Een goede toilethygiëne

Plein | maandag 12 september | Toilet & keukenpapier

een goede toilethygiëne

Je staat er misschien niet zo bij stil, maar een goede toilethygiëne is belangrijk. Voor jezelf en de mensen waarmee je samenleeft. Maar ook als je gebruik maakt van een openbaar toilet, als je op visite bent en op je werk. Maar wat zijn nou de basisprincipes van een goede toilethygiëne en welke producten horen hierbij?

Ontdek het complete assortiment toiletpapier op Plein.nl

Een goede toilethygiëne 

Leef je met meerdere mensen samen, dan is het belangrijk om regels af te spreken over een goede toilethygiëne. Maar ook als je ergens anders dan thuis gebruik maakt van het toilet, is het goed om te weten hoe je een wc netjes gebruikt en achterlaat.

Waarom is een goede toilethygiëne zo belangrijk? 

Een goede toilethygiëne is belangrijk voor je gezondheid. Een vies toilet is kan namelijk in het ergste geval zorgen voor buikgriep. Daarom is het zo belangrijk dat je na elk toiletbezoek de wc netjes achterlaat. Voor jezelf en voor diegene die na jou komt. Even een doekje eroverheen of de wc-borstel door de pot doet wonderen. Ook het gebruik van toiletpapier, droog en vochtig, draagt bij aan een fris gevoel na je toiletbezoek.

Tips voor een goede toilethygiëne 

Met deze handige tips, regels en producten weet je zeker dat je de wc op de juiste manier gebruikt en je toilet altijd hygiënisch schoon is en lekker fris ruikt. 

1. Deur open of deur dicht? 

Thuis heeft iedereen zijn eigen voorkeuren. De één is erg gesteld op zijn privacy en doet de deur dicht en op slot. De ander laat de deur met liefde open. Mochten de behoeftes van jouw gezinsleden ver uit elkaar liggen, bespreek dit dan. En respecteer vooral elkaars keuze hierin.

2. Veeg de juiste kant op 

Eén van de belangrijkste regels na een number two: veeg van voor naar achter. Dit is belangrijk voor je persoonlijke gezondheid en hygiëne. Door je billen van voor naar achter af te vegen, voorkom je blaasontsteking. Heb je kinderen? Leer dit dan meteen goed aan.

Bij meisjes en vrouwen is het belangrijk om, na het plassen, van achteren naar voren te vegen. Ook dit voorkomt blaasontsteking en dien je op jonge leeftijd aan te leren bij je kinderen.

Voor extra hygiëne en een schoon gevoel gebruik je het nieuwe Page Puur toiletpapier. Speciaal ontworpen om jou de ultieme verzorging te bieden. Het toiletpapier is superzacht en extra verzorgend, zelfs voor de gevoelige huid. Page Puur toiletpapier is gemaakt van 100% natuurlijke vezels en vrij van parfum, geur- en kleurstoffen. Het product is pH-neutraal en dermatologisch getest. Page Puur toiletpapier heeft bovendien extra velletjes op de rol. Hierdoor gaat de rol langer mee en is daardoor extra duurzaam. De verpakking is 100% recyclebaar en is gemaakt van 30% gerecycled plastic.

page puur toiletpapier

3. Gebruik vochtig toiletpapier 

Wil je een extra fris en schoon gevoel? Gebruik dan vochtig toiletpapier na droog wc-papier. Het vochtig toiletpapier van Page Puur bevat 99% puur water en biedt extra verzorging voor de huid. Page Puur vochtig toiletpapier is hypoallergeen en pH-huidneutraal, bevat geen parfum en is daarmee uitermate geschikt voor de gevoelige huid. Extra fijn: het vochtig toiletpapier zit in een recyclebare verpakking, de doekjes zijn plasticvrij en gemaakt van 100% natuurlijke vezels. De ideale doekjes voor een extra schoon en fris gevoel. Gebruik 1 tot 2 velletjes van Page vochtig toiletpapier en droog eventueel na met droog wc-papier. Je kunt de doekjes bovendien gewoon doorspoelen, net zo gemakkelijk!

page puur toiletpapier vochtig

4. Let op spetters 

Staand plassen kan nog wel eens zorgen voor rondvliegende spetters. Het resultaat: een vies toilet en – nog erger – een vieze vloer. Vooral jongens kunnen nog niet zo goed richten. Leer ze daarom aan om de eerste jaren zittend te plassen. Heb je toch iets vies gemaakt? Maak het daarna netjes schoon met bijvoorbeeld een vochtig schoonmaakdoekje. Zo gepiept en diegene na je zal je dankbaar zijn.

5. Voorkom remsporen 

Na de grote boodschap kunnen er remsporen achterblijven in het toilet. Niet heel hygiënisch. Een goede truc is om, voor het poepen, een laagje toiletpapier in de wc-pot te leggen. Hierdoor komt je ontlasting op het wc-papier terecht en wordt de pot niet vies. 

Toch vies geworden? Gebruik na het doorspoelen de wc-borstel voor het schoonmaken van de pot. Gebruik een beetje wc-reiniger, schrob alle viezigheid weg, spoel de wc door en zet de borstel terug.

6. Doe de wc-bril omlaag 

De meest nette manier is om de wc-bril na gebruik omlaag te doen. Vooral vrouwen kunnen dit zeer waarderen.

7. Was je handen 

Was na gebruik van het toilet altijd je handen met water en zeep. De basis voor een goede persoonlijke hygiëne.

8. Voorkom onaangename geurtjes 

Na het toiletteren kunnen er onaangename geurtjes ontstaan. Niets om je voor te schamen. Maar zorg er wel voor dat je deze nare geurtjes zo snel mogelijk laat verdwijnen. Doe een raampje open of spray met luchtverfrisser. Ook een toiletblok en geurstokjes kunnen ervoor zorgen dat het toilet fris en aangenaam ruikt.

9. Vervang indien nodig de wc-rol 

Niets zo irritant als blijkt dat het toiletpapier op is net wanneer jij op de wc zit. Zorg er dus altijd voor dat je de wc-rol vervangt en de oude rol weggooit. Nieuwe wc-rollen kun je bewaren in een mandje, zodat ze uit het zicht zijn, of op een wc-rolhouder. Controleer regelmatig of deze nog vol is en vul 'm indien nodig bij. Zo zit nooit iemand zonder toiletpapier!

een goede toilethygiëne

Mag je vochtig toiletpapier doorspoelen?

Een logische vraag, want er is zeker verschil tussen doekjes die je wel en niet kan doorspoelen. Zo zijn veel vochtige doekjes of babydoekjes niet geschikt om door het toilet te spoelen. Veel vochtige doekjes en babydoekjes bevatten namelijk veel synthetische vezels en zijn hierdoor niet afbreekbaar. En omdat die doekjes niet op dezelfde manier uit elkaar vallen als doekjes die gemaakt zijn van 100% plantaardige vezels, kunnen ze uiteindelijk pijpleidingen en riolen verstoppen. Om te weten of je een vochtig doekje of vochtig toiletpapier mag doorspoelen, kijk je op de verpakking. Als er een ‘100% bewezen doorspoelbaar’ op de verpakking staat, betekent dit dat je de doekjes met een gerust hart kan doorspoelen. Het vochtig toiletpapier van Page voldoet bovendien aan de INDA/EDANA-normen voor doelspoelbaarheid. Dit betekent dat je ze veilig kunt doorspoelen.

Hoe vaak moet je het toilet schoonmaken? 

De wc schoonmaken is waarschijnlijk niet je meest favoriete klusje, maar wel belangrijk. De wc is namelijk een broedplaats voor bacteriën. Minimaal één keer per week een grondige poetsbeurt is daarom zeker op z'n plaats. Neem hierbij niet alleen de pot mee, maar ook de bril, de buitenkant, de spoelknop en de wastafel. Vergeet vooral niet de vloer, deurklink en lichtschakelaar mee te nemen. Vul ook meteen het wc-papier en de vochtige toiletdoekjes aan, zodat niemand zonder komt te zitten. Voor een optimale hygiëne haal je dagelijks een vochtig schoonmaakdoekje over de bril. Zo ben je, samen met bovenstaande tips, verzekerd van een fris en schoon toilet.

Ontdek het complete assortiment toiletpapier op Plein.nl

Fotografie door Ashwien.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.