Helaas heeft ieder kindje er wel eens last van: luieruitslag. Schrale, pijnlijke, rode billetjes zijn helaas niet altijd te voorkomen. Het is een combinatie van warmte, wrijving en contact met ontlasting en urine. Zeker wanneer een kindje last heeft van diarree of een spuitluier, is de kans op luieruitslag heel groot. Luieruitslag kan erg pijnlijk zijn en je kindje zal er vooral tijdens het verschonen veel last van hebben. Voorkomen kun je niet 100%, maar je kunt er wel voor zorgen dat pijnlijke billen sneller weer genezen. Wat je moet doen bij luieruitslag? Dat lees je in deze blog!
Ontdek het complete assortiment van Petit&Jolie bij Plein.
Bij luieruitslag is de huid rood en pijnlijk, soms gaat de huid kapot. Je herkent luieruitslag aan de rode vlekken rondom de schaamstreek en liezen. Precies de plekken die bedekt worden door een luier. Luieruitslag ontstaat door de plas en poep in de luier. Vooral als je kindje last heeft van dunne ontlasting kan luieruitslag ontstaan. Luieruitslag kan geen kwaad, maar je kindje kan er wel veel last van hebben. Het is daarom belangrijk om luieruitslag zo veel mogelijk te voorkomen.
Luieruitslag kan mild (rode en schrale billen), maar soms ook erg extreem voorkomen (blaasjes en wondjes in de schaamstreek) en betreft de huid die wordt bedekt door de luier. Vooral de open wondjes bij heftige luieruitslag zijn enorm pijnlijk voor je baby. Probeer dus te voorkomen dat je baby kapotte billen krijgt en wees er in het stadium van rode en schrale billen dus op tijd bij! Met onderstaande tips kan je luieruitslag zo veel mogelijk proberen te voorkomen
Heeft je baby rode billen? Verschoon dan regelmatig de luier, vooral op momenten dat je kleintje diarree heeft. Zo zorg je ervoor dat de billen niet te lang in aanraking komen met urine en ontlasting. Een vochtige huid is namelijk veel gevoeliger voor wrijving en irritatie.
Kies bij het verschonen voor billendoekjes zonder allergenen, of voor een zacht washandje met lauwwarm water. Parfum of alcohol kan de billetjes namelijk nog meer irriteren. Dep ook de billen goed droog voordat je een schone luier omdoet. Doe de luier niet te strak, zodat er wat lucht bij kan komen. Is het lekker weer? Laat je kindje dan af en toe in blote billen liggen of rondlopen.
Voorkomen is beter dan genezen, dus zodra je rode en schrale billen opmerkt, begin dan direct met smeren! Zo voorkom je dat de huid echt kapot gaat. Bescherm de huid tegen de inwerking van vocht, urine en ontlasting door een dikke laag luieruitslag zalf te smeren, met een hoge concentratie aan zinkoxide. Dit zorgt voor een beschermend laagje, waardoor de schrale huid niet verder wordt aangetast, maar juist kan herstellen. Smeer de billen bij elke luier verschoning goed in.
De baby billencrème van Petit&Jolie verzorgt en beschermt de gevoelige huid rond en onder de luier. De unieke samenstelling van natuurlijke ingrediënten kalmeert de huid en verkleint de kans op luieruitslag. Zinkoxide droogt de huid in, zodat de huid onder de luier beschermd blijft tegen vocht. Sesam olie beschermt de lipide in de huid en bijenwas en wolvet verzachten en beschermen de huid.
Helaas kun je niet altijd pijnlijke blaasjes en wondjes voorkomen. Wat kun je doen om de kapotte huid sneller te laten genezen? De calendula balsem van Petit&Jolie is speciaal ontwikkeld om luieruitslag te behandelen. Het biologisch geteelde calendula-extract herstelt en verzacht de geïrriteerde en schrale huid. Een uniek product door de milde werking voor de (baby)huid, maar wel zeer effectief in reiniging en verzorging van de huid.
Ontdek het complete assortiment van Petit&Jolie bij Plein.
Fotografie door Ashwien Jurawan.