Darmkrampjes baby: wat kun je er tegen doen?

Marjolein | woensdag 2 juli | Gezondheid

darmkrampjes-baby

In de eerste weken en maanden kunnen baby's soms heftige darmkrampjes hebben. Dat is een heel normaal verschijnsel. Bijna elke baby heeft er weleens last van, het maakt niet uit of je borstvoeding of flesvoeding geeft. Als ouder voel je je soms wel machteloos, omdat je baby bij darmkrampen vaak aanhoudend huilt en hierdoor niet altijd doorslaapt. Gelukkig kun je wat doen om de darmklachten helpen te voorkomen of voor de verzachting van de pijn. In dit blog vind je meer informatie over het ontstaan en het tegengaan van darmkrampjes.

Hoe ontstaan darmkrampjes bij je baby?

Darmkrampjes komen doordat het maag-darmkanaal nog niet helemaal goed is ontwikkeld bij baby’s. In de meeste gevallen komen de krampjes een half uur tot een uur na het voeden. Als je baby krampjes heeft, maakt hij/zij een boze indruk: de vuistjes gebald, krachtige schopbewegingen en aanhoudend huilen. Deze darmklachten gaan soms gepaard met diarree of juist het uitblijven van de ontlasting.

Wat is de oorzaak van darmkrampjes bij baby's?

Darmkrampjes bij baby’s kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder vind je een opsomming van deze oorzaken:

  • Ontwikkeling van de darmpjes. De darmen van een baby zijn nog niet helemaal ontwikkeld, waardoor er krampen kunnen ontstaan als de voeding de darmen passeert. De darmen van een pasgeboren baby moeten wennen aan het verteren van voedsel.
  • Krampen door lucht in het maag-darmkanaal. Gasvorming en lucht in de darmen van de baby is ook een oorzaak van darmkrampjes. Dit zorgt er namelijk voor dat de darmen opgezet raken en je baby hierdoor buikpijn krijgt.
  • Teveel of te weinig voeding. De darmwerking van een baby kan beïnvloed worden door teveel of te weinig voeding. Dit komt vooral veel voor bij flesvoeding. Als ouder houd je je strikt aan de voorgeschreven hoeveelheden terwijl je baby misschien wel een kleinere of grotere hoeveelheid nodig heeft.
  • Voedingsmiddelen van borstvoedende moeder. Borstvoeding kan uiteraard ook invloed hebben op de darmen van de baby. Naast te gulzig drinken, kan ook de voeding van de moeder van invloed zijn. Stoffen die de moeder gegeten of gedronken heeft, komen via de borstvoeding bij de baby terecht. Een baby kan bijvoorbeeld darmkrampjes krijgen als de moeder spruitjes, kool, knoflook, peulvruchten, ui, scherpe kruiden, te veel koffie of chocolade heeft gegeten.
  • Lactose-intolerantie en koemelkallergie. Darmkrampjes bij je baby kunnen ook veroorzaakt worden door een aandoening zoals een koemelkallergie of lactose-intolerantie. Het aantal kinderen dat in het eerste levensjaar een koemelkallergie krijgt, wordt op 2 tot 3% geschat. Bij het vermoeden van een allergie voor koemelk is het belangrijk het consultatiebureau of huisarts te raadplegen. 

Darmkrampjes baby voorkomen en verhelpen

Heeft je baby veel last van krampjes? De volgende tips kunnen helpen:

  • Masseer het buikje van je baby zachtjes na de voeding. Masseer het buikje met ronde bewegingen in de richting van de klok.
  • Een warm badje kan de pijn verlichten. Doe dit niet direct na het voeden, laat de melk eerst een beetje zakken.
  • Probeer je baby zo rustig mogelijk te laten drinken. Neem ruim de tijd voor het voeden en laat je baby tussendoor en achteraf boeren, zodat ingeslikte lucht er weer uit kan.
  • Eventueel kan je ook Infacol Druppels gebruiken om de darmkrampjes van je kindje te verlichten en te verminderen.

En goed nieuws: na verloop van tijd, meestal na 6 weken tot 3 maanden zijn de ergste darmkrampjes over.

Darmkrampen na flesvoeding

Om het inslikken van lucht tijdens het geven van flesvoeding te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de speen tijdens het voeden voortdurend gevuld is met melk. Het gat van de speen mag niet te klein, maar ook niet te groot zijn. Het vinden van de juiste speen kost soms tijd en geeft frustratie. Als je kindje veel lucht binnenkrijgt tijdens het drinken dan kan het wel zinvol zijn om de fles en speen van Philips Avent aan te schaffen. Deze zorgen met een dubbel ventiel ervoor dat de lucht niet in het buikje van je baby komt. Maar voordat je al je flessen en spenen gaat vervangen kan het ook helpen om de flesvoeding met mineraalwater zonder bubbels aan te maken in plaats van kraanwater. 

Darmkrampen na borstvoeding

Je baby kan last krijgen van darmkrampjes bij borstvoeding door bepaalde voedingsstoffen die de moeder heeft gegeten. Dit komt omdat de darmpjes van je baby nog niet volledig zijn ontwikkeld. Vaak zijn koolsoorten, uien, scherpe kruiden de boosdoender. Probeer te ontdekken waar je baby gevoelig voor is en mijd deze voedingsstoffen. 

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs