Als je hond of kat niet wil eten en overgeeft, hoop je dat hij misschien alleen iets slechts gegeten heeft en het iets is dat gauw overgaat. Dat is meestal ook het geval. Echter kan dit ook betekenen dat hij een alvleesklierontsteking heeft. Als dat het geval is, zal hij daarvoor behandeld moeten worden.
De naam zegt het al, er is sprake van een alvleesklierontsteking wanneer de alvleesklier ontstoken is. De alvleesklier is een orgaan in de buurt van de maag dat helpt met het verteren van voedsel en dat de glucosewaarde in het bloed controleert. Een alvleesklierontsteking kan vanuit het niets ontstaan en kan ook gemakkelijk weer overgaan. Het kan echter ook regelmatig terugkomen en langere periodes aanhouden.
Een alvleesklierontsteking is te herkennen aan de volgende symptomen:
Als jouw hond of kat één of meerdere van deze symptomen langer dan een dag vertoont, of als deze symptomen regelmatig terugkomen, is het belangrijk dat je een bezoek brengt aan de dierenarts. Deze symptomen kunnen namelijk wijzen op een alvleesklierontsteking.
Uiteraard kan het ook een ander soort ontsteking of ziekte zijn. Het is dus sowieso belangrijk dat een dierenarts naar je huisdier kijkt. De dierenarts kan een diagnose stellen op basis van de symptomen. Meestal wordt er echter een bloedtest of echo uitgevoerd, om te kijken wat er precies in het lijf aan de hand is.
Onderzoekers zijn er niet zeker van wat alvleesklierontsteking veroorzaakt, maar de mogelijkheden oorzaken zijn:
Een beginnende alvleesklierontsteking is goed te behandelen. Als de ontsteking aanhoudt en verergert kan dit leiden tot permanente schade of zelfs een fatale afloop. Als je huisdier overgewicht, diabetes of epilepsie heeft is het ook lastiger om van een alvleesklierontsteking te genezen.
Als de dierenarts kan achterhalen wat de ontsteking veroorzaakt, zal hij proberen dat eerst te verhelpen. Als het bijvoorbeeld het gevolg is van een bepaald medicijn, kun je stoppen met dat medicijn. Als het veroorzaakt wordt door bepaalde voeding, kun je kiezen voor een ander dieet.
Soms is het lastiger om te bepalen wat de oorzaak is, waardoor het moeilijker is om de ontsteking te behandelen. Op dat moment ligt de focus op ervoor zorgen dat je hond of kat zo comfortabel mogelijk kan leven, in de hoop dat de ontsteking vanzelf verdwijnt.
Dierenartsen raden aan om je huisdier de eerste 24 uur geen voedsel, water of orale medicatie te geven. Zo kan de alvleesklier rusten. Als je huisdier een flinke ontsteking heeft is de kans aanwezig dat hij bij de dierenarts moet blijven om vocht via een infuus toegediend te krijgen. Na 24 uur is het van belang dat hij voldoende water binnenkrijgt, om uitdroging te voorkomen.
De dierenarts zal je medicijnen voorschrijven tegen eventuele pijn, misselijkheid en overgeven. Als je huisdier weer wil eten, is het belangrijk om hem voer met een laag vetgehalte te geven. Dit is makkelijker te verteren. Je dierenarts kan je helpen met bepalen wat voor soort voer geschikt is én hoe lang je je huisdier op dit dieet moet houden.