Matras schoonmaken

Plein | woensdag 1 november | Schoonmaakmiddel

matras schoonmaken

Je bed is een belangrijke plek om tot rust te komen. De mens slaapt gemiddeld zo'n acht uur per nacht. Dat betekent dat je maar liefst een derde van je leven in je bed spendeert. Een schoon matras is dan wel zo fijn. Met behulp van onderstaande zes tips ben je een heel eind op weg naar een schoner matras!

Matras schoonmaken

Een schoon en fris matras is belangrijk voor een goede nachtrust en gezondheid. Maar hoe maak je nou het beste je matras schoon? Met onderstaande tips wordt het schoonmaken van je matras een eitje.

1. Stofzuigen

Het stofzuigen van je matras is zeer effectief en makkelijk om te doen. Op deze manier ontdoe je het matras van huisstofmijt, bedwantsen, haren en huidschilfers wat allergieën kan veroorzaken. Het enige wat je hoeft te doen is het speciale opzetstukje op het uiteinde van de stofzuiger te bevestigen en stofzuigen maar.

2. Vlekken verwijderen

Je ontkomt helaas niet aan vlekken op je matras. De kringen die ontstaan door kwijlen en zweten. Of misschien wel door bloed of urineverlies. Dit is natuurlijk erg vervelend en niet bepaald hygiënisch. Het gebruik van schoonmaakazijn is dan een goede oplossing. Azijn werkt zowel voor de verwijdering van vlekken als van geuren. Maak de azijn met de benodigde hoeveelheid water aan. Verzadig vervolgens een doek in het mengsel en dep op de aangedane plekken op het matras. Na tien minuten kun je met een nat gemaakte doek de plekken na wrijven en laten opdrogen.

3. Luchten van je bed

Het is belangrijk dat je na elke nachtrust je bed goed laat luchten. Doe dit door het dekbed terug te slaan en het raam open te zetten.

4. Bed verschonen

Omdat je aardig wat tijd spendeert in je bed, betekent dit ook dat je bed snel vervuild raakt. Lichaamsvet, dode huidcellen, zweet en ga zo maar door. In je schoonmaakroutine zou dan ook het verschonen van je bed frequent voor moeten komen. Maar wat is nou frequent? Eén keer in de week je bed verschonen is voldoende.

Tip: Nare luchtjes in je matras? HG Alle Nare Geurtjes Weg Uit Textiel zorgt weer voor een fris en aangenaam ruikend matras.

5. Topdekmatras

Door een topdek op je matras te leggen, bescherm je je matras. Het zorgt ervoor dat vlekken en vloeistoffen zoals zweet, kwijl, urine, bloed en braaksel niet direct bij het matras terecht kunnen komen. Het wordt namelijk eerst geabsorbeerd door het topdek. Een topdek is een stuk dunner dan een matras en daarnaast zijn ze ook goedkoper. Sommige topdek matrassen zijn zelfs wasbaar en dus makkelijk schoon te krijgen.

6. Matras omdraaien

Draai eens in de zoveel weken je matras en topdek om. Op deze manier voorkom je het ontstaan van ligplekken in het matras.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.