Vogels verzorgen in een volière

Renée | vrijdag 30 januari | Vogel

vogels-in-een-voliere

Vogels verzorgen en houden is ontzettend leuk, maar vereist ook veel (voor)werk. Zo moet je je bezighouden met het type vogel dat je graag in een buitenverblijf zou willen houden en de voorwaarden waar een verblijf aan moet voldoen. In dit blog vertel ik je alles over vogels houden en verzorgen in een volière.

Welke vogels kan ik houden in een volière?

Er zijn verschillende soorten vogels geschikt om buiten te houden, waaronder allerlei soorten parkieten, vinken, kwartels en kanaries. Je kunt dan denken aan valkparkieten, zonparkieten, grasparkieten of agapornissen. Zilver- en loodbekjes, de Cubavink of de zebravink. In Nederland worden voornamelijk parkieten of kanaries gehouden.

Vogels verzorgen in een volière

Wil je buiten vogels houden, dan adviseer ik om voor een volière te kiezen. Buitenshuis heb je vaak (veel) meer ruimte dan binnenshuis en hoe meer ruimte, hoe beter. Bij de keuze voor een voliere moet je rekening houden met 3 aspecten: het ontwerp, het materiaal en de inrichting.

1.Het ontwerp van de volière

Het is natuurlijk belangrijk dat de volière uit de wind staat. Daarnaast heb je de keuze uit meerdere type volières. Bijvoorbeeld een vrijstaande vollere waarbij de vogels alleen beschutting hebben door eventuele beplanting en nestkastjes. Maar ook een volière tegen een muur of de schuur is een optie. Het grote voordeel van de laatste optie is dat je de vogels een mogelijkheid kunt geven om naar binnen te gaan. Dit is vooral tijdens de winter erg fijn.

2. Materiaal van de volière

De meeste volières worden gemaakt met een aluminium of houtenframe, waar gaas aan en een dak op bevestigd wordt. Het voordeel van aluminium is dat het regenbestendig is en minder snel kapot gaat. Het voordeel van een houten frame is dat dit er vaak mooier uitziet en goedkoper is.

3. Inrichting van de volière

Qua inrichting zijn vooral de bodembedekking en zitmogelijkheden belangrijk. Er zijn veel mogelijkheden voor bodembedekking, zoals houtsnippers, tegels, beton, zand, schelpenzand, grit of aarde. De bodembedekking moet niet te vochtig kunnen worden en het is natuurlijk fijn als je het makkelijk schoon kunt houden. De keuze voor de bodembedekking hangt ook af van het type vogels dat je neemt. Kwartels bijvoorbeeld zijn dol op het nemen van zandbaden, dus deze zou je blij maken met zand als bodembedekking. Zitmogelijkheden zijn belangrijk omdat vogels op die manier slapen. Door veel ruimte tussen de zitstokken te bewaren kunnen de vogels goed door de volière vliegen. Persoonlijk raad ik je houten zitstokken aan, omdat vogels hieraan de nagels en de snavel kunnen slijten. Kies daarnaast voor zitstokken met verschillende diktes, om de spieren in de poten te ontwikkelen en stimuleren.

Soms heb je een vergunning nodig om een volière in de tuin te mogen bouwen, dit verschilt per gemeente.

Voeding

Qua vogelvoer voor vogels die in een buitenverblijf wonen kun je denken aan een zaadmengsel, ei- of krachtvoer, natvoer, kiemzaad, groenvoer en levend voer (zoals meelwormen, fruitvliegjes, enzovoort). Ook hier geldt dat per vogel kan verschillen welke voeding nodig is. Over het algemeen zou je vogels alle soorten voeding moeten geven om ervoor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs