Hoe babykleertjes wassen?

Plein | vrijdag 9 december | Luiers & verschonen

babykleertjes-wassen

Het huidje van je baby is direct na de geboorte nog heel teer en gevoelig. Om irritatie tegen te gaan is het belangrijk om alle kleertjes, beddengoed, hydrofiele luiers en meer van tevoren te wassen. In deze blogpost vertel ik je alles over babykleertjes wassen en waar je precies op moet letten.

Bekijk hier het assortiment wasmiddel speciaal voor je kleintje bij Plein.

Babykleertjes wassen met speciaal wasmiddel

In de reguliere wasmiddelen kunnen stoffen zitten die de babyhuid irriteren, zoals parfum en kleurstoffen. Niet alle baby’s zullen overgevoelig zijn voor de standaard wasmiddelen, maar voor de zekerheid is het toch verstandig om de eerste wasje te draaien met een hypoallergeen wasmiddel. Denk hierbij aan Neutral.

Waar moet je op letten bij de keuze van een hypoallergeen wasmiddel? Zorg dat er geen wasverzachter is toegevoegd, het wasmiddel een neutrale pH-waarde heeft en dermatologisch is getest. Gebruik ook niet teveel wasmiddel. Restjes kunnen achterblijven in de kleertjes en alsnog irritatie veroorzaken.

Geen wasverzachter

Wasverzachter ruikt lekker en maakt je wasgoed heerlijke zacht, maar in wasverzachter zitten ook stoffen die de tere huid van je baby kunnen gaan irriteren. Tegenwoordig zijn er wel varianten verkrijgbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige huid en dus prima geschikt zijn om de babykleertjes mee te wassen. Liever het zekere voor het onzekere en liever geen wasverzachter maar wel een lekkere geur? Kies dan voor geurbeultjes in de kledingkast van je kleintje.

Tip: de wasmachine is na veelvuldig gebruik niet altijd meer hygiënisch schoon. Aanrader is om de machine zonder wasgoed te laten draaien op 90 graden. Zo is je wasmachine helemaal klaar voor gebruik.

Strijken

Voor ieder die helemaal zeker van wil zijn dat alle bacteriën zijn gedood, is strijken nog een goede optie. Door de hitte van het strijkijzer worden alle bacteriën gedood. Strijk wel alle kleertjes binnenstebuiten. Zo blijven ze het mooist.

Wanneer moet ik de babykleertjes wassen?

Dit bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Sommigen kiezen ervoor om, zodra ze iets hebben gekregen of gekocht, direct te wassen en op te bergen in de kast. Anderen wachten tot hun verlof en gaan dan pas aan de slag met de was. Elk moment is in principe prima. Houd er echter wel rekening mee dat hoe verder je zwangerschap vordert je ook steeds vermoeider wordt en minder energie hebt om alles te wassen. Bovendien kan je kindje altijd eerder komen, dus het is fijn als alles op tijd af is.

Bekijk hier het assortiment wasmiddel speciaal voor je kleintje bij Plein.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.