Hygiëne in huis

Plein | maandag 14 november | Schoonmaakartikelen

vileda

Een schoon huis maakt deel uit van de algemene (omgevings)hygiëne en is belangrijk voor het gezond houden van jezelf en je gezinsleden. Onder hygiëne in huis verstaan we alle noodzakelijke activiteiten om ervoor te zorgen dat alles schoon, netjes en opgeruimd is. Denk hierbij aan regelmatig schoonmaken, afwassen, stofzuigen en dweilen. Maar ook je bedden verschonen en kleding en handdoeken wassen. Hoe je dit doet en waarom dit zo belangrijk is, delen we in deze blog.

Ontdek het volledige assortiment Vileda op Plein.nl

Waarom is hygiëne in huis zo belangrijk? 

Een goede hygiëne zorgt ervoor dat ziekteverwekkers minder kans maken waardoor jij en je gezin gezond blijven. Een goede hygiëne vertaalt zich in lichamelijke hygiëne door je handen te wassen en te douchen, maar ook een schone omgeving draagt hier aan bij. Denk hierbij aan het schoonmaken van je keuken, stofzuigen en dweilen in huis en het desinfecteren van voorwerpen en oppervlakken. Regelmatig schoonmaken is de manier om je huis hygiënisch schoon te houden en helpt bij het creëren van een gezonde leefomgeving voor jezelf en je dierbaren.

In 5 stappen een hygiënisch huis 

Omgevingshygiëne is belangrijk. Het helpt bij het voorkomen dat je ziek wordt door een virus, bacterie of schimmel. Het schoonhouden van je leefomgeving is, naast persoonlijke hygiëne, een must. Voor jezelf en je gezin. Met de vijf stappen die wij hieronder benoemen, zorg je ervoor dat je je basis omgevingshygiëne op orde hebt. 

Stap 1: schoenen uit in huis 

In veel culturen is het gebruikelijk om geen schoenen binnenshuis te dragen. In Nederland zien we dit nog vaak gebeuren, terwijl het veel logischer is om je schoenen bij binnenkomst meteen uit te trekken. Je loopt immers de hele dag op deze schoenen buiten en je neemt het straatvuil allemaal mee naar binnen. Wel zo hygiënisch om je schoenen bij binnenkomst uit te trekken.

Stap 2: stofzuigen 

Een open deur wellicht, maar dagelijks stofzuigen is de manier om je huis netjes en schoon te houden. Kruimels die tijdens het eten op de grond vallen, haren van de hond op de vloer en zand in de gang na een middagje buitenspelen met de kinderen. Gedurende de dag zijn er genoeg momenten dat de vloer vies wordt. Wel zo fijn om aan ’t einde van de dag (of snel even tussendoor) te stofzuigen.

Tip: een kruimeldief is een kleinere, compacte stofzuiger waarmee je snel en eenvoudig kruimels en andere kleine hoeveelheden vuil opzuigt.

Stap 3: dweilen 

Na het stofzuigen is het aan te raden om de vloer te dweilen. Dweilen is een perfecte manier om de vloer nog eens extra schoon en fris te maken. Er zijn diverse dweilen verkrijgbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen, waarmee je efficiënt en snel jouw vloer hygiënisch reinigt.

Turbo Spin Mop reiniger van Vileda 

Maak kennis met de Vileda Turbo Spin Mop. Deze vloerreiniger bestaat uit een emmer met geïntegreerd wringmechanisme. Groot voordeel hiervan is dat je niet zelf hoeft te wringen. Eén druk op het pedaal is voldoende. De wringer draait en verwijdert al het overtollige water. Je bepaalt bovendien zelf hoe vochtig je de mop wilt hebben.

Je bent dankzij, de 2 in 1 microvezelkop die alle lastige vuildeeltjes opvangt, gegarandeerd van een schoon en hygiënisch resultaat. De microvezels zorgen er bovendien voor dat je geen chemische producten meer nodig hebt. De Vileda Turbo Spin Mop is geschikt voor alle harde vloeren, inclusief hout en laminaat.

Extra fijn: de steel is lang genoeg waardoor je niet hoeft te bukken (beter voor je rug) en de kop is zo ontworpen dat 'ie ook op alle moeilijk bereikbare plekjes komt, zoals hoeken en spleten.

vileda spinmob

Op stoom met Vileda Steam XXL Plus 

Voor iedereen die houdt van een brandschoon huis, heeft Vileda de Vileda Steam XXL Plus. De XXL zorgt voor een grondige en zeer hygiënische reiniging. De combinatie van stoom en de microvezelpad doodt 99,9% van de bacteriën en virussen op de vloer. Ideaal om je huis perfect schoon te krijgen. De Steam XXL Plus is binnen 15 seconden klaar voor gebruik en voelt, ondanks zijn wat grotere formaat, licht en compact aan.

De stoomreiniger is, dankzij de brede kop van 40 cm, ideaal voor het schoonmaken van grote oppervlakken harde vloer. Ondanks zijn grotere formaat is deze stoomreiniger gemakkelijk op te bergen. Je verwijdert het handvat en je bergt 'm zo op in bijvoorbeeld de voorraad- of trapkast. 

Handig: de steam XXL Plus heeft een tapijtreinigersfunctie voor het opfrissen van vasttapijt.

vileda steam

1, 2, spray met Vileda 1-2 Spray Ultra Max Systeem 

Wil je snel de vloer even schoonmaken? Dan is de Vileda 1-2 spray Ultra Max Systeem jouw ideale schoonmaakmaatje. Het lichtgewicht systeem en het feit dat je geen emmer nodig hebt, zorgt ervoor dat je 'm er snel even bij pakt om de vloer te dweilen. Het werkt namelijk in twee eenvoudige stappen:

Vul het waterreservoir aan de bovenkant met water en allesreiniger
Trek aan de rode hendel op het bovenste deel van het handvat om het water over de vloer te vernevelen.
De Vileda 1-2 spray brengt de juiste hoeveelheid water aan zodat de microvezeldoek perfect vochtig wordt. Niet te droog en niet te nat. De doek bestaat voor 80% uit microvezels waardoor hardnekkig vuil en andere deeltjes perfect worden verwijderd. De doek is bovendien gemakkelijk te wassen in de wasmachine.

Deze vloerreiniger is geschikt voor elke harde, gevoegde vloer zoals laminaat, parket, tegels, linoleum, vinyl, PCV vloeren en meer. 

Groot voordeel: de vloerwisser is zeer licht in gebruik, de steel is lang genoeg zodat je niet hoeft te bukken en is perfect om snel even de vloer te dweilen. Wij vonden ‘m zelf erg fijn om op de eerste verdieping en de zolder te gebruiken, omdat je geen zware emmer met water de trap op hoeft te tillen.

vileda 1-2-3 spray

Stap 4: keuken schoonmaken 

De keuken is één van de ruimtes in huis die het meest wordt gebruikt. ’s Ochtends voor het vullen van de broodtrommels, het ontbijt en je eerste bakje koffie en in de avond staan de pannen op het vuur en ben je daarna druk met de afwas. Een goede hygiëne in de keuken is dan ook erg belangrijk. Vooral omdat je met voedsel te maken hebt. Een slechte hygiëne kan ervoor zorgen dat je ziek wordt. Denk hierbij aan het snijden van rauwe kip en daarna hetzelfde mes of snijplank gebruiken voor je salade. Een buikgriep ligt dan op de loer. Zorg er dus voor dat je alle gebruikte materialen goed schoonmaakt. Bijvoorbeeld in de afwasmachine of maak een sopje met afwasmiddel. Maak bovendien elke keer het aanrecht goed schoon. Dit kan met een speciale keukenreiniger en een vaatdoekje. Vergeet ook niet meteen de eettafel mee te nemen, de kraan en de handgrepen.

Tip: Gooi een vaatdoekje elke avond in de was. Na 24 uur bevat een gebruikt vaatdoekje namelijk 4 miljard (!) bacteriën. 

Naast het bestek, het kookgerei en het aanrecht is het van belang om je koelkast regelmatig schoon te maken. Controleer elke week de producten in de koelkast op houdbaarheid en gooi wat over de datum is, weg. Haal ook regelmatig een doekje door je koelkast voor optimale hygiëne.

Stap 5: toilet schoonmaken

Naast de keuken is ook het toilet een belangrijke ruimte om dagelijks schoon te maken. Een hygiënisch doekje over de toiletbril en met de wc-borstel en een scheutje wc-reiniger de pot schoonmaken. Vergeet vooral niet het lichtknopje en de deurklinken mee te nemen aangezien de meeste bacteriën zich daar verzamelen.

Ontdek het volledige assortiment Vileda op Plein.nl

Fotografie door Ashwien

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.