Elk jaar is er voor Moslims een vastenperiode van een maand, ook wel de Ramadan genoemd. Wanneer is de Ramadan, waarom wordt er eigenlijk gevast en mag je tijdens het vasten wel drinken? En wat houdt het Suikerfeest nou precies in? Alles en meer rondom de Ramadan lees je in deze blog.
De Ramadan is voor Moslims een vastenperiode van een maand. Een maand lang houden zij zich aan bepaalde regels en vasten zij van zonsopgang tot zonsondergang. Het doel van de Ramadan is het voeden van je ziel om dichter bij Allah te komen en je daarnaast ook te verplaatsen in de mensen die het moeilijker hebben. Het staat hierbij centraal dat je je richt op de goede dingen.
Elke moslim is verplicht te vasten, maar het blijft uiteindelijk een individuele keuze. De Ramadan wordt gezien als één van de vijf zuilen van het zijn van een Moslim. Het is een verplichting, maar het moet je niet beperken in je leven. Er zijn uitzonderingen voor bepaalde mensen, waardoor zij niet verplicht zijn te vasten: kinderen, vrouwen die menstrueren of zwanger zijn, ouderen en zieken. Vrouwen die menstrueren kunnen de Ramadan op een ander moment inhalen, voordat de volgende Ramadan begint. Hier een overzicht met wat niet mag tijdens de Ramadan:
Als je tijdens het vasten per ongeluk water binnen krijgt, wordt het vasten niet direct ongeldig verklaart. Het vasten kan gewoon doorgaan. Echter wanneer er bewust gegeten/ gedronken wordt tussen de zonsopgang en zonsondergang, wordt het vasten ongeldig verklaard.
Als de zon onder is, mag het vasten wel doorbroken worden. Deze maaltijd wordt ook wel “iftar” genoemd. Als start van de Iftar wordt er door velen moslims een ere gehouden aan Mohammed. Het scheen dat hij zijn vastenperiode begon met een glas water en drie dadels.
De Ramadan is dan ook niet schadelijk voor je gezondheid, omdat je het vasten doorbreekt wanneer de zon ondergaat. Er kunnen wel problemen ontstaan met je energiebalans, omdat je overdag niet meer eet, waardoor je concentratie afneemt en vaker moe bent. Wel wennen Moslims snel aan het vasten en voelen zich daardoor ook sterker en halen dan ook meer energie uit het eten in de avond.
Ook staan de meeste Moslims eerder op om nog even wat te eten voordat de zon weer opkomt. Zodra de zon opkomt mag er niet meer gegeten worden en wordt het eerste gebed gebeden. Het eerste gebed heet “Fajr” (ochtendgebed).
De andere gebeden zijn:
Wellicht is het je al eens opgevallen dat Ramadan niet een vaste startdatum heeft en het de afgelopen jaren dus ook plaats heeft gevonden op verschillende data. Dit heeft een reden, de islamitische kalender volgt namelijk de maan en niet de zon zoals de westerse kalender. Zo begint er volgende islamitische kalender pas weer een nieuwe maand nadat er een eerste schijn van de maan zichtbaar is. Dit maakt de start van de Ramadan elk jaar zo’n 1,5 week eerder dan het jaar ervoor.
Als de Ramadan voorbij is, is het Suikerfeest. Het is net zoals de Ramadan, de eerste dag van een nieuwe maand. Na een maand vasten is het tijd om het te vieren. De dag wordt vaak gestart met een gebed, bezoek van familie en vooral veel zoetigheid eten. Het is gebruikelijk om iemand een fijne Ramadan of Suikerfeest te wensen. Om iemand een fijne Ramadan te wensen wordt dit gedaan met de begroeting “Mabrouk Ramadan”. Dit is te vergelijken met het wensen van een Fijne kerst. Om iemand een fijne Suikerfeest te wensen wordt dit gedaan met de begroeting: “Eid Mubarak”.