Treibball is een hondensport waarbij plezier centraal staat. Als je houdt van voetbal en je hond houdt van spelen met ballen, zou dit wel eens de perfecte sport voor jullie kunnen zijn. In dit artikel vertel ik je alles over deze leuke en actieve hondensport.
Bij treibball dient de hond grote, lichtgewicht ballen van plastic voort te duwen, waarbij het beheersen van de bal én samenwerken met de eigenaar voorop staat. De sport is weinig belastend en is dus erg leuk voor jong en oud, wat geldt voor zowel de hond als de eigenaar.
Bij treibball wordt over het algemeen gespeeld met acht grote plastic ballen. Deze ballen liggen net als bij biljarten in een driehoek, vlak voor het doel. De eigenaar en de hond starten in het doel en na het startsein dient de hond alle ballen één voor één zo snel mogelijk naar de eigenaar (en dus in het doel) te duwen. Binnen de wedstrijdsport is het toegestaan dat de eigenaar gebruik maakt van zijn stem, van zijn handen en van fluitsignalen. Deze sport is natuurlijk ook erg goed recreatief te beoefenen. Maar bij treibball wedstrijden dient de hond alle ballen binnen 10 minuten in het doel te krijgen.
Om de sport goed onder de knie te krijgen is het raadzaam om te starten met één bal. Zodra je hond geleerd heeft dat hij die bal in het doel moet krijgen, kun je het spel uitbreiden met meerdere ballen. Uiteindelijk is het doel dus om de hond acht ballen zo snel mogelijk in het doel te laten duwen. Niet alle honden hebben dezelfde manier van duwen. Sommige honden gebruiken hun snuit, andere honden duwen met hun borst en weer andere honden gebruiken hun poten. Er is geen 'beste manier'. De juiste manier is de manier die jouw hond kiest en die voor hem het prettigst is.
Eén van de voordelen van treibball is dat je deze sport kunt beoefenen met elke hond die geïnteresseerd is in spelen met een bal. Bovendien zijn deze ballen overal verkrijgbaar. Je kunt namelijk gewone gymnastiekballen gebruiken die je kunt kopen in de meeste sportzaken. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat sommige gymnastiekballen knallen wanneer ze kapot gaan, terwijl andere ballen leeglopen. Voor de veiligheid van jou en je hond is het belangrijk dat je kiest voor ballen die leeglopen wanneer ze lek raken. Desalniettemin moet de hond natuurlijk wel geleerd worden dat hij niet in de ballen mag bijten, maar hier alleen tegenaan mag duwen. Het is niet de bedoeling dat je hond alle ballen kapot bijt. De grootte van de ballen is afhankelijk van de grootte van de hond. Kleinere honden zijn gebaat bij kleinere ballen en grotere honden kunnen gemakkelijk grotere ballen aan. Het algemene advies is: bij een hond tot 40 cm hoog kies je voor ballen met een diameter van 45 centimeter. Bij een hond hoger dan 40 cm kies je voor ballen met een diameter van 65 centimeter.