Honing als behandeling voor wondjes

Renée | woensdag 19 juni | Hond

honing-behandelen-wondjes"

Honing wordt al eeuwen ingezet voor wondjes en huidproblemen. Honing is een ideaal ondersteunend middel voor het behandelen van (open) wondjes. De antibacteriële en osmotische werking in honing kunnen flink bijdragen aan wondheling bij zowel dier als mens.

Welke honing is geschikt?

het is goed om gelijk te zeggen dat niet alle honing geschikt is voor het behandelen van wondjes. Sterker nog, alleen medicinale honing is hiervoor geschikt. Omdat honing een natuurproduct is, verschilt de samenstelling van iedere soort honing. Honing werkt het beste als geneesmiddel als deze een hoog enzymgehalte heeft en een lage Ph waarde. De honingbij voegt het enzym genaamd glucoseoxidase toe aan de honing. Honing voor consumptie wordt veelal verhit en verliest hierdoor het hoge enzymgehalte. 

Glucoseoxidase

Glucoseoxidase wordt dus door de honingbij aan de honing toegevoegd. En juist dat enzym is zo belangrijk voor het herstellen van de huid. Glucoseoxidase zorgt samen met een aantal andere factoren voor een antibacteriële werking. Daarnaast zorgt Glucoseoxidase voor een langzame afgifte van waterstofperoxide en hiermee voor een gunstig wondmilieu. Maar ook dat het granulatieweefsel in de herstellende wond niet wordt aangetast.

Vetramil

Een wel bekende wondzalf met honing is Vetramil. Vetramil bevat maar liefst 30% medicinale honing. Vanuit de wetenschap wordt gesteld dat 5% honing het minimum is om een wond mee te laten genezen. Aan Vetramil Wondzalf zijn specifieke essentiële oliën toegevoegd met antibacteriële en schimmelremmende eigenschappen. De lage pH van Vetramil Wondzalf ondersteunt de conditie en de natuurlijke weerstand van de huid. Vetramil is geschikt voor hond, kat, paard en knaagdier. Naast dieren is Vetramil ook te gebruiken voor mensen. 

Het verschil tussen honingzalf en spoelvloeistof

Vetramil honingzalf zorgt ervoor dat de wond dicht. Dit is ideaal bij wonden die al dicht aan het gaan zijn. De honingzalf kan ook gebruikt worden bij open wonden die al wel schoon zijn. De honingzalf maakt de wond dicht, zodat er geen vuil meer bij kan. De Vetramil zalf is antibacterieel en zorgt ervoor dat de wond snel heelt.

Vetramil spoelvloeistof heeft als werking dat de wonden schoon gespoeld worden. De spoelvloeistof wordt bijvoorbeeld gebruikt bij abcessen of vieze/diepe wonden die nog pussen of etteren. Door de vloeistof te gebruiken wordt de wond schoon en kan er zuurstof bij zodat de genezing snel verloopt.

Naast de honingzalf en vloeistof heeft Vetramil ook een shampoo en paw wax in het assortiment.  De shampoo is te gebruiken voor een geprikkelde huid en de paw wax ter bescherming van de kussentjes van je hond zijn pootjes.

Bekijk het complete assortiment van Vetramil bij Plein.nl

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt. Ik bezit 2 dierdiploma's en ik ben bij Plein werkzaam als huisdier- en productspecialist.