De eerste symptomen van een zwangerschap zijn niet altijd direct te herkennen. Bovendien verschillen deze symptomen per vrouw en zelfs per zwangerschap. Waar de één vanaf dag misselijk is, heeft de ander nergens last van. Wil je graag weten of je zwanger bent? De meest voorkomende eerste symptomen van een zwangerschap sommen wij hier voor je op.

1. Uitblijven van menstruatie

Als je normaliter een regelmatige menstruatiecyclus hebt, is het uitblijven van menstruatie vaak het eerste fysieke teken. Houd er wel rekening mee dat als je zwanger bent, je wel een lichte bloeding of vlekjes kunt hebben rond het tijdstip van je menstruatie en wanneer het bevruchte eitje zich innestelt. Als je geen regelmatige cycli hebt, ervaar je eerst mogelijk andere zwangerschapssymptomen voordat je een gemiste menstruatie merkt.

2. Vermoeidheid

Het is mogelijk dat je je buitengewoon moe voelt tijdens de eerste weken van je zwangerschap. Dit kan komen door de stijgende hoeveelheid progesteron in je lichaam. Progesteron helpt de binnenkant van je baarmoeder zich voor te bereiden op de zwangerschap.

3. (Ochtend)misselijkheid

Bij een zwangerschap kun je je van de tweede tot de achtste week misselijk voelen en zelfs overgeven. Deze misselijkheid gaat meestal tegen de zestiende week over. Hoewel het vaak 'ochtendmisselijkheid' wordt genoemd, kan je je de hele dag door misselijk voelen.

4. Je borsten veranderen

Bij een zwangerschap kunnen je borsten groter worden en zacht of zeer gevoelig worden. Ook je tepels kunnen donkerder worden en ook de aders op je borsten worden meer zichtbaar.

5. Vaker naar het toilet

Vaker naar het toilet? Geen wonder. Ongeveer 6 tot 8 weken na de bevruchting wordt je baarmoeder groter en gaat deze op je blaas drukken. Maar maak je geen zorgen: aan het einde van het eerste trimester gaat de baarmoeder meer omhoog in de buikholte, hierdoor neemt de druk op je blaas af.

6. Stemmingswisselingen

Je hormonen veranderen waardoor je last kunt krijgen van stemmingswisselingen.

7. Smaak en gevoeligheid voor geuren

Dingen die je normaal lekker vindt, kun je nu niet meer lusten en je kan zin krijgen in dingen die je normaal niet lekker vindt. Een zwangerschap kan er ook voor zorgen dat je misselijk wordt als je bepaalde dingen ruikt, zoals vlees, koffie, parfum of alcohol.

8. Krampen

In het eerste trimester en soms ook later tijdens de zwangerschap, kun je kramp krijgen in je voeten of benen. Krampen ontstaat doordat je lichaam calcium op een andere manier verwerkt.

Ben ik zwanger?

De enige manier om zeker te zijn of je zwanger bent of niet, is door een zwangerschapstest uit te voeren. Op Plein vind je een breed aanbod zwangerschapstesten van bekende merken als Clearblue, Predictor en Sensitest. Discreet verzonden en altijd snel in huis zodat je snel duidelijkheid krijgt over een eventuele zwangerschap.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.