De beste manier om te snoeien

Plein | maandag 25 september | Tuin

hagen snoeien

Of je nu een enthousiaste tuinier bent of gewoon je groene vingers begint te ontdekken, snoeien is een vaardigheid die je helpt om je tuin in topvorm te houden. In deze blog gaan we op een toegankelijke manier dieper in op snoeien. Waarom is het belangrijk? Hoe doe je het? En wat zijn enkele handige trucs om je planten en bomen er op hun best uit te laten zien? 

Ontdek het volledige assortiment Gardena op Plein.nl

Het snoeien van hagen

Een goed uitziende haag kan de trots van de buurt zijn. Hij geeft ook schaduw, beschutting en privacy. Hagen snoei je het liefst twee a drie keer per jaar. Hoe vaker je snoeit, hoe dichter je haag wordt. In ieder geval één keer aan het eind van de lente/begin van de zomer, en een keer aan het eind van de zomer. Een aantal soorten hagen zijn vorstbestendig, maar de meeste vinden het niet leuk als je ze gaat snoeien bij lage temperaturen. Tijdens de zomer kan je zoveel bijknippen als je wil. Af en toe de uitlopers snoeien tijdens de groeicyclus bevordert de groei en zorgt ervoor dat de takken omhoog groeien.

Wat is het juiste gereedschap voor snoeien?

Denk goed na bij de keuze van je gereedschap. De prestaties van goedkoop gereedschap gaan snel achteruit en een bot mes kan veel schade veroorzaken door takken te pletten, waardoor een gezonde groei wordt geremd.

Voor het beste resultaat gebruik je een snoeischaar zoals de Gardena Classic Snoeischaar voor het fijne werk. Een heggenschaar met gegolfd blad zoals de Gardena NatureCut Heggenschaar voor het reguliere snoeien en een takkenschaar zoals de Gardena Comfort Takkenschaar voor de dikkere takken. De heggenschaar met gegolfd blad zorgt ervoor dat de takken beter tussen de messen blijven tijdens het snoeien. Een heggenschaar met een recht blad gebruik je om bijvoorbeeld een buxus in een mooie vorm te snoeien. Is jouw haag erg hoog? Dan kan een telescopische heggenschaar een uitkomst zijn. Voor meterslange hagen is een elektrische heggenschaar geen overbodige luxe. Hierbij een kort overzicht:

 • Snoeischaar – voor fijne snoeiwerkzaamheden
 • Heggenschaar met gegolfd blad – voor reguliere snoeiwerkzaamheden
 • Heggenschaar met recht blad – voor vorm snoeien
 • Takkenschaar – voor de dikkere takken
 • Elektrische heggenschaar (accu of bedraad) – voor meterslange hagen
 • Telescopische heggenschaar – voor het snoeien op hoogte

hagen snoeien

Het snoeien van bomen

Zelfs in het geval van jonge bomen tussen de 6 en 8 jaar, stimuleert een goede wintersnoei de groei en is heel belangrijk voor de latere vorm van de boom. De juiste maanden voor een wintersnoei zijn januari en februari. Dit is wanneer fruitbomen zich in hun slapende fase bevinden. De structuur van de kroon is ook gemakkelijker te herkennen omdat de boom geen bladeren heeft.

Je vraagt je vast af waarom het snoeien in de winter tegenwoordig zo belangrijk is, terwijl bomen vroeger zelfs vruchten droegen zonder ooit gesnoeid te zijn.  Voordat je verder gaat en aan de slag gaat, is het belangrijk om je boom goed te bekijken, zodat je geen fouten maakt tijdens het snoeien. De beste tijd om te snoeien is op een droge winterdag wanneer de temperatuur niet lager is dan -5°C

Omdat het mogelijk is om veel fouten te maken bij het snoeien, zijn hier de belangrijkste punten voor je opgesomd:

 • Verwijder eerst de dikkere takken die naar binnen, beneden of recht omhoog groeien, en verwijder de dode bladeren.
 • Alle takken die recht omhoog groeien, moeten bij de vork worden verwijderd om ze te stimuleren om te groeien en de bloei te bevorderen. Dit versterkt ook de horizontale takken die naar buiten groeien, omdat de beste fruittakken hier groeien.
 • Takken die in de winter al bloemknoppen hebben, moeten op ongeveer een derde worden afgesneden. Dit voorkomt dat takken te lang worden en niet meer zullen afbreken door het zwaardere gewicht van fruit.
 • Voor het mooi afmaken moeten dunne takken die recht omhoog of recht naar beneden groeien worden gesnoeid.
 • Gebruik een scherp gereedschap voor al het snoeiwerk. GARDENA takkenscharen en GARDENA boom- en heggenscharen zorgen bijvoorbeeld voor precieze en gelijkmatige snedes in de kroon van de boom.  

Natuurlijk zijn er nog veel meer andere dingen om rekening mee te houden voor het snoeien in de winter, maar we kunnen ze hier niet allemaal benoemen. Voor meer tips kan je terecht in diverse tuinliteratuur.

cashback gardena

Cashback op Gardena

Wist je dat je cashback kan krijgen op diverse snoeigereedschap via Gardena? Van 1 september t/m 31 oktober ontvang je 20% korting op de aankoopprijs van mechanisch gereedschap van Gardena.

Ontdek het volledige assortiment Gardena op Plein.nl

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.