Wennen aan het kattenluik

Renée | woensdag 22 juli | Kat

wennen aan het kattenluik Sommige katten vinden het prima om altijd binnen te blijven, echter willen de meeste katten toch graag naar buiten. Het gemakkelijkste is als je kat zelf in en uit kan lopen doormiddel van een kattenluik. Maar soms gaat dit niet vanzelf en moet je kat eerst wennen aan het kattenluik.

Bekijk het assortiment kattenluikjes.

Waarom naar buiten?

Naast het feit dat katten graag naar buiten gaan, is het ook goed voor hun sociale ontwikkeling en hun lichaam. Buiten hebben katten contact met andere katten, waardoor zij bepaald instinctief gedrag af kunnen reageren. Ook hebben ze alle ruimte om vrijuit te rennen en te spelen. Om te voorkomen dat je de deur open moet doen voor je kat wanneer hij naar buiten of weer naar binnen wil, kun je een kattenluik plaatsen. De meeste kattenluiken worden geplaatst in een houten deur, het is ook mogelijk om een kattenluik te plaatsen in glas.

Soorten kattenluiken

Er zijn verschillende soorten kattenluikjes. De meest gebruikte kattenluiken zijn kattenluiken die werken met een magneet en kattenluiken die werken met een infraroodsignaal:

  • Kattenluiken met een magneet gaan open door druk en vallen automatisch weer dicht. Dit luik is voordeliger in aanschaf en vooral handig als je weinig buurtkatten hebt en dus niet bang hoeft te zijn voor andere katten in je huis.
  • Kattenluiken met een infrarood signaal werken over het algemeen samen met een chip of een halsband. Het kattenluik herkent de chip of halsband en laat op die manier alleen jouw kat door het kattenluik. Ook bij deze kattenluiken dient de kat druk te geven tegen het luik.

Wennen aan het kattenluik

Als je kat voor het eerst gebruik gaat maken van een kattenluik zal het even wennen zijn. In principe doe jij tenslotte altijd alle deuren open en is een kat niet gewend aan het openen van deurtjes/deuren met zijn neus/poot. Er is geen 'beste manier' om je kat te laten wennen aan een kattenluik. Dit verschilt namelijk per kat. Sommige katten zijn niet zo snel onder de indruk. Deze katten kun je zachtjes tegen het luik aanduwen tot het luik opengaat. Zo zullen zij snel leren dat ze op deze manier zelf naar buiten kunnen. Andere katten zijn gevoeliger en zullen hierdoor angstig worden. In dat geval wordt de kans kleiner dat de kat zelf druk uit zal oefenen. Bij zulke katten kun je beter afwachten. Het luik regelmatig met je hand open en dicht doen of een tijdje open laten staan, totdat je kat zich er prettig bij voelt om naar buiten te gaan. Als de kat eenmaal één keer via het luik naar buiten gaat, gaat het daarna al een stuk makkelijker.

Mijn kat wil niet meer naar binnen

En als je kat buiten zit en hij wil niet meer naar binnen? Wat voor type kat je ook hebt: niets doen. Uiteindelijk komt hij vanzelf naar binnen. Je weet dat hij het durft, anders was hij in eerste instantie niet buiten geweest!

Bekijk het assortiment kattenluikjes.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs