Een tweede kat erbij, hoe pak je dat aan?

Renée | donderdag 3 april | Kat

tweede kat erbij

Een tweede kat erbij als gezelschap voor je kat, heel goed als je hierover nadenkt. Uit onderzoek is gebleken dat katten niet zo solitair zijn als wij vaak denken. Katten vinden gezelschap juist heel fijn en katten die met hun broertjes en zusjes opgegroeid zijn, zijn socialer en speelser.

Ontdek het assortiment voor een tweede kat bij Plein.

Wel of geen tweede kat erbij?

Wanneer je een tweede kat erbij wil nemen, is het het belangrijk om te bedenken of je je kat hier een plezier mee doet. Oudere katten zijn vaak erg gewend aan het alleen zijn, waarbij ze niets of niemand hoeven te delen. Katten hebben territoriumdrift en wanneer je kat de andere kat als indringer ziet kan dit bijvoorbeeld leiden tot onzindelijkheid. Als je niet het idee hebt dat je kat op zoek is naar een speelkameraadje accepteer dit dan. Als je er toch voor kiest om er een kat bij te nemen, kies dan voor een kitten. Bij kittens is er nog geen territoriumdrift aanwezig, bovendien is het voor een oudere kat makkelijker om aan een kitten te wennen. Een kitten is namelijk nog niet geslachtsrijp en zal daardoor een kleinere bedreiging vormen.

Stap 1: heeft je huidige kat behoefte aan gezelschap?

Je kunt aan je kat merken of hij gezelschap fijn zou vinden als hij nieuwsgierig is naar andere katten, bijvoorbeeld buiten of wanneer deze voor het raam langslopen. Ook kan een tweede kat een oplossing zijn als je kat zich snel verveelt. Dit merk je wanneer je kat veel kapot maakt, agressief naar jou toe is of veel energie over heeft. Sommige katten reageren bij verveling juist op de tegenovergestelde manier, deze katten slapen veel en hebben weinig energie. Het is dus erg belangrijk om het gedrag van je kat te bestuderen. Er zijn een aantal 'regels' die het samen plaatsen makkelijker maken:

  • Heb je een poes? Neem er dan een kater bij.
  • Heb je een kater? Dan kun je er het best een poes bij nemen.
  • Zorg ervoor dat de tweede kat (iets) jonger is dan jouw kat, dit verkleint de bedreiging.
  • Zorg er wel voor dat zowel jouw kat/poes als de nieuwe kat/poes gecastreerd/gesteriliseerd is. Tenzij je het leuk vindt als er na 9 weken een aantal kleintjes rondlopen.

Stap 2: het laten wennen

De eerste kennismaking tussen de katten is het belangrijkst, dit zet de toon voor de gehele relatie. Zorg ervoor dat de nieuwe kat alle spulletjes nieuw heeft, dus een eigen voerbak, waterbak, kattenbak, mand, enzovoort. Het is belangrijk dat de katten de eerste paar dagen gescheiden zijn. Je kunt de katten dan het beste in twee aparte kamers houden. Als je beide voerbakken in de buurt van de deur die de kamers scheidt zet, kunnen ze aan elkaar wennen door de geur en het geluid. Als ze geen agressie vertonen naar elkaar/naar de andere kamer en ze zijn juist erg nieuwsgierig kunnen ze na een dag wisselen van kamer.

Stap 3: wissel de katten om

De katten omwisselen. Zo kunnen ze aan elkaars geur wennen en is de territoriumdrift amper aanwezig omdat ze deze nieuwe ruimte nog niet kennen. Ook hier is het even een kwestie van de situatie aankijken. Heb je er een goed gevoel bij? Dan kun je de katten bij elkaar laten. Voelt het nog niet goed? Wacht dan nog een paar dagen, voer ze bij de deur, speel met ze bij de deur en kijk het nog even aan. Op het moment dat je de katten samen zet is het belangrijk om ze te laten gaan. Je hebt nu gedaan wat je kon, nu is het aan de katten om aan elkaar te wennen. Ook als ze gaan vechten is het van groot belang om dit zijn beloop te laten, tenzij het heel erg uit de hand loopt. Ze zullen de rangorde uitvogelen, jouw kat zal zich waarschijnlijk bedreigd voelen en zal dus even het mannetje gaan uithangen (ja, ook als het een vrouwtje is). Dit is heel normaal. Het kan een paar minuten, een paar uur, een paar dagen of een paar weken duren, maar in 99% van de gevallen zullen de katten elkaar accepteren en vriendjes worden.

Mocht het echt niet klikken en jouw katten vallen binnen die ene procent is het misschien slim om te kijken of een andere kat beter geschikt is als maatje. Of zou je je keuze voor een tweede kat moeten heroverwegen.

Feliway, de manier om katten elkaar te laten wennen

Feliway kan helpen bij het geruststellen van je katten. Feliway geeft je een kat een veilig gevoel. Hierdoor is de kans kleiner dat de katten elkaar als bedreiging zullen zien. Gebruik Feliway vooral in de kamer waar de katten de meeste tijd doorbrengen.

Hoe werkt Feliway?

Feliway producten zijn een chemische kopie van één van de lichaamseigen stoffen kattengezichtsferomonen (F3), die door katten worden gebruikt om hun territoriale grenzen te markeren. Gezichtsferomonen worden ook wel de ‘vertrouwdheidsmarkeringen’ genoemd, omdat de kat ze aanbrengt wanneer hij zich veilig voelt in een vertrouwde omgeving. Een kat wrijft dan met zijn wang langs bijvoorbeeld meubels, jouw benen of de hoeken van de muur en laat hierdoor gezichtsferomoon achter. Met behulp van feromonen kan de kat op verschillende manieren boodschappen afgeven, bijvoorbeeld door:

  • feromonen die vrijkomen bij het urine sproeien: om stress kenbaar te maken.
  • gezichtsferomonen: om te laten blijken dat hij zich op zijn gemak voelt.

Wanneer de geruststellende gezichtsferomonen ontbreken, bijvoorbeeld doordat de kat te gestrest is of in een nieuwe omgeving terechtkomt, dan kan Feliway helpen het welzijn van de kat snel en gemakkelijk te herstellen. Dit komt omdat Feliway beschikt het over dezelfde positieve eigenschappen, waardoor het de kat het rustgevende gevoel van een vertrouwde en veilige omgeving geeft. Voor een kat is het altijd ingrijpend om in een onbekende omgeving te komen, omdat het ontbreken van de vertrouwdheidsmarkeringen het dier angstig maakt. Door Feliway te gebruiken zal de kat zich veiliger voelen en is de kans op een positieve eerste ontmoeting met de andere kat(ten) een stuk groter!

Samen delen?

Als de katten eenmaal samen leven is het natuurlijk niet nodig om twee voerbakken en twee waterbakken te gebruiken. De regel met betrekking tot het aantal kattenbakken is vaak als volgt: het aantal katten + 1. Heb je 2 katten? Dan zou je drie kattenbakken in huis moeten hebben staan. Nu zul je wel denken, poeh, dat zijn er veel, die moet ik ook allemaal schoonhouden! En dan heb je helemaal gelijk. Begin met drie bakken, gaan ze ook op elkaars kattenbak? Dan kun je er gerust één weghalen.

Al met al is het het belangrijkst om alles de tijd te geven. Gun beide katten tijd om te wennen, en hopelijk zijn ze snel de beste vriendjes!

Ontdek het assortiment voor een tweede kat bij Plein.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.