7 tips voor de voorjaarsschoonmaak

Elisha | maandag 9 maart | Schoonmaakmiddel

voorjaarsschoonmaak

De lente staat voor de deur! De zon begint weer een beetje vaker te schijnen, het is wat minder koud en een stuk langer licht. Heerlijk! Alleen die regen mag af en toe wel wat minder. In het voorjaar heb ik vaak van die mega schoonmaak- en opruim buien. Je kent het fenomeen grote voorjaarsschoonmaak vast wel. Misschien heb je er zelf ook wel eens last van. Op die dagen is het helemaal niet zo erg als het regent, want naar buiten gaan is dan toch niet echt een optie. Tijd om het huis flink onder handen te nemen!

Bekijk hier het complete assortiment aan schoonmaakartikelen voor je voorjaarsschoonmaak bij Plein.

De grote voorjaarsschoonmaak

Als ik het in m’n bol heb, dan doe ik het ook goed. Alles maar dan ook alles gaat aan de kant, zodat ik elk hoekje in huis raak met mijn spons of stofdoek. Haar in een knot bovenop mijn hoofd, joggingbroek aan, warme trui uit (want schoonmaken = net sporten), schoonmaakspullen in de aanslag en gaan! Een lekker muziekje op de achtergrond maakt dit allemaal net wat leuker, dus m’n favo playlist gaat zeker aan. Soms heb ik dan wel medelijden met mijn buren, want als de stofzuiger aan gaat moet het volume natuurlijk omhoog. Tijdens zo’n voorjaarsschoonmaak gaan bij mij ook de vloerkleden naar buiten, gaat de bank van z’n plek en gaan de stoelen op tafel. Want zoals ik al zei, élk hoekje wordt geraakt. Ik zal je 6 tips geven om zo’n grote schoonmaak goed aan te pakken

1. Een goed begin is het halve werk

Zorg dat je genoeg schoonmaakspullen in huis hebt! Niets zo vervelend als dat je lekker bezig bent en opeens je allesreiniger op blijkt te zijn, of dat je niet genoeg stofdoekjes meer hebt. Plein heeft een collectie met natuurlijke schoonmaakproducten en ik kan je vertellen dat het superfijne producten zijn om mee schoon te maken! 

2. Opruimen

Ruim eerst goed op, zodat je overal ongestoord bij kunt. Geen rommeltjes op tafel, stoelen aan de kant. Kleden naar buiten zodat ze lekker kunnen luchten. Een opgeruimd huis maakt gewoon veel makkelijker schoon, anders moet je je daar ook nog mee bezig houden.

3. Stoffen

Stof eerst alles af en ga met een lekker geurend sopje over al je meubels. Als je huis lekker ruikt na zo’n grote schoonmaak kun je nog een tijdje genieten van het frisse resultaat! Ik ga vaak voor een naar bloemen geurende allesreiniger. Doe het stofzuigen en dweilen pas als laatst, want als je hierna nog moet afstoffen dwarrelt er weer van alles op de grond.

4. Badkamer en wc's schoonmaken

Pak je badkamer en toilet aan met een goede allesreiniger en gebruik een wc-reiniger voor een heerlijk ruikende wc. In deze blogs vertellen we je meer over het grondig schoonmaken van je badkamer en een stappenplan voor het schoonmaken van het toilet.

5. Keuken schoonmaken

Je keuken kan ook wel eens een grondige aanpak gebruiken niet? Bij mij tenminste wel. Als ik snel schoonmaak vergeet ik de hoekjes wel eens, dus dit is hét moment om dit ook grondig aan te pakken. Ontvet je keuken grondig met een goede keukenreiniger, zodat alles weer straalt. Wil je een goede ecologische keuze maken? Ga dan voor de keukenreiniger van Frosh. Het is ook handig om eens alle kastjes uit te zoeken: heb ik deze spullen nog nodig of kunnen ze weg? Reorganiseer je bestek en alle losse ingrediënten en etenswaren die zich door de kastjes verspreid hebben. De lenteschoonmaak is het ideale moment om eens alles weg te gooien wat over de datum is of al een lange tijd in de vriezer heeft gelegen.

6. Ramen zemen

Als laatste niet het leukste klusje, maar het geeft je wel heel veel plezier. Lap je ramen! Bij een grote voorjaarsschoonmaak kan dit echt niet ontbreken. Je kunt beter naar buiten kijken, de zon schijnt lekkerder naar binnen en geen vieze weerspiegeling meer van stof en vieze vegen. Je hele huis blinkend schoon!

7. Kledingkast opruimen

Het voor- en najaar zijn het ideale moment om je kledingkast op te ruimen. Dikke truien en jassen naar de zolver of vliering en maak meteen ruimte voor je (nieuwe) zomeroutfits. Meer tips vind je in de blog kledingkast opruimen.

Tips om het schoonmaken leuk te maken

Weinig mensen vinden schoonmaken echt leuk. Het moet alleen wel gebeuren, en leven in een schoon huis is wel zo prettig en gezond. De tips die het schoonmaken leuk maken:

  1. Doe alles in kleine stapjes. Extra fijn natuurlijk als je huis in één keer helemaal schoon is, maar heel realistisch is het niet. Verdeel bovenstaande stappen daarom over meerdere dagen.
  2. Muziek. Klaar om met schoonmaken te beginnen? Zet dan je favoriete playlist aan en zing mee met de muziek terwijl je de badkamer schoonmaakt. Vind je ook niet dat de akoestiek van de badkamer zorgt voor een extra mooi stemgeluid?
  3. Een beloning. Wanneer je klaar bent met poetsen, vergeet dan niet om jezelf te belonen. Nu het huis schoon is mag je lekker neerploffen op de bank om een serie te kijken. In een schoon huis is dat toch extra genieten.

Als finishing touch zet je wat mooie bloemen in een vaas op tafel om ook de lente in huis te brengen. Een fris en schoon huis, perfect om het voorjaar mee te beginnen!

Bekijk hier het complete assortiment aan schoonmaakartikelen voor je voorjaarsschoonmaak bij Plein.

Over de schrijver

Elisha
Elisha

Hi! Mijn naam is Elisha Laisina. De online wereld is echt mijn passie. Daar valt zoveel te doen en te ontdekken! Ik maak WordPress Websites en ben Content Marketeer, en vanuit Xplore Online blog ik regelmatig voor Plein. Hoe gaaf is dat? Veel leesplezier. En heb je een vraag? Zoek me gerust op!