Verhoog de weerstand van je kat

Ilse | dinsdag 12 februari | Kat

verhogen van de weerstand Hoe verhoog je de weerstand van je kat? Wat zorgt voor een lagere weerstand bij katten en hoe hou je de weerstand op peil? Je kunt aan katten merken dat ze een lagere weerstand hebben als ze sneller 'ziekig' zijn. Je merkt dit aan viezigheid in de ooghoeken, vaker niezen en een snotterige neus. Daarbij merk je het ook vaak aan het gedrag van je kat. De meeste katten die zich niet helemaal gezond voelen zijn minder fit en zitten vaker binnen.

Factoren die de weerstand verlagen

De meest voorkomende redenen van een verminderde weerstand bij katten zijn:

  • Voeding dat onvoldoende vitaminen en mineralen bevat, kan zorgen voor een lagere weerstand.
  • Huisvesting, denk hierbij aan tocht in huis.
  • Klimaat, zoals dalende temperaturen buitenshuis.
  • Niet de juiste verzorging. Als je weinig tot niet borstelt, kunnen bacteriën zich in de vacht nestelen. Deze bacteriën krijgt je kat binnen als hij zichzelf wast.
  • Virussen en bacteriën kunnen de kattenziekte en de niesziekte veroorzaken. Kattenziekte vermindert de afweer, waardoor andere ziektes zoals braken, diarree en uitdroging kunnen ontstaan. Het is een erg hardnekkig virus en komt vaak voor, het kan dus tijdenlang voor besmettingen zorgen, ook bij andere katten. Gelukkig kun je je kat hier tijd voor vaccineren. Ditzelfde geldt voor de niesziekte. Dit is een verzamelnaam voor verschillende luchtweginfecties, maar ook hiervoor kun je je kat inenten.

Verhoog de weerstand van je kat

Zoals gezegd zijn factoren als voeding, huisvesting, klimaat en verzorging belangrijk voor een goede weerstand. Het is dus belangrijk om toereikend voer te voeren, te zorgen voor een tochtvrij huis en genoeg warme plekjes en je kat op de juiste manier te verzorgen. Tevens kun je kijken naar L-Lysine, dit is een essentieel aminozuur dat niet door dieren zelf aangemaakt kan worden en weerstandsverhogend en celbeschermend werkt. In beginnende gevallen van de kattenziekte en de niesziekte kan het toedienen van L-Lysine al voldoende zijn om het virus te onderdrukken. Groetjes Ilse, Specialist Huisdierplein

Over de schrijver

Ilse
Ilse

Mijn naam is Ilse en van jongs af aan houd ik mij bezig met dieren. Samen met mijn vijf honden ben ik vaak te vinden in het bos en op de hondenclub. Ik heb dierverzorging management gestudeerd en ik ben sinds 2015 met veel plezier werkzaam als Huisdierspecialist bij Plein. Heb je vragen of direct advies nodig? Stuur een mail naar klantenservice@plein.nl en ik help je graag verder!