De leukste spelletjes voor jong en oud

Plein | donderdag 3 november | Speelgoed

speelgoed

Op een simpele doordeweekse dag, op vrijdagavond met vrienden of gezellig op de zondagmiddag als het buiten regent. Samen een spelletje spelen is altijd een goed idee. Het versterkt de band met elkaar, is gezellig en is een goed alternatief voor een avondje Netflix. Maar welke spelletjes zijn nou écht het allerleukste? Wij vertellen je het in deze blog.

Ontdek het volledige assortiment spelletjes Op Plein.nl 

Bordspellen, dobbelspellen en kaartspellen 

Een spelletjesmiddag of -avond is de perfecte tijdbesteding met het gezin of vrienden. Met wat drankjes en lekker eten is het de ideale manier om quality time met elkaar door te brengen. Bovendien zorgt het spelen van spelletjes gegarandeerd voor heel veel lol, een klein beetje rivaliteit en misschien zelfs een beetje vals spelen. Het grote voordeel van samen een spelletje spelen, is dat het ervoor zorgt dat jullie band nog hechter wordt. Telefoons dus aan de kant, lekkere hapjes op tafel en spelen maar!

Voordelen spelletjes spelen voor (jonge) kinderen

Heb je (jonge) kinderen? Ook dan is het spelen van een bordspel, kaartspel of dobbelspel de manier om nader tot elkaar te komen en echt tijd voor elkaar vrij te maken. Wist je bovendien dat het spelen van spelletjes met kinderen bijdraagt aan hun emotionele vaardigheden? Het leert je kind om te gaan met winnen en verliezen. Is je kind nog erg jong en kan hij of zij slecht tegen zijn verlies? Begin dan eerst met coöperatieve spelletjes. Hier speel je dus niet tegen elkaar, maar mét elkaar. Je wint samen of je verliest samen. Er is geen sprake van concurrentie en je kind raakt op een leuke manier vertrouwd met spelletjes spelen en de daarbij horende regels, overwinningen én het feit dat je ook kunt verliezen.

Naast de emotionele kant, helpt het samen spelletjes spelen bij de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden. Denk hierbij aan concentratie, logisch denken en geheugen trainen. Ook de grove en  fijne motoriek, oog-hand coördinatie en de taalvaardigheid krijgen een boost. Tenslotte is het samen spelen gewoon heel erg gezellig en versterkt het jullie band als gezin.

4x de leukste spelletjes

Op zoek naar een leuk bordspel, kaartspel of dobbelspel waar je gegarandeerd veel plezier aan zult beleven? Wij delen onze vier favorieten die zeker niet mogen ontbreken tijdens een spelletjesavond met familie of vrienden.

bordspel monopoly

Monopoly 

Een ware klassieker en eentje die dus absoluut niet mag ontbreken in de spelletjeskast. Het spel Monopoly bestaat al sinds 1935(!) en is een van de beste verkochte bordspellen ter wereld. Het spel is verkrijgbaar in 26 talen en er zijn inmiddels 200 miljoen exemplaren verkocht. Voor de echte liefhebbers (en verzamelaars) is er goed nieuws, want van Monopoly verschijnen regelmatig special editions.

Het doel bij Monopoly is om zoveel mogelijk straten te kopen en huizen en hotels te bouwen. Deze straten zijn verdeeld in groepen (verschillende kleuren) bestaande uit twee tot drie straten. Komt een tegenstander op jouw gekochte straat, dan moet hij jou huur betalen. Door te kopen, verkopen, onderhandelen en te ruilen verdien je geld en kan je uiteindelijk het spel winnen. De kanskaarten en het 'gevaar' om in de gevangenis te belanden, maken het spel extra uitdagend.

bordspel monopoly

Er zijn inmiddels meerdere varianten van Monopoly verkrijgbaar. Naast de klassieke editie, is er ook een variant speciaal voor kinderen: Monopoly Junior. Op jonge leeftijd (vanaf 5 jaar) kunnen kinderen doormiddel van dit bordspel kennis maken met het plezier van Monopoly. Voor de allerkleinsten, vanaf de leeftijd van vier jaar, is er Mijn eerste Monopoly. Ook deze variant is voorzien van leuke, kleurrijke pionnetjes die het spel extra aantrekkelijk maken om te spelen.

Voor volwassenen is er ook voldoende om uit te kiezen. Monopoly Super Elektronisch Bankieren heeft geen contant geld, maar alles wordt bijgehouden op de bankpassen en -automaat. Dankzij de unieke beloningen is deze variant nog spannender.

Vind je Monopoly erg leuk, maar duurt het net iets te lang? Ga dan voor Monopoly Turbo. Binnen tien minuten te spelen dankzij de vier rondes die met een timer worden gespeeld. Extra snel en hierdoor extra spannend. 

Voor de waaghalzen die wel van een beetje uitdaging houden, is er Monopoly Vals Geld. Deze variant bevat verborgen onthullingen, beschuldigingsmunten, vals geld én valse kaarten. Legaal vals spelen op z´n best!

Ken je de kaartspellen van Monopoly al? Zowel kaartspel Deal als Bieden is een leuke afwisseling op het bekende bordspel. Kaartspel Monopoly Deal bestaat uit actiekaarten die jou vertellen wat je moet doen. Bijvoorbeeld huur betalen of het sluiten van een gevaarlijke deal. Heb jij als eerste drie grondkaartsets in drie verschillende kleuren? Dan win jij het spel. Monopoly Deal is binnen vijftien minuten te spelen.

Monopoly Bieden is net zo spannend en binnen dezelfde tijd te spelen als Deal. Tijdens de speelrondes krijgt iedereen de kans om een veiling te organiseren. Wanneer het tijd is om op een eigendom te bieden, kiezen spelers hoeveel geld ze willen riskeren. Dan roept iedereen: ‘1, 2, 3, Bieden!’ en leggen ze hun geldkaarten neer. De speler die het meeste geld heeft geboden, krijgt de eigendom. Zodra je drie eigendomsets hebt verzameld, heb je gewonnen.

ticket to ride

Ticket to Ride Europe 

Het meest populaire bordspel in Nederland? Ticket to Ride Europe! In dit strategische spel moeten de spelers de routes op hun bestemmingskaarten volbrengen. Dit doe je door verbindingen tussen steden te claimen, die je mag bouwen als je de juiste kaartencombinaties in handen hebt. Heb je aan het eind van het spel de meeste punten verzameld met je treinnetwerk? Dan ben jij de winnaar. 

Ticket to Ride is verder uit te breiden met andere edities van dit populaire spel. Zo is er een Nederlandse versie maar ook eentje van Japan en Amerika. Daarnaast is er ook een junior variant verkrijgbaar voor jonge treinreizigers vanaf zes jaar.

qwixx

Qwixx 

Qwixx is een dobbelspel bestaande uit twee witte en vier gekleurde dobbelstenen. Je gooit om de beurt met de dobbelsteen en iedereen kan van deze worp gebruik maken. Hoe meer getallen je op je scoreblad kan aankruisen, hoe meer punten je krijgt. 

Qwixx is een vrij simpel dobbelspel, maar ontzettend verslavend. Doordat het zo eenvoudig is, is het gemakkelijk uit te leggen. Het spel is spannend, vlot te spelen en een echte winnaar in z’n categorie. Qwixx heeft namelijk meerdere (internationale) spellenprijzen op haar naam staan en het spel is inmiddels al ruim 500.000 keer verkocht.

Ook erg fijn: Qwixx is prima met z'n tweeën te spelen en dankzij het kleine formaat neem je dit dobbelspel gemakkelijk overal mee naar toe. Ideaal dus voor op vakantie of een weekendje weg.

30 seconds

30 Seconds 

30 Seconds is immers een begrip geworden. En met een reden! Dit snelle en interactieve partyspel is fantastisch voor grote gezelschappen (minimaal 3 spelers) op feestjes en verjaardagen. 

Je speelt in teams tegen elkaar. Een van jullie probeert binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de vijf begrippen op een kaartje te omschrijven. Hoe meer begrippen jullie raden, hoe meer velden je op het speelbord vooruit mag. Het team dat als eerste over de finish komt, heeft gewonnen. 30 Seconds is een zeer dynamisch spel waarbij je snel moet denken (en praten) en staat garant voor urenlang speelplezier. Een absolute aanrader om elk feestje naar een hoger niveau te tillen.

30 seconds spelkaarten

De smaak te pakken? Op Plein.nl vind je een compleet assortiment met spelletjes om samen te spelen.

Fotografie door Ashwien

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.