Hoe bescherm ik mijn huid tegen de zon?

Eline | maandag 14 juni | Verzorging

zonbescherming

De zomer is het ideale seizoen om lekker terrasjes te pakken, te wandelen of lekker naar het strand te gaan om hier heerlijk van te genieten. De zon is heerlijk, maar teveel zonlicht is schadelijk voor je huid. Door teveel zonlicht raken de elastinevezels in je huid beschadigd en hierdoor veroudert je huid vele male sneller. Daarnaast hebben vele onderzoeken aangetoond dat de kans op huidkanker vergroot wordt door te vaak en te lang in de zon te liggen. Bescherm je huid dus goed tegen zonlicht om dit te voorkomen.

Bekijk hier het brede assortiment aan zonnebrand bij Plein.

Hoe bescherm ik mijn huid tegen de zon?

De zon is heerlijk. Niet alleen zorgt de zon ervoor dat we ons vrolijker voelen. Ook wordt er onder invloed van de zon vitamine D aangemaakt, wat goed is voor onder andere botopbouw. Maar de zon is ook schadelijk. De schadelijke stralingen van de zon kunnen huidkanker veroorzaken en verouderen je huid. Gelukkig zijn er manieren om je huid optimaal te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon.

Blijf uit de zon

De meest effectieve manier om je huid te beschermen tegen de zon is natuurlijk om het niet aan zonlicht bloot te stellen. Je kunt het beste tussen 12.00 uur en 15.00 uur uit de zon blijven, omdat deze dan op zijn felst is. Wil je helemaal het zekere voor het onzekere nemen? Blijf dan de hele dag in de schaduw. In de schaduw wordt je ook bruin, natuurlijk wel een stuk langzamer en misschien wat minder dan dat je gewend bent.

Laat je huid rustig aan de zon wennen

Door zonlicht wordt je huid bruiner, maar dat is niet alleen om je er mooier uit te laten zien. Het bruin worden is namelijk het eigen beschermingsmechanisme van je huid. Je kunt het zien als een soort pigment-parasolletje dat aan de bovenkant van de cellen ligt en de dieper liggende delen van je huid beschermt. Het aanmaken van deze bescherming vergt wel wat tijd, dus ga niet meteen uren liggen bakken, want dan krijgt je huid die tijd niet en kun je huidbeschadiging en zonnebrand oplopen. Bouw het zonnen dus langzaamaan op en geef je huid de tijd om die natuurlijke bescherming op te bouwen. Een dagje niet zonnen kan ook geen kwaad.

bescherm je huid tegen de zon

Smeer je huid goed in

Bescherm je huid tegen de zon door je huid een half uur voordat je naar buiten gaat goed in te smeren met een zonnebrandmiddel. Kies een zonnebrandmiddel met een beschermingsfactor die het beste bij jouw huidtype past. Begin, vooral ook op vakantie, altijd met een hogere SPF tot je een licht tintje opgebouwd hebt. Blijf je gedurende de dag goed insmeren, minstens eens in de twee uur. Als je huid in contact komt met zand of water, smeer dan vaker dan eens in de twee uur. Je verliest de bescherming van zonnebrandmiddel ook als je veel zweet, herhaal het insmeren dan ook frequenter en wees niet te zuinig met zonnebrandmiddel. Smeer je royaal in, zodat het voor je gevoel ietwat overdreven lijkt, dat biedt je huid de beste bescherming.

Smeer je huid altijd in

Je huid heeft niet alleen bescherming nodig als je gaat zonnebaden, maar ook als je even naar de sportschool fiets of gaat winkelen. Het komt vaak voor dat mensen zich vergeten in te smeren wanneer ze maar kort naar buiten gaan. Maar je kunt ook in korte tijd huidbeschadiging oplopen, dus smeer je huid altijd in ook als je maar even naar buiten gaat. Vergeet ook niet je lippen te beschermen tegen de zon met een lippenbalsem speciaal voor UV bescherming.

Geef je huid goede nazorg

Het is belangrijk dat je huid herstelt na een dagje zonnen. Smeer je huid dus na het zonnen goed in met after sun. De after sun hydrateert je huid optimaal en zorgt dat je huid gekalmeerd wordt. Breng je inwendige vochtgehalte ook op peil door wat meer water te drinken en fruit te eten. Door je huid een goede nazorg te geven bereidt je de huid ook goed voor op de volgende dosis zon.

Bekijk hier het brede assortiment aan zonnebrand bij Plein.

Over de schrijver

Eline
Eline

Hi, ik ben Eline en werkzaam als online marketeer bij Plein. Ik heb een grote liefde voor alles wat met verzorging & make-up te maken heeft.