Alles over het coronavirus - De tweede golf

Marjolein | woensdag 30 september | Gezondheid

coronavirus-tweede-golf

Sinds maart 2020 weten we allemaal welke invloed COVID-19 heeft op ons dagelijks leven. Gelukkig is de overbelasting van ziekenhuizen zoals we die in de eerste maanden hebben gehad niet meer zo ernstig, maar we moeten alert blijven om te voorkomen dat dit weer gebeurt. Daarom hebben we nog steeds te maken met maatregelen die ons sociale leven beperken. 

Raadpleeg voor een actuele status over het coronavirus de site van het RIVM. Of bel met vragen over het coronavirus naar 0800 – 1351 (+31 20 205 1351 als je in het buitenland bent).

Ontdek het ruime assortiment handgels, mondkapjes, vloeibare handzeep en meer producten om jezelf en je omgeving te beschermen.

Wat is het coronavirus?

In december 2019 startte de uitbraak van een nieuw coronavirus (SARS-CoV-2). Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Het virus is zeer besmettelijk en verspreidt zich in een rap tempo over de wereld en er is nog geen vaccin voor. Corona heeft al veel slachtoffers geëist en het einde hiervan is nog niet in zicht. Inmiddels weet men dat, als je besmet bent geweest met corona, er geen garantie is dat je het niet nogmaals krijgt.

Hoe verspreidt het coronavirus zich?

Het virus dat COVID-19 veroorzaakt, wordt voornamelijk verspreid via vochtdruppeltjes die vrijkomen als een besmette persoon hoest, niest of uitademt. De druppels zijn te zwaar om in de lucht te blijven hangen en dalen snel neer op de grond of andere oppervlakken.

Je kunt besmet raken als je het virus inademt in de buurt van iemand met COVID-19 of als je een besmet oppervlak aanraakt en vervolgens je ogen, neus of mond aanraakt.

Waarom alle maatregelen en beperkingen?

We hebben het coronavirus nog niet onder controle. Na de maatregelen die in maart zijn genomen, nam het aantal besmettingen af en leek het erop dat we corona onder controle hadden. Nu een half jaar later moeten de maatregelen weer aangescherpt worden omdat de meeste mensen zich niet meer aan de regels houden waardoor er een toename is in het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen.

Om te voorkomen dat de reguliere ziekenhuiszorg weer stil komt te liggen, er weer een grote belasting komt voor de mensen die in de zorg werken en de economie nog meer schade oploopt, heeft de regering besloten om sinds eind september de maatregelen weer aan te scherpen. 

Welke maatregelen zijn belangrijk voor mij?

Er is onderscheid gemaakt voor activiteiten binnen en buiten. Je kunt alle regels nalezen op de rijksoverheid.nl. Voor alle regels geldt altijd dat je minimaal 1,5 meter afstand moet kunnen houden van mensen die niet tot jouw huishouden behoren. Wij hebben een aantal regels voor je op een rijtje gezet:

 • Nies en hoest in je ellenboog
 • Was vaak je handen met zeep
 • Als je symptomen hebt van corona dan blijf je thuis en laat je je testen
 • Mondkapjes zijn verplicht in openbaar vervoer en alle openbare ruimten zoals winkels, supermarketen en plekken waar mensen binnen bij elkaar zijn.
 • Werk als het kan thuis
 • Ontvang thuis maximaal 3 gasten. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • Je mag met een groep van 4 mensen buitenshuis samen afspreken. Bijvoorbeeld in een bioscoop of restaurant. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • Cafe's en restaurants zijn gesloten
 • Sportkantines zijn dicht.
 • Bibliotheken, musea en dierentuinen laten beperkt mensen toe en houd er rekening mee dat je moet reserveren.
 • Mensen met een contactberoep, zoals kappers, moeten klanten registreren.
 • Alle sportwedstrijden worden gespeeld zonder publiek.

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?

Het coronavirus herken je aan de volgende symptomen:

 • Verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn
 • Hoesten
 • Benauwdheid
 • Verhoging of koorts
 • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Minder vaak voorkomende symptomen:

 • Pijn in het lichaam
 • Diarree
 • Bindvliesontsteking
 • Hoofdpijn
 • Aangetast smaak- of reukvermogen
 • Huiduitslag of verkleuring van de vingers of tenen

In het najaar en winter wordt het lastig om het coronavirus van een verkoudheidsvirus te onderscheiden. Bij twijfel kun je het beste je verkoudheid als corona behandelen.

Wat moet je doen als je denkt dat je het nieuwe coronavirus hebt?

Allereerst ga niet naar de praktijk van je huisarts! Als je één of meer van de symptomen hebt van corona blijf dan thuis en maak een afspraak om je gratis te laten testen. Meer informatie vind je op de site van de Rijksoverheid. Houd er wel rekening mee dat het 2-3 dagen duurt voordat je getest kunt worden en dat je vaak naar een teststraat moet (ver) buiten je woonplaats. Als je je hebt laten testen dan…

 • Blijf thuis tot de uitslag bekend is. Heb je huisgenoten? Zij blijven ook thuis als je naast milde coronaklachten ook last hebt van koorts of benauwdheid. Hebben je huisgenoten ook klachten? Dan laten zij zich ook testen.
 • Als uit de uitslag blijkt dat je op dit moment geen infectie met  het nieuwe coronavirus hebt, mogen jij en je huisgenoten weer naar buiten. Je kunt zelf ook weer naar buiten en aan het werk, tenzij je daar te ziek voor bent. Kinderen mogen weer naar school en naar de opvang. Gaan de klachten niet over, worden ze erger of krijg je nieuwe klachten? Bel dan de huisarts. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.
 • Als blijkt dat je positief bent getest en wel het nieuwe coronavirus hebt, blijven jij en je huisgenoten thuis. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst zal je vertellen wat jij en de mensen om je heen moeten doen. 

Er zijn uitzonderingen wanneer je wel contact op moet nemen met je huisarts, maar doe dit altijd telefonisch.

 • Je hebt hoge koorts en/of bent erg benauwd of je maakt je zorgen over je gezondheid.
 • Je bent ouder dan 70, hebt een chronische ziekte of minder weerstand EN je krijgt koorts.

Hoe voorkom ik verspreiding van het nieuwe coronavirus?

De belangrijkste regel is houd je aan de maatregelen die de overheid heeft opgesteld. Deze vind je op de site van het RIVM. Het kan zijn dat je het er niet mee eens bent en dat het al veel te lang duurt maar als we allemaal maar wat doen krijgen we het aantal besmettingen niet onder controle. Naast een vaccin is de controle over het aantal nieuwe besmettingen nodig om de maatregelen versoepelen.

Veelvuldig je handen wassen met zeep of een handgel is daarbij heel belangrijk. Zoals gezegd verspreidt het virus zich door kleine vochtdruppeltjes met het virus uit te hoesten of niezen. Deze druppeltjes komen op handen en oppervlakken of voorwerpen die je aanraakt. Als je handen dan in aanraking komen met je mond dan bestaat er een kans dat je besmet raakt met het virus. Zorg ervoor dat je regelmatig je handen wast en/of een handgel bij je hebt.

Daarnaast is het belangrijk dat je 2 armlengtes, dat is ongeveer 1,5 meter afstand, neemt tussen jezelf en andere personen. Als dit niet lukt zoals in het openbaar vervoer, in drukke winkelstraten, winkels of openbare ruimten draag dan een mondkapje. Verder blijven de maatregelen om te hoesten en te niezen in je ellenbogen en gebruik papieren zakdoekjes die je daarna direct weggooit van kracht. Regelmatig deurklinken en andere voorwerpen die je regelmatig aanraakt, schoonmaken kan ook geen kwaad.  

Ga groepen mensen uit de weg en zie niet te veel verschillende mensen die niet tot jouw huishouden horen. Ook dit kan ervoor zorgen dat het aantal besmettingen niet afneemt.

Reizen van en naar het buitenland

Het wordt afgeraden om te reizen naar het buitenland, ongeacht welke kleurcode het land waar je naar toe wilt heeft. Als je toch wilt/moet reizen lees voordat je op reis gaat de site van buitenlandse zaken voor informatie over het land waar je naar toe gaat en van terugkomt. Omdat corona een wereldwijd probleem is en ieder land besmettingen buiten de deur wilt houden, heeft ieder land zijn eigen maatregelen. Op de site van buitenlandse zaken vind je welke maatregelen gelden in het land waar je naar toe wilt. Als je niet aan de regels voldoet kan een land je toegang weigeren.

Als je terugkomt van een land dat code oranje of rood heeft, zijn er in Nederland maatregelen van toepassing. De standaard regel is: blijf 10 dagen thuis als je uit een gebied komt met veel coronabesmettingen en dat van de overheid code oranje of rood heeft gekregen. Er zijn uitzonderingen, hierover lees je meer op rijksoverheid.nl.

Hoe verder?

Voorlopig blijft het zoals het nu is, een leven met maatregelen en beperkingen genomen door de overheid om controle te krijgen op het coronavirus. De maatregelen zullen telkens, afhankelijk van het aantal besmettingen, worden aangepast. Maar zolang er geen vaccin is zullen er beperkingen blijven. 

Vaccin tegen corona

Het vaccin komt eraan!! Overal in de wereld is gezocht naar een vaccin tegen corona. Een vaccin ontwikkelen is normaliter een langdurig proces maar door de bureaucratie er tussen uit te halen is het gelukt om binnen een jaar een vaccin te ontwikkelen. Sommige landen zijn al aan het vaccineren. In Nederland worden de eerste mensen in januari gevaccineerd. Het zal tot zeker de zomer duren totdat iedereen die gevaccineerd wil worden daadwerkelijk gevaccineerd is. Maar ook met vaccin zal ons leven er nooit meer zo uit zien als voor de corona, alleen weten we nog niet wat het nieuwe normaal zal worden.

Ontdek het ruime assortiment handgels, mondkapjes, vloeibare handzeep en meer producten om jezelf en je omgeving te beschermen.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.