5 tips met je hond naar het strand

Ilse | dinsdag 21 mei | Hond

met je hond naar het strand De zomer komt er weer aan. Tijd om te genieten van de zon, de zee en het strand met hond. Welke hondeneigenaar wil dat nou niet? Om het voor de hond op het strand net zo leuk te maken als voor jou hier een aantal tips waar je op moet letten als je met je hond naar het strand gaat!

Honden op het strand

Met je hond naar het strand is ontzettend leuk en genieten voor jullie allebei. Met deze 5 tips en adviezen haal je het beste uit een dagje strand met je hond:

1. Pas op voor oververhitting

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt via hun voetzolen en door te hijgen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom, dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte. Hoe voorkom je oververhitting:

  • Laat je hond niet te lang in de volle zon, zorg voor een parasol of een speciaal hondententje.
  • Laat je hond lekker zwemmen of pootjebaden.
  • Neem, als je hond ervan houdt, een koelmat of icepod mee.

2. Niet teveel zout

Wanneer je met de hond naar het strand gaat, neem dan voldoende vers drinkwater mee. Veel honden vinden het zoute water en de schuimlaag die op de zee ligt erg leuk en lekker. Maar teveel van dit zoute zeewater kan leiden tot een zoutvergiftiging. Laat je hond dus regelmatig vers water drinken om dit te voorkomen. Een handige fles die hiervoor veel gebruikt wordt, is een waterfles die je gemakkelijk aan je broek kunt klikken, zo heb je je handen vrij en tegelijkertijd voldoende water mee voor je hond.

3. Pas op voor UV-stralen

Heb je een lichte hond? Of een hond met een dunne vacht of geen vacht? Let dan op zonnige dagen, en zeker wanneer je op het strand bent met je hond, erop dat je deze insmeert met een speciale zonnebrand spray. Plekken die erg gevoelig zijn, zijn onder andere de buik, de neus en de oren van je hond. Ook hier zou ik adviseren om te zorgen dat je een schaduwplek creëert voor je hond door middel van een parasol of een hondententje.

4. Let op met kwallen

Honden proberen alles te eten dus ook kwallen! Veel soorten uit zijn ongevaarlijk, maar sommige kwallen kunnen steken. In de tentakels van kwallen zit een stof die een prooi kan verlammen. Dit kan bij honden (en mensen) ook problemen geven. De klachten zijn maag-darmverschijnselen (diarree en braken) en zweertjes in de mond. Huidproblemen komen bij honden niet vaak voor, omdat de vacht hier goed tegen beschermt. Over het algemeen zijn de problemen gelukkig niet groot. De behandeling is vooral ondersteunend met pijnstilling en ontstekingsremmers.

5. Geniet!

Natuurlijk moet je op alle bovenstaande punten letten, maar het belangrijkste is om lekker te genieten wanneer je met je hond op het strand bent. Er zijn veel leuke en verkoelende hondenspeeltjes verkrijgbaar die kunnen drijven en waarmee je uren speelplezier kan hebben! Groetjes Ilse, specialist Huisdierplein

Over de schrijver

Ilse
Ilse

Mijn naam is Ilse en van jongs af aan houd ik mij bezig met dieren. Samen met mijn honden ben ik vaak te vinden in het bos en op de hondenclub.