Maden bij konijnen

Roosmarijn | maandag 15 april |Knaagdier

maden-bij-konijnen

Naast oververhitting is er in de zomer een ander probleem waar je als konijneneigenaar rekening mee moeten houden, namelijk maden bij konijnen, ook wel bekend als Myiasis.

Wat is Myiasis?

Myiasis of madeziekte is een aandoening waarbij de groene vleesvlieg eitjes legt rond de anus van het konijn. Uit deze eitjes komen maden die onder de huid kruipen en daar een enorme ravage aanrichten. Onder 'gunstige' omstandigheden kan een vrouwelijke vlieg duizenden eitjes leggen en duurt de hele cyclus slechts enkele dagen.

Hoe herken je Myiasis/maden bij je konijn?

De volgende symptomen zijn herkenbaar voor een konijn met maden:

  • Stinken
  • Er kunnen maden zichtbaar zijn
  • Er kunnen groene vliegen aanwezig zijn
  • Sloom en suf zijn
  • Een nat en vies achterwerk hebben

Maden bij konijnen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg dat het hok van het konijn schoon is. Maak het hok in de zomermaanden extra vaak schoon en gebruik hiervoor goede ontsmettende middelen. Leg op de bodem een goed vocht opnemende bodembedekking. En houd in de gaten of het konijn zijn blinde darmkeutels opeet. Bij zieke, zwakke en/of oudere konijnen komt het voor dat zij dit niet opeten of in de vacht blijft plakken. Vliegen zijn dol op deze keutels.

En de belangrijkste tip: controleer je konijn dagelijks!

Preventief behandelen

Daarnaast is het verstandig om in de zomermaanden preventief het konijn te behandelen met een anti-myiasis middel, zoals Beaphar. Deze spray zorgt ervoor dat de vliegen minder snel op het konijn gaan zitten. In dit middel zit namelijk ivermectine wat de maden, die toch op het konijnen komen, doodt.

Behandeling Myiasis

De behandeling bestaat uit het met een pincet een voor een verwijderen van de maden, al dan niet onder een roesje. Dit is een langdurige en secure bezigheid. De aangekoekte ontlasting wordt weggewassen en de huid wordt opgeschoond. Het konijn krijgt pijnstillers en antibiotica. De prognose wanneer het op tijd ontdekt wordt, is goed. Wanneer je te laat bent en de maden al veel schade hebben kunnen aanrichten, is de prognose vaak niet goed. Naast konijnen komt dit probleem ook veel voor bij kippen en schapen. Ongeveer 2 tot 5% van alle dieren in Nederland krijgt wel eens met dit probleem te maken.

Over de schrijver

Roosmarijn
Roosmarijn

Hi, ik ben Roosmarijn, gediplomeerd dierenarts assistente en al heel mijn leven dol op dieren. Van groot tot klein! Ik vind het leuk om andere dierenliefhebbers te informeren & adviseren over de gezondheid en het welzijn van dieren.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs