Veelvoorkomende aandoeningen bij honden

Renée | dinsdag 22 september | Hond

veel-voorkomende-aandoeningen-bij-honden

Het afweersysteem van een hond, vooral van een jonge hond, is niet optimaal. Om die reden zijn er helaas bij honden talloze aandoeningen te constateren. Tegen de veelvoorkomende aandoeningen bij honden kun je je hond inenten. Het wordt aangeraden om je hond in te enten tegen hondenziekte, hondsdolheid, parvo, kennelhoest, leverziekte en de ziekte van Weil.

Bekijk hier het complete assortiment voor jouw hond bij Plein.

Veelvoorkomende aandoeningen bij honden

Veelvoorkomende aandoeningen bij honden zijn onder meer:

Hondenziekte

De hondenziekte is een virus dat symptomen als diarree, hoesten, niezen, een loopneus en een oogontsteking kan veroorzaken. Hondenziekte is één van de gevaarlijkste aandoeningen bij honden. Deze ziekte veroorzaakt ontstekingen in de darmen en in het hersenvlies. Het is belangrijk om bij het constateren van deze symptomen direct langs een dierenarts te gaan. De symptomen doen namelijk een griepvirus vermoeden, terwijl de hondenziekte vele malen gevaarlijker is. De hondenziekte is tevens besmettelijk, des te meer redenen om je hond direct na te laten kijken.

Hondsdolheid

Hondsdolheid is een infectie die gevaarlijk is voor alle zoogdieren. Ook voor mensen dus. Hondsdolheid is te herkennen aan symptomen als de verlamming van spieren, gedragsverandering (meestal agressie), watervrees en hallucinaties. Hondsdolheid wordt overgebracht via speeksel, dus het risico op besmetting van andere honden of mensen is erg groot. Hondsdolheid tast het centrale zenuwstelsel aan. Het duurt vaak langere tijd voordat de symptomen zichtbaar zijn, daarom is het van groot belang dat je bij het kleinste vermoeden aan de bel trekt.

Parvo

Parvo is, net als de hondenziekte, één van de gevaarlijkste aandoeningen bij honden. Parvo is namelijk ontzettend makkelijk over te dragen en de kans op overleving is minimaal. Parvo is een viraal virus dat de spijsvertering van de hond aantast en is zelfs overdraagbaar via lucht. De symptomen van Parvo zijn hoge temperatuurswisselingen, bloederige en stinkende diarree en braken. In het laatste geval is er vaak ook sprake van bloed in het braaksel.

Kennelhoest

Kennelhoest is een ziekte die wordt veroorzaakt door verschillende bacteriën en virussen, zoals de Bordetella bronchiseptica-bacterie en het para-influenza- en canine adenovirus type 2. Kennelhoest manifesteert zich wanneer honden last hebben van een lagere weerstand. Over het algemeen hebben honden in een kennel een lagere weerstand vanwege de grote hoeveelheid honden en eventuele stress. Om die reden wordt deze ziekte dan ook kennelhoest genoemd. Symptomen van kennelhoest zijn koorts, een verminderde eetlust en aanhoudende kriebelhoest. Het laatste symptoom is vaak in combinatie met braken, waarbij wit slijm uitgebraakt wordt.

Leverziekte

Leverziekte is één van de aandoeningen bij honden die lastig te herkennen is. Symptomen van leverziekte zijn namelijk koorts, diarree, geelzucht, oogontstekingen, een verminderde eetlust en meer drinken. Deze symptomen ontstaan wanneer leverziekte zich langzaam manifesteert. Als de ziekte zich snel manifesteert kan de hond overlijden zonder symptomen te vertonen.

Ziekte van Weil

De ziekte van Weil is een infectieziekte, veroorzaakt door de bacterie Leptospira. Om die reden wordt de ziekte van Weil ook wel leptospirose genoemd. De bacteriën vind je in stilstaand en warm water en in modder. Deze bacteriën kunnen overleven in water, modder, speeksel, sperma, urine en kunnen via wonden of rechtstreeks via de huid worden opgenomen. Het is belangrijk om te weten dat mensen ook vatbaar zijn voor de ziekte van Weil. Lees hier over de ziekte van Weil en symptomen bij mensen en honden.

Bekijk hier het complete assortiment voor jouw hond bij Plein.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs