Blaren behandelen

Marjolein | dinsdag 17 februari |

blaren behandelen

Bijna iedereen heeft wel eens een blaar gehad. Helaas bestaat er geen gouden tip om blaren te voorkomen. Je kunt wel de kans op blaren verkleinen. In dit artikel vertellen we je graag wat een blaar precies is, hoe je de kans op een blaar kunt verkleinen en hoe je blaren het beste kunt behandelen.

Bekijk hier ons assortiment aan blarenpleisters bij Plein.

Wat is een blaar?

Een blaar is een opeenhoping van vocht onder de opperhuid. Dit ontstaat wanneer één van de diepere lagen van je huid beschadigd raakt. Mensen krijgen meestal blaren op de voeten, maar je kunt ze ook op je handen krijgen.

Blaren voorkomen

Je kunt de kans op blaren verkleinen door:

  • Alleen op ingelopen en goed passende schoenen te lopen.
  • Naadloze sokken aan te trekken.
  • Schone, droge sokken mee te nemen en verwissel ze als ze erg vochtig zijn en gaan schuren.
  • 's Ochtends je voeten en je hielen te poederen met talkpoeder.
  • Een kleefpleister op de kwetsbare delen aan te brengen. Hier zijn speciale blaarpleisters voor.

Blaren behandelen in 3 stappen

Stap 1: Reinigen

Dichte blaar: De kans op een infectie is groter als je een blaar open prikt. Het is dus beter om een blaar niet open te prikken. Echter als de blaar op een plek zit waar wrijving is, kun je hem beter wel openprikken. Desinfecteer de huid rondom de blaar met een desinfectiemiddel voordat je hem doorprikt. Prik na het desinfecteren de basis van de blaar op een paar plekken open met een steriele naald. Duw het vocht uit de blaar met een schoon watje of steriel gaasje. Verwijder de huid niet, want dan geneest de blaar sneller.

Open blaar: Spoel de blaar met schoon water. Hierna de blaar en huid voorzichtig droog deppen met een steriel gaasje of schone doek.

Stap 2: Desinfecteren

Druppel op de open blaar een desinfectiemiddel. Dit kun je doen met een watje of steriel gaasje.

Stap 3: Beschermen

Bescherm de blaar met een blarenpleister om te voorkomen dat er vuil en bacteriën inkomen. Zolang de blaar nog open is, dien je deze gedurende 3 dagen, 1 tot 2 keer per dag te desinfecteren en de pleister te vervangen. Voorkom daarnaast zoveel mogelijk wrijving. Dit kun je bijvoorbeeld doen door tijdelijk slippers of andere schoenen te dragen.

Bekijk hier ons assortiment aan blarenpleisters bij Plein.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.