Vlooien bestrijden in huis

Renée | woensdag 6 mei | Hond

vlooien-bestrijden-in-huis

Heeft je huisdier last van vlooien en/of heb je last van vlooien in huis? In dit blog vertellen we je alles over vlooien, hoe je huisdier vlooien krijgt en hoe je vlooien kan bestrijden.

Ontdek hier het uitgebreide assortiment met bestrijdingsmiddelen voor vlooien in huis.

Vlooien, hoe zien ze er uit en waar leven ze?

Vlooien zijn kleine, bloedzuigende insecten zonder vleugels van ongeveer 0,5 centimeter groot met achterpootjes waar ze goed mee kunnen springen. Slechts een klein deel van de levenscyclus van een vlo voltrekt zich op het huisdier. De levenscyclus van de vlo ziet er als volgt uit:

  • Een vrouwtjes vlo kan pas eitjes leggen nadat ze bloed heeft gezogen. In de vacht van je huisdier legt ze dan tientallen eitjes.
  • De eitjes vallen uit de vacht en ontwikkelen zich in 2 tot 4 dagen tot larven.
  • Deze larven zijn zo dun als een haar en een paar millimeter lang. Na 2 tot 3 weken verpoppen de larven zich.
  • De poppen komen na 6 weken tot wel een jaar uit en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf, waaronder trillingen.

Hoe kan mijn huisdier vlooien krijgen?

Vlooien kunnen gemakkelijk overgebracht worden van het ene op het andere dier. In veel gevallen is behandeling van de omgeving nodig, omdat de vlooien anders steeds weer opduiken om zich op jouw huisdier(en) te nestelen. Wanneer een vlooienplaag niet gezien wordt of verkeerd behandeld wordt, kan deze maanden aanhouden.

Hoe herken ik een vlooienbesmetting bij mijn huisdier?

Er zijn twee soorten vlooien:

  1. De hondenvlo (Ctenocefalides Canis)
  2. De kattenvlo (Ctenocefalides Felis)

De kattenvlo is de meest voorkomende vlo. Ook bij honden.

De huidirritatie bij jouw dier als gevolg van de vlooienbeten kan leiden tot allergische dermatitis. Allergische dermatitis (FAD, Flea Allergy Dermatitis) is het gevolg van overgevoeligheid voor het speeksel van vlooien. Zeer heftige vlooienplagen kunnen, vooral bij kleine dieren als kittens en pups, bloedarmoede tot gevolg hebben. Vlooien kunnen ook ziektes bij zich dragen en overbrengen van dier op dier.

Wat kan ik doen als mijn huisdier vlooien heeft?

Wanneer jouw huisdier vlooien heeft, is het belangrijk dat ook alle andere dieren die in hetzelfde huishouden leven behandeld worden. Dit geldt voor zowel hond, kat als konijn en andere knaagdieren. Daarnaast is het belangrijk dat het huis waarin het besmette huisdier leeft, behandeld wordt met een vlooienspray.

Hoe ontstaat een vlooienplaag?

De meeste diereneigenaren zijn wel bekend met het fenomeen vlooien. Het begint met één vlo, maar vlooien vermenigvuldigen zichzelf snel. Wanneer een vlo zichzelf voor het eerst voedt (met bloed) legt deze na 36 tot 48 uur de eerste eitjes. Gemiddeld bevindt 5% van de vlooien zich daadwerkelijk op het dier en bevindt de overige 95% zich in de omgeving, zoals in de bank, in het vloerkleed, in het dekbed, enzovoort.

Aangezien een vrouwelijke vlo in haar leven 2.000 eitjes kan leggen, ontstaat er binnen de kortste keren een vlooienplaag. Aangezien de vlo zich zo snel voortplant is het bijzonder lastig om een vlooienplaag te bestrijden. En de vlooien bevinden zich dus niet alleen op het dier, maar (vooral) ook in de omgeving. Hierdoor zul je de dieren én de omgeving moeten behandelen. Met regelmatig stofzuigen kun je een vlooienplaag proberen te voorkomen.

Waarom is het behandelen van het huis bij een vlooienplaag zo belangrijk?

Maar liefst 95% van de vlooienpopulatie bevindt zich in de (leef)omgeving van het dier en slechts 5% op het dier zelf. Vergeet hierbij de auto niet. Daarnaast is het belangrijk om je huisdier, als hij last heeft van vlooien, te ontwormen. Vlooien kunnen namelijk drager zijn van lintwormen.

Vlooien bestrijden in huis

Stofzuigen

Regelmatig stofzuigen is slim om vlooien te voorkomen. Mochten de vlooien toch het huis overnemen, dan is het belangrijk om te stofzuigen op plekken waar je moeilijk bij kunt komen, zoals onder kasten en tafels, onder de kussens van de bank, onder het bed, enzovoort. Vlooien verspreiden zich namelijk door het gehele huis en houden hierbij geen rekening met moeilijk bereikbaar plekken. Ik raad je aan om vooral aandacht te besteden aan de plekken waar je huisdier zich het liefst bevindt, zoals de mand. Let op: De vlooiencyclus loopt verder in de stofzuigerzak, dus vergeet niet om deze te verwijderen.

Omgevingsspray tegen vlooien

Om de volledige levenscyclus van de vlo te onderbreken is het erg belangrijk om de omgeving te behandelen met een geschikt product dat de cyclus van de vlo onderbreekt. Op Plein.nl vind je een groot assortiment met bestrijdingsmiddelen om in huis te gebruiken.

Elke behandeling van de omgeving moet telkens voorafgegaan worden door, waar mogelijk, grondig dweilen en stofzuigen. Door de trillingen van de stofzuiger komen de vlooien uit hun cocon/pop. De poppen zelf zijn bestand tegen de meeste behandelingen, maar zodra de vlo uit haar cocon is, kan ze gedood worden door een omgevingsspray. Alle kamers waar je huisdieren (kunnen) komen, moeten worden behandeld met een omgevingsspray.

Heet wassen

Vlooieneitjes en vlooien zijn niet bestand tegen hoge temperaturen. Daarom is het raadzaam om dekens, knuffels, manden en alle andere voorwerpen waar je huisdier graag op ligt in de wasmachine te wassen op minimaal 60 graden, maar het liefst op 90 graden. Op deze manier verlos je deze voorwerpen van alle vlooieneitjes en vlooien.

Niet dweilen

Vlooieneitjes en vlooien zijn dol op een vochtige omgeving. Om die reden verblijven ze graag op vochtige plekken of in vocht tussen plinten, kieren en gaten en wordt het je afgeraden om te dweilen als je kampt met een vlooienplaag, of net een vlooienplaag gehad hebt.

Ontdek hier het uitgebreide assortiment met bestrijdingsmiddelen voor vlooien in huis.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.