Bescherm je huid en geniet van de zon!

Plein | vrijdag 19 april | Gezondheidsproducten

actinica

De zomer staat weer voor de deur en wie geniet er nou niet van die eerste warme zonnestralen op je huid? Blootstelling aan zonlicht kan een positieve invloed hebben op ons humeur en er zijn verschillende redenen waarom dit gebeurt:

 • Productie van serotonine: Zonlicht stimuleert de productie van serotonine in ons lichaam. Serotonine is een neurotransmitter die betrokken is bij het reguleren van stemming, slaap en eetlust. Verhoogde niveaus van serotonine worden geassocieerd met een verbeterde stemming en een verminderd gevoel van depressie en angst.
 • Melatonine-regulatie: Zonlicht helpt ook bij het reguleren van de productie van melatonine, een hormoon dat een rol speelt bij het reguleren van de slaap-waakcyclus. Blootstelling aan zonlicht gedurende de dag kan helpen om de productie van melatonine 's nachts te verminderen, waardoor we ons energieker en alerter voelen overdag.
 • Aanmaak van vitamine D: Je lichaam maakt vitamine D aan wanneer zonlicht op je huid valt. Vitamine D is vooral belangrijk voor: sterke botten en tanden, sterke spieren en een goede afweer. Het is niet precies bekend hoeveel huid je moet blootstellen aan de zon om voldoende vitamine D aan te maken. Dat is ook lastig te bepalen, want de dagelijkse hoeveelheid aanbevolen vitamine D verschilt per huidtype. Mensen met een donkere huidskleur hebben bijvoorbeeld veel meer zon nodig om dezelfde hoeveelheid vitamine D aan te maken als mensen met een lichte huidskleur. Als je dagelijks 10 tot 15 minuten in de zon bent, zou je gemiddeld gezien voldoende vitamine D aanmaken.
 • Verbeterde buitenervaring: Blootstelling aan zonlicht gaat vaak gepaard met buitenactiviteiten, zoals wandelen, picknicken of sporten. Deze activiteiten kunnen op zichzelf al een positief effect hebben op ons humeur en ons gevoel van welzijn, los van de directe invloed van zonlicht.

actinica

Bescherming

Dat ècht genieten kan alleen als je huid goed beschermd is. Bescherming tegen zonnestralen is essentieel vanwege de schadelijke effecten die ze kunnen hebben op onze huid zoals:

 • Verbranding en Zonneallergieën: Overmatige blootstelling aan de zon kan leiden tot zonnebrand, wat resulteert in pijnlijke roodheid, zwelling, blaarvorming en jeukende huid. Sommige mensen ervaren ook zonneallergieën, wat zich kan uiten in huiduitslag, bultjes of jeukende plekken.
 • Vroegtijdige veroudering: UV-A stralen dragen bij aan vroegtijdige veroudering van de huid, wat zich kan manifesteren in rimpels, fijne lijntjes, pigmentatie en een doffe teint. Langdurige blootstelling aan de zon kan de natuurlijke collageen- en elastineproductie verminderen, wat resulteert in een verlies van stevigheid en elasticiteit van de huid.
 • Huidschade: UV-B-stralen zijn verantwoordelijk voor het merendeel van de directe DNA-schade aan de huid en zijn de belangrijkste oorzaak van zonnebrand en huidkanker, waaronder basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom.
 • Oogschade: Onbeschermde blootstelling aan de zon kan ook schadelijk zijn voor de ogen, met name het netvlies. Dit kan leiden tot oogproblemen zoals cataracten (staar), maculadegeneratie en fotokeratitis (een soort 'zonverbranding' van het hoornvlies).

Door jezelf te beschermen tegen zonnestralen met behulp van zonbeschermingsmiddelen, beschermende kleding en het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon, kun je de risico's op deze schadelijke effecten aanzienlijk verminderen en een gezondere huid behouden op de lange termijn.

Actinica

Actinica is een merk dat gespecialiseerd is in zonbeschermingsproducten, met name gericht op mensen met een zeer gevoelige huid of een hoog risico op huidkanker. Het gebruik van Actinica-producten kan helpen om de huid te beschermen tegen verbranding, vroegtijdige veroudering en het risico op huidkanker te verminderen. Het is altijd belangrijk om zonbescherming serieus te nemen, vooral als je een gevoelige huid hebt of een verhoogd risico op huidproblemen.

Actinica Lotion SPF50+* zonbescherming wordt aanbevolen door dermatologen en is speciaal ontwikkeld voor mensen met een verhoogd risico op huidkanker door blootstelling aan UV-straling. Dit medisch hulpmiddel is bewezen effectief in de preventie tegen zonneschade, een voorstadium van huidkanker (actinische keratose)**. 

Gebruik en dosering

Breng de lotion preventief één keer per dag in de ochtend aan, het hele jaar door, op de delen van je lichaam die blootgesteld worden aan zonlicht. Voor wie veel buiten is, sport, zweet of in het water gaat, is het aan te raden om de lotion elke 2 uur opnieuw aan te brengen. Met de handige pompflacon kun je eenvoudig de juiste hoeveelheid aanbrengen.

actinica

Voordelen van Actinica Lotion SPF50+* zonbescherming

 • Medisch hulpmiddel, klinisch bewezen preventief tegen zonneschade, een voorstadium van huidkanker
 • Speciaal ontworpen voor mensen met een verhoogd risico op huidkanker door UV-blootstelling
 • Biedt een zeer hoge UVA & UVB beschermingsfactor (SPF 50+)
 • Geschikt voor alle huidtypes, zelfs voor de zeer gevoelige huid
 • Aanbeloven door dermatologen
 • Wordt goed verdragen
 • Waterbestendig
 • Bevat geen parfum
*Actinica® is een CE medisch hulpmiddel klasse 1. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing van dit product. De gebruiksaanwijzing bevat belangrijke informatie met betrekking tot hoe je een product moet gebruiken en/of doseringen, bijwerkingen en waarschuwingen.
**Ulrich C. et al. Prevention of non-melanoma skin cancer in organ transplant patients by regular use of a sunscreen: a 24 months, prospective, case-control study. Br J dermatol 2009;161;78-84.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.