Dit betreft een advertentie
Heb je een spannende avond gehad met je crush, kom je er na een paar dagen achter dat je misschien chlamydia hebt… Laten we eerlijk zijn, dat wil je écht niet. Maar niet iedereen merkt het direct en krijgt direct hele duidelijke symptomen. Hoe weet je nou dat je chlamydia hebt? Welke klachten of symptomen zijn er? En als je wél zeker weet dat je het hebt, wat kun je er dan tegen doen? In dit blog lees je wat typische chlamydia klachten en symptomen zijn, hoe je erachter komt dat je het hebt en hoe je deze soa het beste kunt behandelen.
Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening, oftewel een soa. In Nederland is chlamydia de meest voorkomende soa, vooral onder jongeren. Deze soa is zeer besmettelijk en kun je, zonder dat je het merkt, gemakkelijk overdragen aan een ander. Dit kan gebeuren als je onveilige seks hebt met iemand die de bacterie in zijn/haar slijmvlies meedraagt. Omdat chlamydia vaak klachtenvrij is merk je het niet direct, maar het is wel belangrijk dat je het op tijd signaleert en behandelt. Deze soa kan namelijk onvruchtbaarheid veroorzaken en het kan het risico op een ectopische zwangerschap en vroeggeboorte verhogen. Je wil niet dat een gezellig avondje met je crush later voor problemen zorgt toch? Belangrijk om alert op te zijn dus.
Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om te voorkomen dat je chlamydia oploopt door veilig te vrijen. Al helemaal als je je bedpartner (nog) niet zo goed kent en dus niet weet of hij of zij soa-vrij is. Better safe than sorry. De chlamydiabacterie kan zitten in de slijmvliezen van de vagina, urinebuis, anus en keel, en je kunt je partner besmetten tijdens onveilige seks. De kans dat je chlamydia krijgt van orale seks is erg klein. Het advies is om, als je niet 100% zeker weet of jij of je partner chlamydia heeft, een condoom te gebruiken tijdens de seks.
De symptomen van chlamydia uiten zich bij mannen en vrouwen heel anders. Zo heeft ongeveer de helft van de mannen met chlamydia last van:
Vrouwen merken minder snel dat ze deze soa opgelopen hebben dan mannen. Ongeveer 1 van de 4 vrouwen met chlamydia ervaart klachten zoals:
Deze symptomen kun je als onschuldige pijntjes ervaren, waardoor je het niet signaleert en dus misschien al een tijd met chlamydia rondloopt. Maar zoals je net al las is het belangrijk om het op tijd te behandelen.
Twijfel je of je misschien chlamydia hebt? Luister dan naar je gevoel en laat je altijd testen! Dit kan natuurlijk door een soa-test te laten doen bij je huisarts of de GGD. Maar wij snappen heel goed dat dit soms een behoorlijk lastige stap is en dat je wellicht liever zelf een testje doet. Gelukkig kan dat gewoon! Voor vrouwen is er namelijk de perfecte oplossing: de Veroval Zelftest.
Met behulp van de Veroval Zelftest voor chlamydia kun je eenvoudig, in je eigen vertrouwde omgeving, testen of je besmet bent met deze soa. De test is gebaseerd op het aantonen van de chlamydia bacterie via een uitstrijkje uit de vagina. Met een wattenstaafje maak je zelf het uitstrijkje, of vraag iemand die je vertrouwt en waar je je veilig bij voelt om hulp. Het wattenstaafje plaats je daarna in en flacon met vloeistof, dat je vervolgens op de testcassette druppelt. Na een paar minuten kun je het resultaat aflezen.
In de verpakking zit een uitgebreide beschrijving, dus lees die goed om de test op de juiste manier te doen. Het resultaat van deze test heeft een nauwkeurigheid van meer dan 97%. Dus test je positief, dan is er helaas een grote kans dat je daadwerkelijke chlamydia hebt opgelopen.
Heb je de zelftest gedaan en de uitslag is positief, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je huisarts. Je huisarts schrijft in de meeste gevallen een antibioticakuur voor om zo snel mogelijk van deze nare soa af te komen. De antibioticakuur moet je volledig afmaken om van alle bacteriën af te komen. Daarnaast is het heel belangrijk dat je je bedpartner inlicht. Grote kans dat die ook besmet is en een kuur nodig heeft. Als beiden of één van jullie zich niet laat behandelen dan is de kans groot dat je elkaar opnieuw blijft besmetten en her besmetten wil je natuurlijk niet.
Twijfel jij of je chlamydia hebt omdat je de klachten uit dit blog herkent? Bestel dan Veroval Zelftest en maak bij twijfel altijd een afspraak bij je huisarts. Je kunt ook kijken op Zelfzorg.nl of Thuisarts.nl. Hier vind je betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid.
Fotografie door Ashwien Jurawan.