De zon is een belangrijke bron van energie en vitamine D, maar tegelijkertijd kan het schadelijk zijn voor onze huid. Dit komt door de ultraviolette straling die de zon uitzendt. Twee soorten van deze straling zijn UVA en UVB. In dit artikel zullen we de verschillen tussen deze twee soorten straling bespreken en waarom het belangrijk is om jezelf te beschermen tegen zonnebrand, zelfs als de zon niet schijnt.
Ontdek het volledige assortiment Zonbescherming op Plein.nl
UVA-straling is een langgolvige straling en heeft een golflengte tussen de 320 en 400 nanometer. Het maakt ongeveer 95% uit van de zonnestraling die de aarde bereikt. Deze straling dringt diep door in de huid en is verantwoordelijk voor vroegtijdige huidveroudering, zoals rimpels en pigmentvlekken. UVA-straling kan zelfs door ramen heen dringen, dus ook als je binnenshuis bent, kan je huid blootgesteld worden aan deze straling. UVA-straling kan ook indirect worden veroorzaakt door bijvoorbeeld roken en luchtvervuiling.
UVB-straling is een kortgolvige straling en heeft een golflengte tussen de 280 en 320 nanometer. Het maakt ongeveer 5% uit van de zonnestraling die de aarde bereikt. Deze straling dringt minder diep door in de huid dan UVA-straling, maar kan toch schadelijk zijn voor de huid. UVB-straling is verantwoordelijk voor verbranding van de huid en kan op langere termijn leiden tot huidkanker. UVB-straling is het sterkst tijdens de middaguren, tussen 11:00 en 15:00 uur, en wordt verminderd door wolken en schaduw.
Het belangrijkste verschil tussen UVA en UVB-straling is de golflengte. UVA-straling heeft een langere golflengte dan UVB-straling, waardoor het dieper in de huid kan doordringen en verantwoordelijk is voor vroegtijdige huidveroudering. UVB-straling heeft een kortere golflengte en dringt minder diep door in de huid, maar is verantwoordelijk voor verbranding van de huid en kan op langere termijn leiden tot huidkanker.
Het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen de schadelijke effecten van zonnestraling door het opdoen van zonnebrandcrème, zelfs als de zon niet schijnt. Zonnebrand is een acute reactie van de huid op teveel UVB-straling. Dit kan op korte termijn leiden tot roodheid, pijn en blaren op de huid. Op lange termijn kan het leiden tot huidkanker. Het is daarom belangrijk om jezelf te beschermen tegen zonnebrand, zelfs als het bewolkt is. In feite is bewolking geen bescherming tegen UV-straling, omdat de straling nog steeds door de wolken heen kan dringen.
Het beschermen van jezelf tegen zonnebrand kan op verschillende manieren. Hieronder staan enkele tips:
Kortom: UVA- en UVB-straling zijn twee soorten ultraviolette straling die schadelijk kunnen zijn voor onze huid. UVA-straling dringt dieper door in de huid en is verantwoordelijk voor vroegtijdige huidveroudering, terwijl UVB-straling verbranding van de huid kan veroorzaken en op langere termijn kan leiden tot huidkanker. Het is daarom belangrijk om jezelf te beschermen tegen zonnebrand door het opdoen van zonnebrandcrème, het dragen van beschermende kleding en het zoeken van schaduw op de heetste momenten van de dag. Onthoud dat UV-straling nog steeds door de wolken heen kan dringen, dus bescherm jezelf altijd, zelfs als het bewolkt is.