Geneeskrachtige kruiden en planten

Marjolein | dinsdag 13 november |

geneeskrachtige kruiden en planten Lang voordat de geneesmiddelen hun intrede deden, had men al ontdekt dat veel planten en kruiden een geneeskrachtig werking hebben. In de oudheid waren planten niet alleen belangrijk om te eten maar ook om te genezen en gezond te blijven. Tegenwoordig maakt men nog steeds gebruik van die en kennis en vinden we planten en kruiden in de homeopathie, voedingssupplementen, fytotherapie en Ayurveda. Ook worden de kruiden verwerkt in thee om bijvoorbeeld je spijsvertering of een gezonde nachtrust te ondersteunen. In dit blog vertel ik je meer over de claims die deze kruiden en planten mogen gebruiken. 

De bewezen gezondheidsclaims van kruiden en planten

Het verschil tussen planten en kruiden zit hem in de toepassing. Kruiden zijn natuurlijke smaakmakers en eetbaar. Niet alle planten zijn een kruid maar kruiden zijn wel een plant. De werking van planten en kruiden komt over het algemeen niet uit de hele plant maar van delen zoals blad, wortel of bloem. Die worden verwerkt in supplementen, geneesmiddelen of crèmes. Als de werking van de planten en kruiden niet wetenschappelijk is bewezen, mogen de claims niet op de verpakking staan. Jammer, want daarom is het moeilijk vertellen wat een plant of kruid allemaal in zijn mars heeft. De planten en kruiden kunnen je lichaam namelijk ondersteunen bij uiteenlopende klachten.
Het nadeel van planten en kruiden in gezondheidsproducten is dat mensen vaak denken “baat het niet dan schaadt het niet” en die gedachte brengt risico’s met zich mee want er zijn planten of kruiden die bijwerkingen hebben en/of de werking van andere geneesmiddelen kunnen beïnvloeden waardoor ze niet voor iedereen geschikt zijn.

Kruiden en planten die gezondheidsclaims mogen gebruiken

Er zijn heel veel planten die je lichamelijke toestand kunnen verbeteren. Ze worden niet alleen verwerkt in voedingssupplementen en kruidengeneesmiddelen maar ook in thee. 

Zonnehoed plant/Echinacea

De Zonnehoed plant is bekender onder de naam Echinacea. Supplementen waarin Echinacea is verwerkt, verhogen de weerstand waardoor ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen minder kans krijgen en je sneller herstelt als je ziek bent.

St Janskruid

Sint Janskruid (Hypericum perforatum) zit in veel producten die helpen voor een goede gemoedstoestand. Sint Janskruid helpt je stemming te verbeteren. Als Sint Janskruid in een supplement verwerkt zit, moet je er rekening mee houden dat het de werking van andere geneesmiddelen kan beïnvloeden.

Valeriaan

De wortel van Valeriaan bevat valeriaanzuur. Valeriaan zuur is een stof die al eeuwenlang bekend staat om zijn rustgevende werking en wordt gebruikt bij stress, angst en zenuwachtigheid. Daarom zijn veel rustgevende producten waarvoor je geen recept nodig hebt op basis van valeriaan.

Passiebloem

Er zijn veel planten in de plantengeneeskunde die rustgevend werken, waaronder passiebloem. Passiebloem werkt rustgevend bij onder meer stress en drukte.

Duizendblad

Duizendblad (Achillea millefolium) wordt ook wel een natuurlijke ontstekingsremmer genoemd. Dit kruid behoort tot één van de geneeskrachtigste planten uit de Griekse mythologie en draagt bij aan het genezen van wondjes. Daarnaast wordt Duizendblad ook gebruikt om de stoelgang te bevorderen en voor verlichting bij verkoudheid.

Vrouwenmantelplant

In het Nederlands heet deze plant vrouwenmantel (Alchemilla) omdat in vroegere tijden vrouwen vaak mantels droegen en de vorm van het blad op een mantel lijkt. De vrouwenmantelplant helpt bij een heleboel vrouwenkwalen, zoals pijnlijke menstruatie en overgangskwalen. Daarnaast bouwt vrouwenmantel de conditie van smeermiddelen in gewrichten op.

Goudsbloem

Goudsbloem (Calendula Officinalis) is een plantje met medicinale eigenschappen dat je zowel inwendig als uitwendig kunt gebruiken. Uitwendig kun je goudsbloem gebruiken bij wondverzorging zoals schaafwondjes, lichte brandwondjes en als je verbrand bent door de zon.

Paardenbloem

Paardenbloemen (Taraxacum officinale) zijn breed inzetbaar als geneeskrachtige plant. Paardenbloemen stimuleren de eetlust door hun bitterstoffen en de spijsvertering. Wortels en blaadjes verbeteren de galafscheiding en zijn licht vochtafdrijvend, wat gunstig is voor de nierfunctie. In het verleden werden jonge blaadjes in het voorjaar gegeten als reinigend tonicum. De wortel werd gebruikt bij allerlei leveraandoeningen, leverontsteking, infectie van de galblaas en verschillende klachten die in verband met de lever gebracht werden, zoals vermoeidheid en prikkelbaarheid.

Brandnetel

In de Middeleeuwen werd brandnetel (Urtica) gebruikt tegen reumatische klachten. Tegenwoordig wordt het vooral verwerkt in supplementen voor huid en haar voor zowel inwendig als uitwendig gebruik. Het voorkomt en geneest huiduitslag, steenpuisten, acné, zweren en het gaat vette huid en haren tegen. Dat komt vooral door de hoge percentages foliumzuur of B11, B2 (riboflavine), B5 (pantthatheenzuur), calcium, zink, silicium en zwavel.

Arnica

Arnica wordt ook wel valkruid genoemd en wordt verwerkt in crèmes en supplementen die de doorbloeding verbeteren waardoor de kans op blauwe plekken vermindert/ Daarnaast helpt arnica bij het herstel van kneuzingen en verstuikingen.

Kamille

Kamille is bekend om de thee die getrokken wordt uit de bloesem. Hiermee kun je je mond spoelen om bijvoorbeeld kiespijn te verlichten. Daarnaast wordt kamille onder meer in zalfjes verwerkt, omdat men gelooft dat het ontstekingsremmend werkt.

Aloë Vera

Aloë Vera kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. Uitwendig wordt het onder andere gebruikt voor een droge of jeukende huid. Inwendig om de eetlust op te wekken of voor het verhelpen van maagproblemen.

Koriander

Koriander (Coriandrum sativum) is naast een bekend keukenkruid ook een geneeskrachtig kruid. Het wordt namelijk gebruikt bij gewrichtspijn en tegen maag- en darmklachten. Daarnaast worden de zaden van koriander gebruikt om een slechte adem tegen te gaan.

Wijnruit

Wijnruit (Ruta graveolens) is een kruid dat heel bitter smaakt en wordt gebruikt om verkoudheid tegen te gaan. Wijnruit is soms verwerkt in supplementen of homeopathische geneesmiddelen maar je kunt het ook gewoon als kruid kopen en er een thee van trekken. Laat je alleen niet verrassen door de bittere smaak, want die is echt heel intens.

Producten op basis van planten en kruiden op Plein.nl

Op Plein.nl vind je een ruim assortiment vangeneesmiddelen en supplementen waarin helende planten en kruiden zijn verwerkt. Naast de bekende merken als AOV, VSM en A.Vogel vind je op Plein.nl ook veel onbekende merken die geneeskrachtige planten en kruiden gebruiken in hun supplementen. Bekijk nu het uitgebreide assortiment van voedingssuplementen en thee bij Plein.
Als je geneesmiddelen slikt, ziek bent, zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft, is het verstandig om, voordat je supplementen die kruiden- of plantenextracten bevatten gaat gebruiken, je arts of een andere deskundige te raadplegen.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.