Veel voorkomende aandoeningen bij katten

Renée | vrijdag 2 oktober | Kat

veel-voorkomende-aandoeningen-bij-katten

Ondanks het feit dat de meeste katten jaarlijks gevaccineerd worden, is de kans op ziektes en infecties nog steeds aanwezig. In dit blog vertel ik je graag alles over de meest voorkomende aandoeningen bij katten en hoe je deze herkent.

Bekijk hier het complete assortiment voor jouw kat bij Plein.

Is mijn kat ziek?

Katten zijn graag alleen als ze zich niet lekker voelen. Ze zullen zich gaan verstoppen of langer/vaker van huis zijn. Het is dus belangrijk het gedrag van je kat goed in de gaten te houden. Vaak kun je aan het gedrag namelijk al merken dat er iets aan de hand is. Zo kun je symptomen van ziektes en infecties herkennen aan onder meer de volgende symptomen:

  • Veel krabben
  • Bijten
  • Agressief gedrag
  • Minder eten/drinken
  • Niet aangeraakt willen worden

Daarnaast is het handig om te weten welke aandoeningen en ziektes vaak voorkomen bij katten, zodat je er alert op kunt zijn.

Veelvoorkomende aandoeningen bij katten

Om alert te zijn op de meest voorkomende aandoeningen bij katten heb ik ze voor je op een rijtje gezet:

Kattenziekte

De kattenziekte is een infectie van het maag-darmkanaal. De meeste katten raken geïnfecteerd door contact met andere katten, maar deze ziekte kan ook overgedragen worden via vlooien, uitwerpselen en zelfs via de kleding van mensen. Gelukkig kun je je kat laten vaccineren om te voorkomen dat hij de kattenziekte krijgt. Om die reden zie je de kattenziekte vooral terug bij jonge kittens, die nog niet gevaccineerd zijn. Symptomen van de kattenziekte zijn:

  • Braken
  • Buikpijn
  • Diarree (met bloed) met uitdroging tot gevolg.

Aangezien de kattenziekte afbreuk doet aan de de algehele weerstand, is de kans groter dat de kat andere ziektes/infecties op zal lopen.

Niesziekte

Naast de kattenziekte is de niesziekte één van de meest voorkomende aandoeningen bij katten. Laat je vooral niet misleiden door de naam, niet elke kat met de niesziekte heeft niezen als symptoom. Niesziekte is een besmettelijke infectieziekte, die je herkent aan niezen, ontstoken ogen, zweren op de tong, koorts en minder of niet willen eten/drinken. De niesziekte kan via de lucht overgebracht worden op andere katten. Gelukkig kun je de niesziekte ook voorkomen met de jaarlijkse vaccinatie.

Stomatitis

Stomatis is een ontstekingsziekte, waarbij de kat last heeft van steeds terugkerende ontstekingen van het slijmvlies in de mond. Dit wordt ook wel chronische tandvleesontsteking genoemd. Deze ontsteking kan alleen behandeld worden door een dierenarts. In sommige gevallen is een uitgebreide gebitsreiniging voldoende, in ernstigere gevallen moeten er tanden/kiezen getrokken worden.

Stomatitis kan ontstaan vanuit gebitsproblemen (zoals tandplak, tandsteen en afgebroken tanden en/of kiezen), virussen (zoals kattenaids, kattenleukemie en de niesziekte) en systematische aandoeningen (zoals nierfalen of suikerziekte).

Ook kan stomatitis voorkomen bij katten waarbij het afweersysteem niet goed werkt, bij katten die overgevoelig zijn voor tandplak of bij katten waarbij tanden/kiezen getrokken zijn en wortelresten zijn achtergebleven.

Artrose

Lange tijd werd gedacht dat katten geen last hebben van artrose en dat artrose vooral voorkomt bij honden en mensen. Dit blijkt echter niet zo te zijn. Ook katten, vooral oudere katten, hebben vaak last van artrose. Als een kat artrose heeft, slijt het kraakbeen van de gewrichten. Hierdoor wordt bewegen pijnlijker. Als artrose zich verder ontwikkelt kunnen ook het bot en het gewrichtskapsel aangetast worden.

De meest herkenbare symptomen van artrose zijn moeilijk lopen en niet willen bewegen. Symptomen qua gedrag zijn angst, stress en agressief gedrag. Artrose kan niet genezen worden, wel is de pijn te verminderen met medicijnen of speciaal voer. Twijfel je of je kat ziek is? Ga bij twijfel altijd naar je dierenarts. Better safe than sorry!

Bekijk hier het complete assortiment voor jouw hond bij Plein.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.