Wintertips voor je buitenkonijn

Renée | maandag 9 december | Knaagdier

wintertips-buitenkonijn

Een groot deel van de Nederlandse huishoudens heeft het gezin verrijkt met een konijn als huisdier. Sommige mensen kiezen ervoor een konijn binnen te houden, omdat het konijn dan makkelijker uit de konijnenkooi gehaald kan worden. Andere mensen houden het konijn liever buiten, bijvoorbeeld vanwege de geur. Daarnaast kan het ook nog per konijn verschillen of deze liever binnen of buiten verblijft. Verblijft jouw konijn buiten? Dan is de verzorging in de winter anders dan in de zomer. In dit artikel geef ik je graag wintertips voor je buitenkonijn zodat hij probleemloos de koude wintermaanden doorkomt.

Bekijk alle benodigdheden voor je (buiten)konijn op Plein.nl.

Wintertips voor je buitenkonijn

Net als in de overige seizoenen is het vooral in de wintermaanden belangrijk om ervoor te zorgen dat het verblijf van je buitenkonijn beschut en uit de wind staat. Konijnen houden zich warm door zich onder stro te verbergen. Je zult er dus in de winter voor moeten zorgen dat er veel (écht veel!) stro in het hok ligt.

Bevroren drinkwater

In de wintermaanden kan het behoorlijk vriezen in Nederland, waardoor het drinkwater van je buitenkonijn kan bevriezen. Sommige mensen doen suiker in het water, omdat het water dan minder snel bevriest. Suiker is echter slecht voor de darmen van een konijn, dus dat raad ik af. Gelukkig bestaan er isolatiehoezen voor drinkflessen, waardoor het water minder snel bevriest. Het water kan wel alsnog bevriezen, dus dit zul je regelmatig moeten controleren.

Naast het gebruik van een isolatiehoes is het belangrijk om het water meerdere malen per dag te verversen, bij voorkeur met lauw water. Als je het water op vaste tijden ververst zal je buitenkonijn deze routine oppikken en direct gaan drinken zodra je het water ververst. Op die manier weet je zeker dat je konijn voldoende water binnen krijgt.

Strenge vorst

Als de temperatuur verder daalt dan -10 ºC is het voor een buitenkonijn niet meer mogelijk om zichzelf warm te houden. In dat geval kun je er dus voor kiezen om je konijn naar binnen te halen, of om het hok van je konijn in een schuur of garage te zetten. De enige voorwaarde is dat er genoeg (frisse) lucht binnenkomt.

Social contact

Naast de temperatuur is aandacht ook een reden om je buitenkonijn naar binnen te halen. In de winter zitten de meeste mensen toch liever binnen dan buiten, waardoor buitenkonijnen in de winter veel minder aandacht krijgen. Zeker als je maar één konijn hebt, ben jij het enige sociale contact dat je konijn heeft. Het is niet goed voor je konijn als je dit in de winter bijna geheel wegneemt.

Voeding in de wintermaanden

Het is niet nodig om je konijn extra voer te geven tijdens de koude wintermaanden. Merk je echter dat je konijn dunner wordt of gewicht verliest? Dan kan het nooit kwaad om hem wat extra brokjes te geven. Ook voldoende hooi is belangrijk. Oudere of zwakkere konijnen kunnen wel wat extra's gebruiken om voldoende energie te hebben om zichzelf warm te houden. 

Zorg voor voldoende beschutting

Het kan behoorlijk guur worden in de winter. Zorg er daarom voor dat je konijn voldoende beschutting heeft. Bijvoorbeeld in de vorm van een konijnenhuisje of tunnel. Ook voldoende stro is belangrijk zodat je konijn hier lekker in kan wegkruipen. Tip: een Heatpad is ideaal om je konijn warm te houden. De SnuggleSafe Heatpad doe je even in de magnetron en hij blijft tot wel 10 uur lang lekker warm.

Je konijn naar binnen halen in de winter

Wil je graag je konijn naar binnen halen in de winter? Doe dit dan niet van de ene op de andere dag. Je konijn zal moeten wennen aan het temperatuurverschil, dus je zult dit moeten opbouwen. Zo kun je je konijn eerst in de schuur zetten, daarna in een ruimte in huis waar het vaak kouder is (een slaapkamer of de zolder) en daarna in de woonkamer. Zo kan je buitenkonijn rustig wennen aan de temperatuurveranderingen.

Bekijk alle benodigdheden voor je (buiten)konijn op Plein.nl.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs