Wat te doen tegen hoofdluis?

Marjolein | woensdag 12 maart | Verzorging

hoofdluis-behandelen

Hoofdluis komt regelmatig voor, vooral bij kinderen op de basisschool. Hoofdluis is erg vervelend, maar met de juiste middelen prima te behandelen. In dit artikel vertelt onze gediplomeerde drogist Marjolein over de oorzaak van hoofdluis en hoe je hoofdluis het beste behandelt.

Ontdek het assortiment tegen hoofluis bij Plein.

Wat is hoofdluis?

Een hoofdluis is een klein insect van 2 à 4 millimeter groot. De hoofdluis leeft van mensenbloed en als hij dit heeft gedronken, is hij roodbruin. Hoofdluizen kunnen niet zonder de mens en ze blijven het liefst op iemands hoofd zitten. Als de hoofdluis niet op de hoofdhuid zit, maar bijvoorbeeld op bank, knuffel of jas, dan blijft deze 48 tot 55 uur leven. In deze uren kan het wel overlopen naar haar of andere jassen. Dit maakt hoofdluis zo besmettelijk.

Hoofdluis bestrijden

Er zijn verschillende antiluismiddelen te koop met specifieke werkzame stoffen zoals malathion, permetrine en dimeticon. Malathion en permetrine werken erg goed bij het bestrijden van hoofdluis. Het nadeel van deze stoffen is dat de luis hiervoor resistent kan worden. Bovendien ruikt malathion erg onaangenaam en tast chloor de werking van deze stof aan (niet handig als je daarna naar zwemles moet/gaat zwemmen).

Om deze redenen gaat de voorkeur uit naar de werkzame stof dimeticon. Deze doodt de luis door verstikking waardoor de luis niet resistent kan worden. De werking van al deze middelen houdt enkele dagen aan. Het kan dus zijn dat er na behandeling nog eitjes uitkomen. Daarom is het belangrijk om na één week de behandeling te herhalen. Alleen het gebruik van een antiluis middel is bovendien niet voldoende, je moet ook nog dagelijks kammen met een antiluizenkam. Vergeet niet om tijdens en na gebruik de kam te reinigen, eventueel met alcohol.

Hoe herken je hoofdluis?

Als de hoofdluis je hoofd heeft gevonden, prikken ze gaatjes in je huid en zuigen bloed op. Dit veroorzaakt hevige jeuk. De hoofdluis leeft dicht bij de hoofdhuid en legt haar eitjes (neten) vaak achter de oren tegen de haarbasis. De hoofdluis kan behalve in hoofdhaar ook in wimpers, wenkbrauwen en baardhaar worden aangetroffen.

Wat te doen tegen hoofdluis?

Naast het gebruik van antiluismiddelen zijn er nog dingen die je kunt doen om hoofdluis te behandelen en/of zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Controleer regelmatig op neten en hoofdluis. Als er in de omgeving van één van de gezinsleden hoofdluis is gesignaleerd, controleer dan het hele gezin regelmatig met een luizen- of netenkam.
  • Voorkom dat je gaat krabben op je hoofd. Eventuele wondjes kunnen namelijk infecties veroorzaken.
  • Luizen vliegen of springen niet. Ze kunnen wel overlopen van de ene jas naar de andere jas of van het ene haar naar het andere haar. Wees je daarvan bewust en probeer dit ook je kinderen uit te leggen. Als ze begrijpen hoe ze aan luis komen, kunnen ze hier rekening mee houden door direct contact te voorkomen.
  • Gebruik de middelen op basis van malathion en permetrine niet preventief. Luis kan hiervoor resistent worden.
  • Als je veel gel, haarlak of andere stylingsproducten in je haar doet, wil dat niet zeggen dat jij geen hoofdluis krijgt.

Gezondheidsproducten tegen hoofdluis

Lees altijd de gebruiksaanwijzing voor dat je een gezondheidsproduct tegen hoofdluis gebruikt.

Wanneer naar de huisarts met hoofdluis?

Je hoeft niet naar de huisarts als je last hebt van hoofdluis. Als je vanwege de jeuk gekrabd hebt en er zijn wondjes ontstaan die geïnfecteerd zijn dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.

Let op: Voor zwangere vrouwen en kinderen jonger dan zes jaar zijn niet alle middelen geschikt om te gebruiken. Vraag bij twijfel altijd advies.

Ontdek het assortiment tegen hoofluis bij Plein.

Deze informatie is geen vervanging van het advies van een arts en/of specialist. Raadpleeg in geval van twijfel altijd uw huisarts. Lees voor gebruik ALTIJD de bijsluiter of gebruiksaanwijzing.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.