Koortslip symptomen en behandelen

Marjolein | vrijdag 9 januari |

koortslip-behandelen

Als je een tintelend, jeukend of branderig gevoel op de grens tussen je lip en de huid erom heen hebt dan weet je het al: een koortslip is op komst. Pijnlijke blaasjes gevuld met vocht die de blikvanger in je gezicht worden. Niemand wordt er blij van.

Bekijk het assortiment koortslipzalfjes en -crèmes op Plein.

Wat is de oorzaak van een koortslip?

De oorzaak van een koortslip is het zeer besmettelijke herpes simplex virus, dat veel mensen bij zich dragen. Vaak weten mensen niet eens dat ze dit herpes virus bij zich dragen, want bij ongeveer 20% van deze groep uit dit virus zich in een koortslip. Als je eenmaal een koortslip hebt gehad dan blijft deze terugkomen. Het virus blijft namelijk in je lichaam aanwezig. Als het virus niet actief is, zit het opgesloten in bepaalde zenuwcellen. Van tijd tot tijd wordt het virus actief en dan gaat het via de zenuw naar de huid, altijd naar dezelfde plek. Jonge mensen krijgen het vaakst een koortslip. Naarmate je ouder wordt, komt de koortslip minder vaak terug.

Wat zijn de symptomen van een koortslip?

Het krijgen van een koortslip verloopt via een aantal fases en is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Voordat de koortslip zichtbaar is, begint de huid op de grens met de lip te tintelen, jeuken of krijg je een of branderig gevoel. In deze fase is een koortslip al besmettelijk.
  • Na enkele uren tot dagen ontstaan er pijnlijke blaasjes. Die zijn gevuld met helder vocht. De blaasjes gaan stuk, het vocht gaat eruit en er ontstaat een wondje.
  • Op het wondje komt een korstje, meestal gelig van kleur. Het korstje valt er na een paar dagen af. De huid eronder is gaaf, en het besmettingsgevaar is voorbij.
  • De koortslip geneest dus vanzelf in 7 tot 10 dagen en laat geen littekens na.

Koortslip voorkomen

Er zijn factoren die invloed hebben op het virus, waardoor deze sneller actief wordt. Die factoren zijn zonlicht, kou, wind, menstruatie, vermoeidheid, lage weerstand, wondjes of koorts. Sommigen van deze factoren kun je beïnvloeden waardoor het virus minder snel of helemaal niet actief wordt. Tips om koortslip te helpen voorkomen:

  • Zorg voor voldoende weerstand en een goede conditie. Neem voldoende (nacht)rust, rook niet, eet gezond en zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
  • Bescherm de lippen door ze vet te houden met lippenbalsem of vaseline. Gebruik in de zon een lippenbalsem met Uv-filter.
  • Was je handen regelmatig.

Koortslip behandelen

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk van je koortslip af. Gelukkig hoef je niet af te wachten tot je koortslip vanzelf verdwijnt. De volgende middeltjes kunnen helpen bij koortslip behandelen:

  • De koortslip pleister is een dunne pleister die als een tweede huid over de koortslip wordt geplakt. Deze laat je 12 uur zitten. Dit is erg hygiënisch. Omdat de blaasjes zijn afgedekt, is de kans op verder besmetting aanzienlijk kleiner en er komen geen bacteriën en vuil bij de blaasjes. Voor vrouwen is er nog een extra voordeel, je kunt gewoon make-up gebruiken over de pleister waardoor de koortslip nog minder zichtbaar is.
  • Koortslip crème of zalf. De werkzame stof in deze producten is Aciclovir of Penciclovir. Een koortslipzalf of crème versnelt het genezingsproces van een koortslip. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk, het liefst in het eerste stadium, te beginnen met smeren. Lees voordat je deze producten gebruikt altijd eerst de bijsluiter.

Is een koortslip gevaarlijk?

Ga niet knuffelen of kussen als je een koortslip hebt. Een koortslip is namelijk erg besmettelijk. Ook als je nog niet ziet dat er een koortslip zit, maar je voelt wel de jeuk en de tinteling dan is er al besmettingsgevaar.

Vooral voor baby’s en jonge kinderen kunnen de gevolgen bij besmetting zeer ernstig zijn. Een baby kan bijvoorbeeld hersenvliesontsteking krijgen. Zit daarnaast niet met je handen of vingers aan de koortslip. Als je daarna met je handen bij je ogen komt kun je een ooginfectie krijgen.

Bekijk het assortiment koortslipzalfjes en -crèmes op Plein.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.