Ondersteun je vochtbalans tijdens het sporten

Plein | vrijdag 28 april | Afslanken & sport

nuun

Tijdens het sporten verlies je door het transpireren veel vocht. Het is daarom belangrijk dat je tijdens het sporten voldoende vocht binnenkrijgt. Hierdoor blijft je vochtbalans op peil en voorkom je dat je uitdroogt. In deze blog vertellen we je graag hoe je je vochtbalans tijdens het sporten optimaal houdt.

Ontdek het volledige assortiment Nuun op Plein.nl

Wat gebeurt er met je vochtbalans tijdens het sporten?

Tijdens het sporten en onder warme omstandigheden, zweet je veel en verlies je (veel) vocht. Hierbij verlies je mineralen die nodig zijn om je vochtbalans te ondersteunen. Voor ons lichaam zijn dit belangrijke elektrolyten. Elektrolyten zijn negatief of positief geladen deeltjes (ofwel ionen) die zijn opgelost in water of bloed. Deze ionen zijn elektrisch geladen (positief of negatief), vandaar de term elektrolyten.

Voor je lichaam zijn dit de elektrolyten die essentieel zijn: natrium, kalium, chloride, magnesium en calcium en fosfaat. Natrium en chloride zijn de elektrolyten die in de grootste hoeveelheden verloren gaan via zweet, gevolgd door kalium, magnesium en calcium in lagere hoeveelheden. 

Om je spier- en zenuwfunctie goed werkend te houden, zijn we zeer afhankelijk van de elektriciteit van deze ionen. Water waarin ionen zijn opgelost, helpt het water sneller op te nemen en langer vast te houden. De zuurtegraad van je bloed is bijvoorbeeld zeer afhankelijk van elektrolyten. We kennen allemaal wel het gevoel van (tegen de) kramp (aan)lopen. Dit wordt vaak veroorzaakt door een tekort aan elektrolyten. Voldoende vocht binnenkrijgen is dan ook essentieel. Vooral tijdens intensieve trainingen en het sporten.

Hoeveel vocht verlies je?

Het lichaam heeft vocht nodig om goed te kunnen functioneren. Tijdens het sporten, transpireer je waardoor je veel vocht verliest. Hoeveel je zweet, is afhankelijk van je lichaamsgewicht, geslacht, omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid, leeftijd, acclimatisatie, werking van metabolisme en de intensiteit waarop wordt gesport. Het is belangrijk om tijdens en na het sporten dit vochtverlies voldoende aan te vullen. Een vochttekort of een disbalans kan namelijk ten koste gaan van je lichaam en je sportieve prestaties. Wist je bijvoorbeeld dat 2% vochtverlies ervoor zorgt dat jouw prestaties met ten minste 10% afnemen?

Is mijn vochtbalans goed?

Door de kleur van je urine te bekijken, zie je eenvoudig hoe goed gehydrateerd je bent. Vrijwel doorzichtige urine betekent dat je overgehydrateerd bent. Een lichtgele plas betekent dat je goed gehydrateerd bent en alles wat richting donkergeel gaat wijst erop dat je onvoldoende gehydrateerd bent en je vochtbalans onder peil is.

Hoeveel vocht moet je binnenkrijgen?

Tijdens het sporten is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Drink wanneer het sporten het toelaat en probeer sowieso elke 15-20 minuten iets te drinken (100-200ml). Ook na het sporten is het belangrijk om het vochtverlies aan te vullen.

Niet alleen tijdens het sporten, maar ook daarbuiten is het belangrijk om voldoende te drinken. Drink gedurende de dag minstens 1,5 liter water. Is het erg warm, drink dan minimaal 1 extra glas water.

nuun

Hoe houd ik mijn vochtbalans op peil?

Zoals gezegd, wordt water waarin elektrolyten zijn opgelost, sneller door je lichaam opgenomen. Tijdens het sporten is het daarom zeker een aanrader om water met elektrolyten te drinken. Bijvoorbeeld met behulp van de bruistabletten van Nuun. Nuun Sport is een smakelijke mix van elektrolyten en vitamine C (voor je weerstand) en perfect voor tijdens en na je fysieke inspanning. Je voegt eenvoudig 1 tablet toe aan 300 ml water (bijvoorbeeld in een bidon tijdens het sporten). Wacht totdat deze is opgelost, roer door en consumeer direct. 

De tubes van Nuun Sport bestaan uit 10 tabletten en zijn verkrijgbaar in vier smaakvarianten: aardbei, sinaasappel, limoen-citroen en rode vruchten. De Nuun elektrolyten bruistabletten zijn vegan, glutenvrij en zijn gecertificeerd voor Informed Sport.

Naast Nuun Sport heeft het merk een Hydration lijn. Ideaal om ervoor te zorgen dat je vochtbalans op peil blijft. Los een tablet op in 120 ml water en het resultaat is een schone, smakelijke, licht koolzuurhoudende drank.Nuun Hydration in de smaken mango (heerlijk verfrissend) en framboos.

Goed om te weten: veel sportdrankjes zitten boordevol suikers. Die van Nuun niet. Nuun bevat een minimale hoeveelheid suiker, wat een snelle opname van water en elektrolyten in het lichaam ondersteunt. Hierdoor zijn de zelfoplossende elektrolyt-tabletten laag in suikers. Bovendien zijn tabletten van Nuun gemaakt van uitsluitend schone ingrediënten die het verlies van elektrolyten aanvullen als je zweet. Nuun Sport biedt hiermee de perfecte balans van ingrediënten voor het aanvullen van mineralen en optimale hydratatie voor, tijdens en na je training.

Ontdek het volledige assortiment Nuun op Plein.nl

Fotografie door Ashwien

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.