Het belang van spelen met je hond

Renée | maandag 19 augustus | Hond

spelen-met-je-hond

Of je hond nu een bal achterna rent in de tuin of dat je gebruik maakt van een hondenloopband. Beweging en spelen biedt je hond een manier om overtollige energie kwijt te raken. Energie die anders misschien omgezet wordt in ongewenst gedrag, zoals het vernielen van je spullen of zelfs agressie. Door je hond meer te laten bewegen en meer met hem te spelen kun je dergelijk ongewenst gedrag vaak vrijwel direct oplossen. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten hondenspeelgoed, makkelijker wordt het niet!

Ontdek het complete assortiment hondenspeelgoed op Plein.nl

Het belang van spelen met je hond

Als je de vraag stelt 'welke voordelen heeft spelen voor je hond?' is het antwoord simpel: probeer maar eens een nadeel te benoemen. Spelen met je hond heeft alleen maar voordelen, op zowel fysiek, mentaal als emotioneel vlak.:

  • Het is goed voor hun mentale staat.
  • Het is goed voor de beweging van je hond.
  • Het is een manier om het stress- en/of angstlevel van je hond te verlagen.

Beweging en spelen zijn ook een goede oplossing als je hond kampt met overgewicht. Samen met een gebalanceerd dieet kunnen beweging en spelen bijdragen aan een gezonde levensstijl.

Hoe maak ik tijd om te spelen met mijn hond?

Een gebrek aan genoeg beweging en speeltijd is een veelvoorkomend probleem bij honden die onderdeel uitmaken van een gezin waarin beide 'ouders' werken. Spelen met je hond hoeft echter geen tijdrovende activiteit te zijn. Alle soorten beweging en spellen hebben een positieve uitwerking op je hond, en dit hoeft maar 15 minuten van je dag in beslag te nemen.

Vooral apporteren is een goed spel/een goede vorm van beweging, omdat het weinig voeten in de aarde heeft voor jou en je hond na een kwartier spelen bekaf is. Win-win!

Daarnaast heb je tegenwoordig zoveel verschillende soorten leuk hondenspeelgoed, zoals touwen, ballen, zwemspeelgoed, kauwspeelgoed, intelligentiespeelgoed, en nog veel meer.

Belangrijk: niet te fysiek

De hond stamt af van de wolf, een roofdier. Inmiddels zijn honden dusdanig gedomesticeerd dat je de meeste honden overal kunt aanraken, aaien, knuffelen, zoenen, noem maar op, zonder ook maar de lichtste vorm van agressie bij de hond te bespeuren. Ze vinden het zelfs leuk!

Bij spelen kunnen honden echter een stuk drukker en enthousiaster worden. Honden onderling spelen vaak ook een stuk ruwer dan hoe wij met honden spelen. Probeer daarom niet te fysiek te worden. Als honden met elkaar spelen gebruiken ze hun bek om met elkaar te stoeien, gezien de rij scherpe tanden wil je dat als mens voorkomen. Onderling doen honden elkaar geen zeer wanneer ze stoeien, als jij met je hond stoeit zou dit wel eens anders kunnen zijn. Honden willen je geen zeer doen, dus wees de verstandige en word tijdens het spelen niet te fysiek.

Ontdek het complete assortiment hondenspeelgoed op Plein.nl

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt. Ik bezit 2 dierdiploma's en ik ben bij Plein werkzaam als huisdier- en productspecialist.