Zonbescherming voor baby en kind

Elisha | dinsdag 10 mei | Verzorging

zonbescherming baby en kind

Vrijwel iedereen wordt blij van de zon. En de zon is ook belangrijk om gezond te blijven. Zonnestralen zijn namelijk de grootste bron van vitamine D, en dat heeft ons lichaam nodig. Het zorgt voor sterke botten en tanden en is belangrijk voor je weerstand. Maar… te veel zonneschijn op je huid kan juist schadelijk zijn. Als je te lang onbeschermd in de zon bent kun je verbranden. En ook als je niet verbrand, kan te veel UV-straling je huid beschadigen. En juist de huid van kinderen en baby’s is hier extra gevoelig voor. Bescherm de huid van je kindje of baby dus goed voordat je de zon in gaat.

Ontdek het assortiment zonbescherming voor baby en kind bij Plein.

Waarom is het belangrijk om je kindje te beschermen tegen de zon?

In april is de zonkracht 3-5, dit loopt op naar 6-7 van mei t/m juli. Bij zonkracht 6-8 kan een gevoelige huid snel verbranden, je hoeft hiervoor maar 15 minuten in de zon te zitten. Maar ook op bewolkte dagen is er vaak nog een zonkracht 3-4 in de maanden mei t/m juli. Dus ook dan is het belangrijk om je huid te beschermen.

Verbranding zie je niet altijd direct, vaak treedt de roodheid en branderigheid pas na een paar uur op. Ook verbrandt niet iedereen even snel. De kinderhuid is veel gevoeliger dan die van een volwassene, dus verbrand sneller. En dat wil je liever voorkomen.

Waarom? Verbranding door de zon op jonge leeftijd geeft een hoger risico op huidkanker op latere leeftijd. Verbranding is een beschadiging van de huidcellen en vooral bij kinderen zijn de huidcellen extra kwetsbaar. Kinderen zijn nog in de groei, waardoor de celdeling zo snel gaat, dat niet alle beschadigde huidcellen zich kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen. Op deze manier blijven kinderen beschadigde cellen hun leven lang met zich meedragen en hoe meer ze ervan hebben, hoe groter de kans op huidkanker op latere leeftijd.

zonbescherming kinderen

Hoe bescherm je je baby of kind tegen de zon?

Nu er steeds meer zonnige dagen zijn, is het dus extra belangrijk om je kindje of baby goed te beschermen tegen de zon. Vermijd de zon wanneer hij op zijn hoogst staat, ongeveer tussen 12 en 15 uur in de middag. De kans op verbranden is dan namelijk het grootst. Voor kinderen tot één jaar is het beter om ze helemaal uit de zon te houden. Wil je je kindje onbezorgd laten spelen en genieten van de zon? Onderstaande tips helpen je hierbij:

UV werende badkleding

Het laten dragen van een UV werend (zwem)pak ziet er niet alleen leuk uit, maar beschermt ook goed tegen UV-straling. UV werende badkleding is ademend, droogt snel én biedt ook als het nat wordt bescherming. Op een warme stranddag verbrand je kindje sneller, doordat de UV-straling versterkt wordt door de weerkaatsing van zand en water. Dan is het dragen van een UV werend pakje helemaal aan te raden!

Zonnehoedje of petje

Voor extra zonbescherming van hoofd, nek, oren en gezicht kies je voor een zonnehoedje of petje. Ook een zonnebril met UV bescherming is een must, want niet alleen de kinderhuid is kwetsbaar voor UV-straling, ook kinderogen kunnen hierdoor schade oplopen.

Smeren, smeren, smeren

En tot slot natuurlijk: smeren, smeren, smeren! Smeer je baby of kind regelmatig in met zonnebrand op zonnige dagen. Liever een keer te veel, dan te weinig! Want smeren is enorm belangrijk. Niet alleen tijdens een dagje strand, ook tijdens een fietstochtje op een zonnige dag kan je kind of baby verbranden. Begin op tijd met smeren, zelfs op koude voorjaarsdagen kan de zon al krachtig zijn. Herhaal het insmeren regelmatig en smeer een goede laag. Helemaal als ze ook veel het water in gaan, is het aan te raden om even af te drogen en opnieuw te smeren.

zonnebrandcreme baby en kind

Welke zonnebrand is geschikt voor baby's en kinderen?

Kies voor een zonnebrandproduct dat speciaal ontwikkeld is voor kinderen. Deze producten hebben vaak minder toegevoegde stoffen, wat fijn is voor de kwetsbare kinderhuid. Wij hebben onze favorieten op een rij gezet:

nivea sun kids roll on zwitsal zonnecreme

Nivea Sun Kids Hydraterende Roll On SPF50+ - 50 ml

Door de gekleurde roll-on applicatie is het aanbrengen van deze zonnebrandcrème erg makkelijk, omdat je precies ziet welke plekjes je vergeten bent. De verzorgende en hydraterende formule van Nivea Sun Kids Roll On beschermt de tere kinderhuid en helpt het risico op huidreactie en irritaties te verminderen.

Zwitsal Zonnecrème SPF 50+

Deze verzorgende en waterresistente zonnebrandcrème van Zwitsal trekt snel in, is makkelijk smeerbaar en plakt niet. Speciaal voor de gevoelige baby- en kinderhuid, ook voor het gezicht. Hypoallergeen, dermatologisch getest en met de bekende en vertrouwde Zwitsal geur.

garnier naif en vision zonbescherming

Garnier Ambre Solaire Kids Sensitive Zonnemelk SPF 50+

Garnier Ambre Solaire Kids Sensitive Zonnemelk SPF 50+ beschermt tegen UVB-, UVA- en lange UVA-stralen. Juist de lange UVA-stralen zijn degenen die het diepste doordringen in de huid. De formule biedt tevens sterke bescherming tegen zand en transpiratie en helpt uitdroging door zout en chloor te voorkomen.

Naïf natuurlijke zonnebrand lotion parfumvrij

De huidvriendelijke formule van Naïf natuurlijke zonnebrand is op basis van mineraal zinkoxide, wat een laagje legt op de huid die zonnestralen weerkaatsen. Hierdoor is de huid direct beschermt tegen UVA en UVB straling. De zonnebrandlotion is makkelijk smeerbaar, absorbeert snel en laat geen witte waas achter. Parfumvrij en met SPF50.

Vision zonnebrand kids SPF50

Vision Zonnebrand SPF50 KIDS spray biedt langdurige, waterbestendige zonbescherming tegen UV-straling. 100% parfumvrij en hierdoor erg geschikt voor de gevoelige kinderhuid. Trekt snel in en plakt niet.

Welke factor zonnebrand moet ik gebruiken?

Gebruik een zonnebrandcrème met minimaal SPF30, ongeacht de huidtype van jouw kindje. Een hoge beschermingsfactor beschermt de kwetsbare kinderhuid langer en beter. Uiteraard is smeren met factor 50 net weer wat beter, maar het verschil is bescherming is maar minimaal. Dus beschermingsfactor 30 of 50, het is allebei goed. Maar ga absoluut niet lager dan dat!

baby op het strand insmeren

Hoe vaak moet ik smeren?

Start met smeren een halfuur voordat je kind of baby naar buiten gaat. Smeer vervolgens elke twee uur opnieuw voor optimale bescherming. Waterproof zonnebrandcrèmes zorgen ervoor dat de zonnebrandcrème beter blijft zitten tijdens het zwemmen, maar geeft niet de gehele dag bescherming. Dus ook dan moet je regelmatig blijven smeren.  

Smeer ook zeker niet te weinig, de beschermingsfactor gaat omlaag als je te dun smeert. Je mag best een dikke laag smeren!

O nee, verbrand. Wat nu?

Is je kindje of baby toch verbrand, haal hem/haar direct uit de zon! Koel de huid met natte handdoeken, of door een lauwe douche. Smeer daarna goed in met aftersun, om uitdroging van de huid te voorkomen. Laat je kind tevens genoeg water drinken en houd hem/haar de komende dagen helemaal uit de zon zodat de huid kan herstellen.

Is je kindje heel ernstig verbrand? Dan kunnen ze er zelfs ziek van worden. Hoofdpijn, blaren, koude rillingen en koorts kunnen symptomen zijn. In dat geval bel je altijd je huisarts om te overleggen.

Ontdek het assortiment zonbescherming voor baby en kind bij Plein.

Fotografie door Ashwien Jurawan.

Over de schrijver

Elisha
Elisha

Hi! Mijn naam is Elisha Laisina. De online wereld is echt mijn passie. Daar valt zoveel te doen en te ontdekken! Ik maak WordPress Websites en ben Content Marketeer, en vanuit Xplore Online blog ik regelmatig voor Plein. Hoe gaaf is dat? Veel leesplezier. En heb je een vraag? Zoek me gerust op!