Angst voor vuurwerk

Ilse | woensdag 28 november | Hond
angst voor vuurwerkVoor veel huisdieren is de jaarwisseling erg stressvol. Angst voor vuurwerk is een veelvoorkomend probleem waar huisdieren last van krijgen. Dit wordt veroorzaakt door het lawaai, maar ook door het aanzicht en de felle lichten en kleuren. De grootste grondlegger van de angst is echter het geluid. Honden en katten zijn vrij angstig aangelegd en reageren erg gevoelig op de emoties van de eigenaar. Je schrikt zelf vaak ook van een harde knal, waardoor je huisdier nog angstiger zal zijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de angst te voorkomen of in ieder geval te verminderen.

Angst voor vuurwerk bij honden

Je kunt een hond op meerdere manieren laten wennen aan vuurwerk. Er bestaan vuurwerktrainingen, maar je kunt ook zelf aan de slag met bijvoorbeeld CD's met vuurwerkgeluiden. Hierbij begin je met afspelen op een laag volume en houd je de hond bezig met leuke afleidingsmanoeuvres, zoals spelletjes en hondensnoepjes. Je kunt het volume langzaam omhoog schroeven, waardoor de hond spelenderwijs gewend raakt aan het geluid. Met oud en nieuw zijn er veel honden die niet naar buiten durven of angstig zijn bij het uitlaten, dus laat je hond wel altijd aangelijnd uit. Je wilt niet dat je hond wegrent bij de eerste de beste knal. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je hond uit te laten in een omgeving waarvan je weet dat er weinig vuurwerk wordt afgestoken, maar dat is min of meer omzeilen van de angst, in plaats van de hond te laten wennen. Aan de andere kant kun je je afvragen hoe belangrijk gewenning aan vuurwerk is, aangezien dat slechts twee dagen in het jaar afgestoken mag worden. 
Wat vaak ook wil helpen is met buurtgenoten afspreken om met zijn allen te gaan wandelen. Angstige honden zijn meestal behoorlijk beïnvloedbaar door andere, rustigere honden. Zo kunnen ze elkaar geruststellen.

Angst voor vuurwerk bij katten

Katten zijn een stuk minder beïnvloedbaar dan honden. De gemoedstoestand van een hond is (deels) te beïnvloeden door een rustige sfeer in huis, terwijl katten zich weinig aantrekken van de gemoedstoestand van de mens. Voor katten kun je dus beter kijken naar een oplossing in de vorm van bijvoorbeeld een Feliway-verdamper. Dit is een verstuiver die je in het stopcontact steekt, welke geurstoffen verspreidt waar katten rustig van worden. Mensen kunnen deze geur niet waarnemen en het is ook niet schadelijk (voor de mens en voor de kat niet). Voor het beste resultaat zou je hier twee weken voor oud en nieuw al mee moeten beginnen en de verdamper tot minimaal een week na oud en nieuw laten zitten. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat dit vuurwerkangst kan verminderen, dus wellicht de moeite waard om te proberen als je angstige katten in huis hebt.

PUUR stappenplan

Op Plein vind je een overzicht met de verschillende soorten producten tegen vuurwerkangst. Daarnaast kan het PUUR stappenplan helpen bij vuurwerkangst bij honden en katten: puur tranquil
  1. Start vanaf 1 december met PUUR Tranquil/Rust. Waarom PUUR Tranquil en niet een ander middel? PUUR Tranquil is een natuurlijke ontspanner die niet suf maakt. Vele middelen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn zorgen ook dat het dier ontspant, maar zorgen er ook voor dat het dier versuft waardoor het zich niet normaal kan uiten en juist alleen maar banger wordt. Reageert de hond of kat extreem? Eerder beginnen met PUUR Tranquil dan 1 december kan ook.
  2. Start vanaf 15 december met PUUR Nervo / Nervositeit. De combinatie van deze twee producten is dé juiste natuurlijke stap om dieren een rustige decembermaand te gunnen. Voor beide producten geldt: Kalmeert en ontspant maar versuft niet!
In acute gevallen kan Strezz net voor of na de stress-situatie worden toegediend. Denk bijvoorbeeld aan een harde knal tijdens het uitlaten en 31 december gedurende de hele dag en avond. Denk ook aan een wedstrijd, operatie of bij een ongeluk(je).

Speciaal voor katten

puur matatabiVoor katten met stress zijn er ook de ontspannende PUUR Matatabi kauwstokjes. De stokjes hebben een bijzondere uitwerking op katten. Er zit een stof in die ze ontspant. Vooral gestreste katten worden rustig van deze stokjes. Na het spelen is de kat opmerkelijk rustiger en wordt er doorgaans geslapen. Dit maakt Matatabi ook zeer geschikt op Oudejaarsavond of bijvoorbeeld tijdens een opname in asiel of kliniek. Matatabi is veilig in gebruik. Groetjes Ilse, Specialist Huisdierplein

Over de schrijver

Ilse
Ilse

Mijn naam is Ilse en van jongs af aan houd ik mij bezig met dieren. Samen met mijn vijf honden ben ik vaak te vinden in het bos en op de hondenclub. Ik heb dierverzorging management gestudeerd en ik ben sinds 2015 met veel plezier werkzaam als Huisdierspecialist bij Plein.