Gezonde levensstijl voor een gezonde weerstand

Marjolein | dinsdag 29 december | Eten & drinken

gezonde-levensstijl

Zonder dat je naar voedingssupplementen grijpt, kun je zelf een aantal dingen doen om je weerstand te ondersteunen of te verbeteren. Door gezond te eten, genoeg te slapen, regelmatig te bewegen, lekker naar buiten gaan en  voldoende ontspanning, ondersteun je je weerstand. Met een goede weerstand is je lichaam beter in staat om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden.

Gezonde levensstijl voor een gezonde weerstand

Bij een gezonde weerstand kan je lichaam sneller herstellen als je ziek bent en krijgen virussen en bacteriën minder kans om toe te slaan. Bij een verminderde weerstand kunnen de micro-organismen, zoals bacterieën en virussen zich verder te ontwikkelen en delen. Hierdoor is de kans op infecties door micro-organismen groter en word je sneller ziek. Een gezonde levensstijl is essentieel voor een gezonde weerstand. Met onderstaande tips werk je aan een gezonde levensstijl.

Eet gezond en afwisselend

Het voedingscentrum adviseert om volgens de schijf van 5 te eten, want dan krijg je alle stoffen binnen die het lichaam nodig heeft zoals mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels ruim voldoende binnen. Veel van deze stoffen spelen onder andere een rol in de weerstand. 

  • Kies voor volkoren producten
  • Eet veel groente en fruit
  • Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten
  • Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas
  • Drink voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie
  • Gebruik zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten, zoals olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet.

Drink voldoende en wees matig met alcohol

Het is belangrijk om voldoende te drinken. We bedoelen dan geen alcohol maar water, koffie en thee. Vocht is belangrijk voor:

  • het oplossen van voedingsstoffen, waardoor ze kunnen worden opgenomen in de darm;
  • het transport van voedings- en afvalstoffen in het bloed;
  • de afvoer van afvalstoffen door urine of transpiratie;
  • het regelen van je lichaamstemperatuur.

Beweeg voldoende

Als je elke week minimaal 150 minuten beweegt, dat mag verdeeld zijn over een aantal dagen, dan heeft dit al effect op je gezondheid. Je hoeft niet direct een abonnement op de sportschool te nemen, maar maak één keer per dag een wandeling, werk in de tuin, word lid van een sportclub, ga op je werk met de trap i.p.v. de lift als dat kan, fiets naar je werk of station i.p.v. te kiezen voor auto of bus. 

Als je wat intensiever kunt sporten, zoek dan eens online naar oefeningen die je thuis kunt doen of ga hardlopen i.p.v. wandelen.

Naast dat sporten in combinatie met gezond eten een positieve invloed kan hebben op je gewicht heeft sporten ook vaak een positieve invloed op je gemoedstoestand. Door te sporten maak je je hoofd leeg waardoor je gemakkelijker het werk of zorgen kunt vergeten. Voor veel mensen geldt dat ze ook beter slapen als ze overdag voldoende hebben bewogen.

Zorg voor een gezonde nachtrust

Tijdens het slapen heeft het lichaam tijd om uit te rusten en te herstellen. Als je niet voldoende nachtrust krijgt heeft dit invloed op het immuunsysteem en cognitieve functies, zoals geheugen en het vermogen om te leren. Ook het humeur wordt vaak beïnvloed door gebrek aan slaap net zoals het vermogen om te kunnen focussen en je prestaties in het algemeen kunnen negatief worden beïnvloed. Die laatste dingen zorgen ervoor dat je gemoedstoestand er onder te lijden heeft.

Ga naar buiten

We hebben buitenlucht én zonlicht nodig. Zelfs als het bewolkt is en het zonnetje ver te zoeken is, is het goed om minimaal 20 minuten buiten te zijn. Buitenlucht en daglicht zijn belangrijk voor onze gezondheid. Ons humeur wordt er beter van en het versterkt het immuunsysteem. Daarnaast ontspant het om buiten “uit te waaien”. 

Aanvulling op gezonde voeding

Er zijn voedingssupplementen waarvan door verschillende studies is bewezen dat  ze de weerstand ondersteunen. Vitamine C en Echinacea (zonnehoedplant) zijn voorbeelden hiervan.  

Als je advies wilt voordat je een voedingssupplement wilt bestellen op Plein.nl, stuur dan een mailtje met je vraag naar onze drogist Marjolein via [email protected]. Zij helpt je graag verder.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.