In 4 stappen jouw tuin lenteklaar!

Plein | dinsdag 11 april | Tuin

jouw tuin lente klaar

De lente is begonnen! Dat betekent dat het zonnetje zich weer vaker laat zien en de temperaturen omhoog gaan. Het perfecte moment om jouw tuin weer klaar te maken voor gezellige momenten buiten met familie en vrienden. Weg met die groene aanslag, dat vervelende onkruid en ongewenst blad. Maak ruimte voor nieuwe bloemen en planten en geniet van het buitenleven. Wij vertellen je hoe je jouw tuin helemaal klaarmaakt voor de lente in slechts 4 stappen!

Maak je tuin klaar voor de lente

Nu het buiten warmer wordt en het zonnetje zich wat vaker laat zien, gaan we massaal weer naar buiten. Wat is er fijner dan tijd doorbrengen in de tuin. Genieten van een kop koffie op de loungebank terwijl je kinderen zich vermaken op de trampoline. Maar voordat je kunt gaan relaxen, is het belangrijk om eerst je tuin lenteklaar te maken. Met deze 4 simpele stappen is je tuin helemaal gereed voor het voorjaar en de zomer.

Stap 1: Groene aanslag verwijderen

Na de winter zijn je terrastegels bedekt met groene vlekken en mos. Deze groene aanslag is alles behalve fraai dus tijd om je tegels spic en span te maken. Er zijn verschillende manieren om de groene aanslag van je terrastegels te verwijderen. Goed schrobben werkt vaak al goed. Maar soms heb je grof geschut nodig. Bovendien is het reinigen van je terras met een speciale aanslagreiniger een stuk gemakkelijker en sneller. Tip van ons: Met KB Home Defense Groene Aanslagreiniger verwijder én voorkom je groene aanslag op onder meer je tegels, ramen, tuinmeubelen en bielzen. 

Gebruik de aanslagreiniger als er 24 uur geen regen wordt verwacht en verwijder eerst al het vuil (losse blaadjes en zand) van het te behandelen oppervlak. Meng vervolgens 100ml aanslagreiniger op 2 liter water voor 10m2. Spuit, giet, borstel of schrob dit mengel vervolgens op je terrastegels. Spuit of giet niet op bloemen en planten en spoel niet na met water. Hoe langer je het middel laat inwerken, hoe beter het resultaat. 

Tip: behandel 2 keer per jaar (in het voor- en najaar) om terugkerende groene aanslag te voorkomen.

jouw tuin lente klaar

Stap 2: Onkruid verwijderen

Onkruid vergaat niet. Maar onkruid is wel het laatste wat je wilt in je tuin. Onkruid is hardnekkig en groeit razendsnel. Vooral in de lente- en zomermaanden zie je het overal verschijnen. Onkruid ziet er niet alleen ontsierend uit, het is ook een concurrent van je planten en bloemen. Want ook onkruid heeft licht, water en ruimte nodig. Hierdoor blijft er minder over voor de planten en bloemen die je wel in je tuin wilt. Tijd dus om dit onkruid te verwijderen.

De Roundup® AC Snel Onkruidvrij Onkruiddrukspuit is een snelwerkende onkruidbestrijder. Dankzij de werkzame stof azijnzuur wordt actief groeiend onkruid binnen een dag gedood. Azijnzuur komt voor in de natuur en in kleine hoeveelheden ook in planten. Zodra je deze stof in geconcentreerde vorm op ongewenste planten spuit, verandert ze in een snelwerkende onkruidverdelger. De stof doodt de verschillende lagen van de plantencellen. Hierdoor stopt de groei en sterft de plant af. De onkruidverdelger is ideaal om te gebruiken voor onkruiden tussen bestrating, grind, beton en onverharde terreinen. Gemakkelijk in gebruik en met een snel resultaat!

Let op: Er is in het verleden ophef geweest over schadelijke stoffen in Roundup producten. Tegenwoordig zijn de producten van Roundup vrij van schadelijke stoffen.

Vergeet ook je tuinmeubelen niet schoon te maken en zorg voor een gezellige aankleding met zachte kussentjes, lichtslingers en kleurrijke potten vol bloemen en planten. Laat het zonnetje maar schijnen!

jouw tuin lente klaar

Stap 3: Snoeien

Het voorjaar is het ideale moment voor het nodige snoeiwerk in je tuin. Denk hierbij aan het bijknippen van de heg en het snoeien van je struiken en bomen. Dit is vaak een behoorlijke klus, vooral als je veel planten in je tuin hebt. Maar het is voor een goed doel. Door te snoeien bevorder je de groei van je planten en bomen. Het knippen en snoeien van oude takken geeft je heg, struik of boom een boost met als resultaat dat ze extra goed gaan groeien.

Een snoeischaar mag dan ook zeker niet ontbreken als je aan de slag gaat in de tuin. De Gardena Classic snoeischaar is perfect om bloemen, jonge scheuten en vers hout te snoeien. De schaar ligt zeer fijn in de hand dankzij de ergonomische handgrepen met softgrip op de bovenste handgreep.

Extra fijn: de snoeischaar heeft een éénhandsvergrendeling waarmee je 'm in één beweging veilig kunt opbergen. De snoeischaar heeft bovendien een antikleefcoating op het bovenmes en een ondermes van roestvrij staal. Hierdoor wordt het snoeien een fluitje van een cent!

jouw tuin lente klaar

Stap 4: Kweken en zaden

Wat is een tuin zonder mooie, kleurrijke bloemen? De lente is het perfecte moment om typische voorjaarsbloemen zoals narcissen, krokussen, hyacinten en tulpen tot bloei te laten komen op het terras, balkon of in de tuin. Zet ze in mooie potjes of hang ze aan de schutting voor een speels geheel.

Wist je dat je in het voorjaar al zomerbloemzaden kunt planten? Zo beleef je in juni en juli al plezier aan zomerbloemen. April en mei zijn de maanden waarin je veel tuinzaden in de volle grond kunt zaaien. De aarde begint in deze maanden al lekker warm te worden waardoor zaden goed ontkiemen. Zorg daarnaast voor voldoende water zodat de zaadjes goed vochtig blijven. Toch nog nachtvorst? Dek de zaden af met een vliesdoek om bevriezing te voorkomen.

Elke dag genieten van een verse kop muntthee? Dan is de Baza-RAG-kweektas voor jou! Deze kweektas met bio munt komt uit India waar ze, onder vriendelijke omstandigheden, met de hand worden gemaakt van gebruikte theezakken. De kweektas is gevuld met ongeveer 2,5 liter speciale kweekaarde en een zakje zaden. Op het plantlabel staat eenvoudig beschreven hoe je zelf thuis je de meest heerlijke munt thee kweekt. Het perfecte cadeau voor elke theeliefhebber!

jouw tuin lente klaar

Op Plein vind je nu ook alles voor je tuin. Van tuingereedschap tot bodembemesting en tuinslangen. Alles om jouw tuin klaar te maken voor de lente. Zo ben je op het eerste voorjaarszonnetje voorbereid!

Ontdek het volledige assortiment Tuin artikelen op Plein.nl

Fotografie door Ashwien

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.